Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012


Ανθρωπιστική κρίση χωρίς προηγούμενο στην Ελλάδα




της Σόνιας  Μητραλιά*

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας-σοκ που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο απολογισμός της είναι καταστροφικός, εξοργιστικός και απάνθρωπος.

Κατ’αρχήν, ακόμη και οι εμπνευστές  αυτών των πολιτικών παραδέχονται τώρα ανοιχτά όχι μόνο την παταγώδη αποτυχία τους, αλλά και ότι οι συνταγές τους  ήταν από την αρχή εντελώς λαθεμένες, εξωπραγματικές, αναποτελεσματικές ή ακόμα και αντιπαραγωγικές. Και ιδού ένα παράδειγμα που αφορά όχι σε ένα  δευτερεύον ζήτημα, αλλά στην καρδιά του προβλήματος, δηλαδή στο ίδιο το ελληνικό δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με όλους τους υπεύθυνους της ελληνικής καταστροφής, αν οι πολιτικές τους (κάτι περισσότερο από δρακόντειας λιτότητας) αποδεικνύονταν   100% αποτελεσματικές, κάτι που είναι επίσης εντελώς ουτοπικό, το δημόσιο χρέος θα μειωνόταν το 2020 στο 120% του ΑΕΠ , δηλαδή  στο ποσοστό που είχε... το 2009, όταν άρχισε όλο αυτό το μακελειό! Με λίγα λόγια, αυτό που μας λένε τώρα κυνικά είναι ότι κατέστρεψαν μια ολάκερη ευρωπαϊκή κοινωνία …για το τίποτα!


Αλλά, σαν όλα   αυτά να μην ήταν αρκετά, συνεχίζουν να επιβάλλουν στους Έλληνες – αλλά στη πράξη, και σε όλο τον κόσμο -  ακριβώς τις ίδιες πολιτικές που αυτοί οι ίδιοι παραδέχονται ότι έχουν αποτύχει. Έτσι, βρισκόμαστε σήμερα στην Ελλάδα στο  έβδομο "Μνημόνιο" λιτότητας και καταστροφής των δημοσίων υπηρεσιών, αφού τα προηγούμενα έξι αποδείχτηκαν απολύτως αναποτελεσματικά! Γινόμαστε  μάρτυρες στην  Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ισπανία και σχεδόν παντού αλλού στην Ευρώπη, της  εφαρμογής των ίδιων σχεδίων δρακόντειας  λιτότητας που καταλήγουν παντού στο  ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή να βυθίζουν τις οικονομίες και τους λαούς όλο και πιο βαθειά  στην ύφεση  και στο μαρασμό.

Στην πραγματικότητα, εκφράσεις όπως «δρακόντεια λιτότητα" είναι εντελώς ανεπαρκείς για να περιγράψουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν περικοπεί κατά 50% ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και κατά 70%. Ο υποσιτισμός  κάνει θραύση στα παιδιά του δημοτικού σχολείου,  η πείνα κάνει την εμφάνισή της κυρίως στις μεγάλες πόλεις  της χώρας, το κέντρο των οποίων   καταλαμβάνεται εφεξής από δεκάδες χιλιάδες  ανθρώπους εξαθλιωμένους,  πεινασμένους και ρακένδυτους αστέγους. Η ανεργία ανέρχεται σήμερα στο 20% του πληθυσμού και στο 45% των νέων (στο 49,5% για τις νέες γυναίκες). Οι δημόσιες υπηρεσίες διαλύονται ή ιδιωτικοποιούνται με αποτέλεσμα, οι νοσοκομειακές κλίνες να μειώνονται (με  απόφαση της κυβέρνησης) κατά 40%,  να πρέπει να πληρώσεις ακριβά ακόμη και για να γεννήσεις, και  να μην υπάρχουν συχνά στα δημόσια νοσοκομεία επίδεσμοι ή  βασικά φάρμακα όπως ασπιρίνες. Το ελληνικό κράτος δεν είναι ακόμη σε θέση, τον Ιανουάριο του 2012 (!), να παράσχει  στους μαθητές  τα βιβλία της σχολικής χρονιάς που άρχισε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Δεκάδες χιλιάδες  Έλληνες πολίτες με ειδικές ανάγκες, ανάπηροι ή πάσχοντες  από σπάνιες ασθένειες, είναι καταδικασμένοι σε βέβαιο θάνατο και μάλιστα στο άμεσο μέλλον αφού το ελληνικό κράτος τους έκοψε τα επιδόματα και τα φάρμακα. Οι απόπειρες αυτοκτονίας αυξάνονται με τρομερή ταχύτητα, όπως και ο αριθμός  των οροθετικών και των τοξικομανών που έχουν εγκαταλειφθεί  πια στην τύχη τους από τις αρχές. Εκατομμύρια  ελληνίδες γυναίκες φορτώνονται  τώρα με  καθήκοντα που κανονικά  επωμιζόταν το κράτος μέσω των δημοσίων υπηρεσιών του, όταν αυτές δεν είχαν ακόμη διαλυθεί και ιδιωτικοποιηθεί μέσω της εφαρμογής των πολιτικών λιτότητας. Το αποτέλεσμα είναι ένας πραγματικός Γολγοθάς για τις γυναίκες: όχι μόνο είναι οι  πρώτες που απολύονται ενώ ταυτόχρονα υποχρεώνονται να επωμιστούν τα καθήκοντα  των δημοσίων υπηρεσιών δουλεύοντας όλο και περισσότερο και μάλιστα χωρίς να πληρώνονται  στο σπίτι, αλλά και είναι και στο στόχαστρο της  επανεμφάνισης της πατριαρχικής καταπίεσης που χρησιμεύει ως ιδεολογικό άλλοθι για την υποχρεωτική επιστροφή των γυναικών στην οικογενειακή εστία.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε σχεδόν επ’άπειρον  αυτή την περιγραφή της κατάπτωσης του ελληνικού πληθυσμού. Αλλά ακόμα και αν περιοριστούμε   σε αυτά που μόλις είπαμε, διαπιστώνουμε ότι βρισκόμαστε  μπροστά σε μια κοινωνική κατάσταση που ταιριάζει απόλυτα στον ορισμό τηςκατάστασης έκτακτης ανάγκης  ή κινδύνου που έχει από καιρό αναγνωριστεί από το διεθνές δίκαιο. Και αυτό το διεθνές δίκαιο υποχρεώνει ρητώς τα κράτη να δίνουν προτεραιότητα στην κάλυψη των βασικών αναγκών των πολιτών τους και όχι στην εξόφληση των χρεών τους .

Όπως τονίζεται από την Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης : «Δεν μπορούμε να περιμένουμε από ένα κράτος να κλείσει τα σχολεία του και τα πανεπιστήμιά του και τα δικαστήρια του, να εγκαταλείψει τις δημόσιες υπηρεσίες με τρόπο που να παραδίδει την κοινότητα του στο χάος και την αναρχία, μόνο και μόνο για να εξοικονομήσει  τα χρήματα για την αποπληρωμή των ξένων και ντόπιων πιστωτών. Υπάρχουν όρια στο τι μπορεί εύλογα να περιμένεις  από ένα κράτος, με τον ίδιο τρόπο όπως και από ένα άτομο. "

Η θέση μας, την οποία συμμερίζονται εκατομμύρια Έλληνες, είναι σαφής και ξεκάθαρη και συμπυκνώνεται  στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου.  Οι Έλληνες δεν οφείλουν  να πληρώσουν ένα χρέος που δεν είναι δικό τους για πάρα πολλούς  λόγους.
Πρώτον, επειδή τα Ηνωμένα Έθνη και οι διεθνείς συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από τη χώρα τους -αλλά και από τις χώρες των πιστωτών τους-  προστάζουν  το ελληνικό κράτος να ικανοποιεί κατά απόλυτη προτεραιότητα όχι τους πιστωτές του, αλλά μάλλον τις υποχρεώσεις του προς τους Έλληνες και τους ξένους πολίτες  που υπάγονται στη δικαιοδοσία του.

Δεύτερον, επειδή αυτό το δημόσιο χρέος, ή τουλάχιστον ένα πολύ σημαντικό μέρος του, φαίνεται να διαθέτει  όλα τα χαρακτηριστικά ενός απεχθούς χρέους, και  σε κάθε περίπτωση ενός παράνομου χρέους, που  το διεθνές δίκαιο προστάζει  να μην πληρωθεί. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που θα έπρεπε να κάνει ένα κράτος (όπως καλή ώρα το ελληνικό σήμερα) όχι να εμποδίζει αλλά μάλλον να διευκολύνει το έργο της ελληνικής εκστρατείας για τον ανεξάρτητο λογιστικό έλεγχο  αυτού του χρέους  ώστε να ταυτοποιηθεί το άνομο τμήμα του.

Το συμπέρασμά μας είναι κατηγορηματικό: η ελληνική τραγωδία δεν είναι ούτε μοιραία ούτε άλυτη. Η λύση υπάρχει και η καταγγελία, η ακύρωση και μη πληρωμή του δημοσίου χρέους είναι μέρος αυτής της λύσης ως πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Δηλαδή, προς τη σωτηρία ενός ολάκερου ευρωπαϊκού λαού που  απειλείται  από μια ανθρωπιστική καταστροφή  που δεν έχει προηγούμενο σε καιρό ειρήνης ...

Αυτή είναι η  ομιλία που έκανε η Σόνια Μητραλιά, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής ενάντια στο Χρέος και της διεθνούς CADTM, ενώπιον της Κοινωνικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στις  24 Ιανουαρίου 2012 στο Στρασβούργο, με  θέμα "Τα μέτρα λιτότητας - ένας κίνδυνος για τη δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα».

Ξανά στους Δρόμους και τις Πλατείες.


Να πάρουμε την υπόθεση στα Χέρια μας...
Να υπερασπιστούμε τις Ζωές μας...
Να ανατρέψουμε το Νεοφιλελευθερισμό...

Ο υπάλληλος με το μαγαζάτορα...
Ο εργάτης με τον συνταξιούχο...
Ο άνεργος με τον νεολαίο...
Ο πατέρας με την κόρη...
Ο φίλος με τον γείτονα...

ΕΓΩ...ΕΣΥ...ΕΜΕΙΣ...ΟΛΟΙ.

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012


Τι σημαίνει Τρόικα;

 
 
 
 
 
 
Rate This
Για μια ακόμα φορά η συμμαχία Κυβέρνησης, ΔΝΤ, ΕΕ, τρομοκρατεί τους εργαζόμενους για την επερχόμενη κατάρρευση .
Οι συμφωνίες για το PSI έχουν κλείσει, μετά από τις  δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκμεταλλευτών για να είναι όλοι ευχαριστημένοι από την μοιρασιά του ιδρώτα και της μισθωτής σκλαβιάς του λαού για τα επόμενα σαράντα χρόνια. Τώρα προσπαθούν να αρπάξουν όσα περισσότερα μπορούν από τον εργαζόμενο, απαιτούν την ολοκληρωτική κατάργηση κάθε δικαιώματος, την βίαιη φτωχοποίηση.  Απαιτούν την μεταβολή του συνόλου της κοινωνικής πλειοψηφίας σε μισθωτούς και άνεργους σκλάβους.  Σε σκλάβους που το αίμα τους θα επανεκκινήσει την καπιταλιστική οικονομία και την νέα «ανάπτυξη».
ΜΜΕ και παπαγαλάκια της κυβέρνησης διαρρέουν ότι η τρόικα απαιτεί την κατάργηση του 13-14 μισθού, του κατώτερου μισθού, την ουσιαστική κατάργηση της περίθαλψης και των συντάξεων.
Κρύβουν όμως το ποια είναι αυτή η τρόικα και δεν εννοούμε φυσικά τους τίτλους ΔΝΤ,Ε.Ε.,ΕΚΤ, αλλά ποιους επί της  ουσίας εκφράζουν αυτοί και ποιών συμφέροντα προστατεύουν. Το ΔΝΤ αποτελεί μορφή παγκόσμιας συνένωσης των πιο ισχυρών καπιταλιστικών συμφερόντων, κρατών, κυβερνήσεων, εταιριών, τραπεζών,  που διασφαλίζει τα  κέρδη τους και ανοίγει νέους δρόμους εκμετάλλευσης. Αντίστοιχη συνένωση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και η Ε.Ε. Αυτοί είναι που απαιτούν και ορίζουν την τύχη των εργαζόμενων. Είναι κάτι μακρινό και απρόσωπο, είναι μια παγκόσμια συνομωσία των ισχυρών, ένα σενάριο συνομωσίας, αυτό προσπαθούν να μας πείσουν οι μεγαλοκαρχαρίες των ΜΜΕ.
Όμως τα πράγματα είναι πιο απλά, πιο  άμεσα και δίνουν δυνατότητες ανατροπής. Ο βασικός εκφραστής της Τροϊκας στην Ελλάδα δεν είναι ο τρομερός Τόμσεν που επιβάλλει και απαιτεί μέτρα, αλλά η Ελληνική κυβέρνηση, που εκφράζοντας τα συλλογικά συμφέροντα του Ελληνικού καπιταλισμού αναλαμβάνει να εξοντώσει το λαό για να ξανακερδίσουν οι εκμεταλλευτές. Η κυβέρνηση που συμμετέχει οργανικά στην Ε.Ε. το ΔΝΤ, και την ΕΚΤ.
Τρόικα για την Ελλάδα είναι το σύνολο του εκμεταλλευτικού συστήματος που αφού κέρδισε από την «ανάπτυξη», ξανακερδίζει στην κρίση. Ένα σύστημα ενταγμένο στο παγκόσμιο καπιταλιστικό πλέγμα που έχει κηρύξει πόλεμο στους εργαζόμενους. Που έκανε στρατηγική του επιλογή την ένταξη στην ΕΕ και την ΟΝΕ, που αξιοποίησε το ΔΝΤ για να συντρίψει την ζωή των εργαζόμενων.
Τρόικα στην Ελλάδα είναι ο ΣΕΒ που επιτέλους επέβαλλε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τον στρατό των ανέργων, την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλειας.
Τρόικα στην Ελλάδα είναι το ΕΒΕΑ που απαιτεί την τριετή μείωση των μισθών.
Τρόικα στην Ελλάδα είναι η Ένωση Ξενοδόχων που επαιτεί να κοπεί ο 13ος-14ος μισθός
Τρόικα στην Ελλάδα είναι οι τραπεζίτες που αφού άρπαξαν το μόχθο του λαού αφού επιδοτήθηκαν με δις ευρώ τώρα θα τσεπώσουν νέα δεκάδες δίς.
Τρόικα είναι οι Εφοπλιστές με το 4% της φορολογία και την χωρίς όρια εκμετάλλευση των Ελλήνων και αλλοδαπών ναυτικών .
Τρόικα είναι το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίζεται την ανθρώπινη εκμετάλλευση για τα συμφέροντα των αφεντικών.
Τρόικα είναι τα ΜΜΕ των μεγαλοεργολάβων που τρομοκρατούν τον λαό με το έκτακτα δελτία «εκτέλεσης» των εργατικών δικαιωμάτων και αναγκών.
Αυτοί είναι η πραγματική ΤΡΟΙΚΑ στην Ελλάδα, Εθνικά και υπερεθνικά συμφέροντα που στόχο έχουν να μας συντρίψουν. Αυτοί όλοι δεν χωρίζονται σε ντόπιους και ξένους σε Γερμανούς, Γάλλους, Αμερικάνους ή  Έλληνες αυτοί όλοι ενώνονται στον κοινό σκοπό του κέρδους και της εκμετάλλευσης.   Ο εχθρός είναι απέναντι μας, μπροστά στα μάτια μας
Ενάντια σε όλους αυτούς πρέπει να ξεσηκωθούμε, για να τους ανατρέψουμε. 
Για να πέσει αυτή η κυβέρνηση, για να διαλυθεί η λυκοσυμμορία της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης .
Για την συνολική ανατροπή αυτού του συστήματος που στόχο έχει την εξόντωση μας 
Για την κοινή πάλη των εργαζόμενων της Ευρώπης και του κόσμου ενάντια στα εθνικά και υπερεθνικά κέντρα εκμετάλλευσης.  
www.denplirono.info

ΝΕΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Χθές, ο Καζάκης, πρωτοδιατύπωσε και σήμερα επανέλαβε μια πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική πρόταση (στο “ράδιο εννέα”):
 
Κάλεσε όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, από τον Καμμένο μέχρι τηνΑΝΤΑΡΣΥΑ, να συντάξουν, από κοινού, μια επιστολή την οπόια θα απευθύνουν προς Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ με το εξής πολύ απλό και αποφασιστικό περιεχόμενο:
 
ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣ ΕΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΜΕ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΘΕΛΗΣΗ. ΤΥΧΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012


ETOIMAZOYN TO NEO MNHMONIO /Να ετοιμάσουμε τη δική μας αντίσταση και να τους ανατρέψουμε

 
 
 
 
 
 
Rate This
Η κοινωνία στη μεγάλη της πλειοψηφία μέχρι σήμερα μπορεί να «δείχνει να χει πάθει εγκεφαλικό, να μην αντιδρά με τίποτα, να συμβαίνουν τόσο τρομακτικά πράγματα και μέσα σ’ αυτήν και στον κόσμο και γύρω της, και να μην παίρνει χαμπάρι..» , όπως σημειώνει και αναρωτιέται ταυτόχρονα ο Χρόνης Μίσσιος, (http://denplirono.wordpress.com/2012/01/26/x%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%AF%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82-h-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%AD%CF%87/#more-4426), αλλά είναι προφανές ότι η επίθεση που δέχεται η κοινωνία τα τελευταία δύο ιδιαίτερα χρόνια δεν έχει προηγούμενο. Πολιτική ηγεσία, κόμματα, «αναλυτές» ,  πανεπιστημιακοί και  ΜΜΕ σε μια αγαστή και πρωτοφανή συμφωνία-συμπαιγνία καλλιέργησαν ένα απίστευτο σκηνικό τρόμου. Μαζί χρησιμοποιώντας την πάγια τακτική του σαλαμιού προσπάθησαν να διαιρέσουν την κοινωνία. Πρώτα έφταιγαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά δεν άργησαν τώρα να φταίνε κι αυτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Ήρθαν και τα κάθε λογής χαράτσια που φορτώθηκαν συνολικά  σε όλους ανεξαιρέτως. Οι απολύσεις και το καθεστώς ημιαπασχόλησης, οι περικοπές στις συντάξεις, η κατεδάφιση του δημόσιου συστήματος υγείας-παιδείας. Μαζί χιλιάδες καθημερινές χρεοκοπίες αυτοαπασχολούμενων. Αυτοκτονίες συμπολιτών μας που δεν άντεξαν την πίεση, πεινασμένα παιδιά στα σχολεία, άστεγοι που πεθαίνουν από το κρύο.
Μοναδική στόχευση του μαύρου μετώπου της συμμορίας των τριών κομμάτων – ΕΕ –ΔΝΤη τύχη των δανειστών. Πώς θα τους εξοφλήσουμε; Πρέπει να θυσιαστούμε κι άλλο. Έχει γενικευμένη κρίση κερδοφορίας ο Καπιταλισμός. Ανησυχούν οι «αγορές». Να θυσιαστούμε όλοι για το Ευρώ; Χωρίς το ευρώ «είμαστε κατεστραμμένοι». Αλλά και σήμερα με το ευρώ τι είμαστε;;;  Τι μας ενδιαφέρει το νόμισμα όταν οι εργαζόμενοι δεν έχουν τον έλεγχο της παραγωγής και της οργάνωσης της κοινωνίας;  Ποιο είναι το αύριο που σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς;
Αυτή είναι πράγματι η μια όψη της πραγματικότητας. Υπάρχει όμως και αναπτύσσεται καθημερινά και μια άλλη. Αυτή της πραγματικής κοινωνίας που αρχίζει να αντιστέκεται. Της κοινωνίας που εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει τον καναπέ του πρώην καταναλωτικού ευδαιμονισμού και να βγει στις πλατείες. Οργανώνεται από τα κάτω, συντονίζει το βηματισμό και τις δράσεις της, μιλάει για ανατροπές. Το κίνημα ενάντια στα χαράτσια εξαπλώνεται. Κερδίζει νίκες.
Αυτές τις μέρες ετοιμάζουν το νέο μνημόνιο: * Νέες περικοπές σε μισθούς συντάξεις. * Νέοι φόροι.*  Επιβολή ΦΠΑ στους αγρότες (που σημαίνει δυσβάσταχτη αύξηση των ειδών διατροφής). Μαζί χαράτσι στα αγροτεμάχια, έτσι που και οι τελευταίοι εναπομείναντες αγρότες να αναγκαστούν να τα εγκαταλείψουν. *Επιβολή ΦΠΑ σε όλα τα ενοίκια των επαγγελματικών μισθώσεων (και θα ακολουθήσουν οι κατοικίες). Τώρα εάν τα χιλιάδες λουκέτα και τα κλειστά μαγαζιά πολλαπλασιαστούν, προφανώς αποτελεί μέρος του σχεδιασμού για τον εξανδραποδισμό των μικροαπασχολούμενων προκειμένου να επικρατήσουν τα πολυεθνικά μονοπώλια.  Ποιοί θα πληρώσουν το «κούρεμα», δηλ. το περιβόητο PSI; Εμείς. Ήδη τα ΜΜΕ των εργολάβων μιλάνε για τις μεγάλες ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων από το κούρεμα, άρα περιμένετε από καταστροφική μείωση μέχρι μηδενισμό των συντάξεων.  Από την άλλη στις «αγορές» τα ελληνικά ομόλογα γίνονται ανάρπαστα, αφού πωλούνται στο 1/3 της αξίας τους και οι αγοραστές μετά το «κούρεμα» στο μισό θάχουν κερδίσει απίστευτα ποσά (10-15%)μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Δεν απαιτούνται ούτε ειδικές γνώσεις, ούτε βαρύγδουπες και μακροσκελείς αναλύσεις για να αντιληφθούμε ότι τα κοράκια «παίζουν τα ρέστα τους» σε βάρος της κοινωνίας. Θα προσπαθήσουν να απομυζήσουν και την τελευταία σταγόνα ιδρώτα μέχρι να μας οδηγήσουν στην πλήρη αφυδάτωση. Επιδιώκουν συνθήκες κοινωνικού, αλλά και πολιτικού μεσαίωνα.
Δεν είναι όμως σίγουροι για το αποτέλεσμα. Η αφύπνιση της κοινωνίας καθημερινά αυξάνεται. Καθημερινά οι αντιστάσεις πολλαπλασιάζονται. Ο φόβος σπάει. Η αλληλεγγύη αποδεικνύεται ακαταμάχητο όπλο στα χέρια των εργαζομένων. Είναι η στιγμή για μια κοινωνία που βάλλεται αλύπητα να βροντοφωνάξει, φτάνει πια! Ως εδώ, τώρα θα τα πάρουμε όλα πίσω. Την ανεξαρτησία, την ελευθερία, τα κοινωνικά και πολιτικά μας δικαιώματα, τα δημόσια αγαθά, το δικαίωμα μας στη ζωή. Πώς; Με το ίδιο τρόπο που εκατομμύρια ανθρώπων στην ιστορία αποτίναξαν την εκμετάλλευση, την καταπίεση, τα δεσμά και τη σκλαβιά.


To Ράδιο 9 δημοσιεύει το non-paper που έφεραν στο φως οι FINANCIAL TIMES και περιέχει όλα όσα συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα

To Ράδιο 9 δημοσιεύει   το non-paper  που έφεραν στο φως οι FINANCIAL TIMES και περιέχει όλα όσα συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής  για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό κείμενο, το νέο μνημόνιο θα πρέπει να περιέχει 2 καινοτόμα θεσμικά στοιχεία για τα οποία η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί.
1)      Απόλυτη προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση χρέους
2)      Μεταφορά της εθνικής κυριαρχίας του προϋπολογισμού.

Διαβάστε στο κείμενο που ακολουθεί ότι…

«τα έσοδα του κράτους πρέπει πρώτα απ’ όλα να χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση του χρέους».
«Σε περίπτωση που μια μελλοντική δόση δεν εκταμιεύεται, η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει τους δανειστές της με πτώχευση».
«αντίθετα θα πρέπει να δεχθεί περαιτέρω περικοπές στις πρωτογενείς δαπάνες».

Επίσης αναφορικά με τον «επίτροπο επί του προϋπολογισμού» για το οποίο πανηγυρίζουμε ότι δήθεν η Γερμανία το πήρε πίσω… η αλήθεια είναι ότι από το κείμενο βγάζουμε διαφορετικό συμπέρασμα. Συγκεκριμένα διαβάζουμε ότι ίσως σήμερα να μην επιβάλλεται επίτροπος αλλά… «σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, νέος επίτροπος προϋπολογισμού διορίζεται από το Eurogroup που θα βοηθήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».
Διαβάστε ολόκληρο το Non paper στην ελληνική του μετάφραση:
Διασφάλιση της συμμόρφωσης στου 2ο GRC Πρόγραμμα
Ι. Φόντο
Σύμφωνα με πληροφορίες από την τρόικα, η Ελλάδα έχει χάσει και πάλι τους βασικούς στόχους του προγράμματος για το 2011. Ειδικότερα, το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν έχει μειωθέι σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ως εκ τούτου η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει σημαντικά τη συμμόρφωση του προγράμματος στο μέλλον και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές. Διαφορετικά, η Ευρωζώνη δεν θα μπορεί να εγκρίνει τις Εγγυήσεις για GRC II.
II. Πρόταση για τη βελτίωση της συμμόρφωσης
Για να βελτιωθεί η συμμόρφωση στο 2ο πρόγραμμα, το νέο μνημόνιο συμφωνίας θα πρέπει να περιέχει δύο καινοτόμα θεσμικά στοιχεία σχετικά με τα οποία η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί. Θα γίνουν περαιτέρω ενέργειες εκ των προτέρων για το δεύτερο πρόγραμμα. Μόνο αν και όταν εξασφαλιστεί η εφαρμογή τους, το νέο πρόγραμμα μπορεί να αρχίσει.
1. Απόλυτη προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους
Η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί νομικά ώστε να δώσει απόλυτη προτεραιότητα στην μελλοντική εξυπηρέτηση του χρέους. Η δέσμευση αυτή πρέπει να είναι νομικά κατοχυρωμένη από την Βουλή των Ελλήνων. Τα έσοδα του κράτους πρέπει πρώτα απ’ όλα να χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση του χρέους, μόνο το υπόλοιπο των εσόδων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των πρωτογενών δαπανών. Αυτό θα καθησυχάσει το κοινό και τους ιδιώτες πιστωτές ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της μετά το PSI και θα επηρεάσει θετικά την πρόσβαση στην αγορά. Η de facto κατάργηση της δυνατότητας μιας χρεοκοπίας θα κάνει την απειλή της μη εκταμίευσης της δόσης μια πολύ αξιόπιστη GRC II. Σε περίπτωση που μια μελλοντική δόση δεν εκταμιεύεται, η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει τους δανειστές της με πτώχευση, αλλά αντίθετα θα πρέπει να δεχθεί περεταίρω περικοπές στις πρωτογενείς δαπάνες ως τη μόνη δυνατή συνέπεια οποιασδήποτε μη εκταμίευσης.
2. Μεταφορά της εθνικής κυριαρχίας του προϋπολογισμού
Η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να τεθεί υπό αυστηρό έλεγχο και σύστημα διεύθυνσης. Με δεδομένη την απογητευτική συμμόρφωση μέχρι στιγμής, η Ελλάδα πρέπει να αποδεχτεί την μεταφορά της δημοσιονομικής εξουσίας της σε ευρωπαϊκό επίπεδο γι ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Πρέπει να ορισθεί επίτροπος επί του προϋπολογισμού από το Eurogroup με το καθήκον να μεριμνά για τον έλεγχο των Προϋπολογισμών. Πρέπει να έχει τη δύναμη να α) να εφαρμόσει ένα κεντρικό σύστημα αναφορά ςς και παρακολούθησης που πρέπει να καλύπτει όλα τα μεγάλα μπλοκ των δπαπανών του ελληνικού προϋπολογισμού, β) να ασκεί veto σε αποφάσεις που δεν συνάδουν με τους δημοσιονομικούς στόχους που έθεσε η τρόικα και γ) να του ανατεθεί η μέρινμα για την συμμόρφωση με τον παραπάνω κανόνα που αφορά στο να δοθεί προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους. Η νέα θεσμική προσέγγιση και επιτήρησης πρέπει να διατυπωθεί στο Μνημόνιο ως εξής: «Στην περίπτωση της μη συμμόρφωσης, η οποία επιβεβαιώθηκε από την ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της ΕΕ COM, νέος επίτροπος προϋπολογισμού διορίζεται από το Eurogroup θα βοηθούσε στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ο Επίτροπος θα έχει ευρείες αρμοδιότητες εποπτείας των δημόσιων δαπανών και των αποφάσεων του προϋπολογισμού καθώς και το δικαίωμα να ασκήσει veto ενάντια σε αποφάσεις του προϋπολογισμού που δεν συνάδουν με τους καθορισμένους δημοσιονομικούς στόχους και τον κανόνα που δίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους.» Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι ο νέος μηχανισμός επιτήρησης είναι πλήρως ενσωματωμένος στο Εθνικό Δίκαιο, κατά προτίμηση μέσω μιας συνταγματικής τροποποίησηςhttp://www.radio9.gr/Media.aspx?a_id=1338&item=4365&prodId=5

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012


ΤΡΊΤΗ, 31 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2012

ΑΡΣΗ ΕΝΤΟΛΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ


Κύριοι βουλευτές,
 
Όσοι βρίσκεστε στην παρούσα Βουλή, έχετε καταχραστεί αδιάντροπα την ψήφο του ελληνικού λαού, είτε με την ενεργό σύμπραξή σας σε αποφάσεις που καταστρέφουν την χώρα και μας υποδουλώνουν σαν λαό είτε με την συνεχιζόμενη παρουσία σας, που νομιμοποιεί την σημερινή αντισυνταγματική Βουλή και το κατοχικό καθεστώς.
Χρησιμοποιώντας εναντίον μας την εντολή που σας δώσαμε για να υπηρετήσετε τον λαό και τα συμφέροντα της χώρας όσοι ψηφίσατε τα μνημόνια, γίνατε συνένοχοι σε μια πρωτοφανή προδοσία εναντίον των συμφερόντων του λαού και της χώρας. Οι υπόλοιποι, όσοι αυτοαποκαλείσθε «αντιμνημονιακοί», θα έπρεπε να είχατε εγκαταλείψει ήδη αυτό το κοινοβούλιο-παρωδία και να στεκόσαστε δίπλα στον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό.
Αντιθέτως, με την στάση σας όλοι συμπράττετε στην καλλιέργεια της ψευδαίσθησης ότι λειτουργεί η δημοκρατία και στην εκ τούτου ενοχοποίηση του ίδιου του λαού, ο οποίος όμως ποτέ δεν σας εξουσιοδότησε να τον εκπροσωπείτε εν λευκώ.

ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ!
ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ
ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΙΔΙΟ ΣΥΝΕΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΠΙΣΩ
ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ ΠΛΕΟΝ

  ΤΕΡΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΒΟ / ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΚΑΙ ΞΕΣΗΚΩΜΟ!
  ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΩΝ ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ ΤΟΥΣ! ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ!
 Απ’ τον Σεπτέμβρη έχει ξεσπάσει πανελλαδικά ένα πολύμορφο κύμα ανυπακοής και αντίστασης ενάντια στα χαράτσια που επιβάλλει η κυβέρνηση και, συγκεκριμένα, ενάντια στο τέλος ακίνητης περιουσίας που εισπράττεται από την ΔΕΗ υπό την απειλή της διακοπής ρεύματος σε όσους αδυνατούν ή επιλέγουν να το πληρώσουν! Σήμερα, 4 μήνες μετά την επιβολή του χαρατσιού, τα κυβερνητικά επιτελεία προχωρούν σε κινήσεις αναδίπλωσης και παραπλάνησης ώστε να παρακάμψουν τις οξυμένες αντιδράσεις. Εξαγγέλλουν την είσπραξη της δόσης του 2012 σε 5 δόσεις (αντί των 2) και «ρίχνουν το μπαλάκι» στην Εφορία ώστε ν’ αποφασίζει κατά το δοκούν κατασχέσεις περιουσίας στα χρεωμένα νοικοκυριά! Την ίδια ώρα που μας ανακοινώνουν ότι δε θα μπουν νέοι φόροι σκέφτονται να αυξήσουν τις αντικειμενικές αξίες κατά 25% και επομένως να εισπράξουν, μέσω του χαρατσιού, ακόμη μεγαλύτερα ποσά. Προσπαθούν να πνίξουν το δίκιο και τους αγώνες μας μέσα σε νέους εκβιασμούς αφού ο φόβος πλέον βρίσκεται στις δικές τους πλάτες!
Εδώ και 4 μήνες, δεν έχει γίνει ούτε 1 διακοπή ρεύματος σε νοικοκυριό που δεν πλήρωσε το τέλος ακινήτων αφού η διοίκηση της ΔΕΗ συνεχώς δίνει νέες προθεσμίες γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να αναλάβει τις συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής. Ταυτόχρονα, η κοινωνική πίεση που’ χει ασκηθεί στους εργολάβους της ΔΕΗ που αναλαμβάνουν τις διακοπές ρεύματος, ανάγκασε την Ένωση Εργοληπτών να δηλώσει ότι δεν θα εκτελέσει εντολές διακοπής σε νοικοκυριά που οφείλουν το «αντικοινωνικό και αντισυνταγματικό» χαράτσι.Τέλος, πάρα πολλοί γείτονές μας επιλέγουν τον δρόμο της συλλογικής ανυπακοής πληρώνοντας μόνο την αξία του ρεύματος, ατομικά μέσω ΑΤΜ ή συλλογικά και με τσαμπουκά στα ταμεία της ΔΕΗ.
Δεν επαναπαυόμαστε, συνεχίζουμε! Η συνέλευση για δράσεις ενάντια στα χαράτσια της ΔΕΗ Βύρωνα- Καισαριανής- Παγκρατίου, δημιουργήθηκε το Σεπτέμβρη από κατοίκους των γειτονιών μας με στόχο να οργανωθεί η μαζική άρνηση πληρωμής των χαρατσιών καθώς και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μεταξύ μας. Η συνέλευση μας δρα πέρα και έξω από κόμματα και παρατάξεις και όλοι/-ες μαζί αποφασίζουμε για την εκάστοτε δράση.
Μέχρι στιγμής, η Συνέλευσή μας έχει προχωρήσει σε:
  • μαζικές διαμαρτυρίες στο υποκατάστημα της ΔΕΗ Παγκρατίου και μπλοκαρίσματα των ταμείων.
  • δυναμικές παρεμβάσεις στον εργολάβο που αναλαμβάνει τις διακοπές ρεύματος στις γειτονιές μας (Φορμίωνος και Ξυπέτης, στην Καισαριανή και Σοφοκλέους 5, στο κέντρο – κ.Τζαμάκος, Γεωροή Α.Ε).
  • δημιουργία δικτύου αλληλεγγύης που αποτρέπει τις διακοπές ρεύματος και προβαίνει σε επανασυνδέσεις του ρεύματος σε σπίτια.
  • προπαγάνδιση των δράσεων και συνελεύσεων της με μοτοπορείες, ομαδικά και ατομικά μοιράσματα στις γειτονιές.
  • εβδομαδιαίες συνελεύσεις και ενημερωτικές συζητήσεις.
Σε μια περίοδο που οι μισθοί και οι συντάξεις όλο και μειώνονται και οι άνεργοι αυξάνονται διαρκώς, το κράτος επιβάλλει χαράτσια και νέες αυξήσεις στο ρεύμα ύψους 10-12 %. Πλέον τίθεται ξεκάθαρα ζήτημα επιβίωσης για πάρα πολλούς ανθρώπους. Πρέπει ν’ αποκρούσουμε το φόβο και την τρομοκρατία που προσπαθεί να σπείρει το κράτος με απειλές κοψίματος ρεύματος και κινδυνολογίες περί νομικών συνεπειών για όσους το επανασυνδέουν. Είναι σημαντικό να μην είναι κανένας μόνος του, να ξεπεράσουμε το εγώ μας και τη ντροπή που μας ωθεί στον ατομικισμό. Το να μην έχει κάποιος να πληρώσει τους λογαριασμούς και τα χαράτσια, δεν είναι ντροπή αλλά φυσικό επακόλουθο. Το να έχει πάλι κάποιος να πληρώσει προς το παρόν, δε σημαίνει ότι θα ’χει για πάντα. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια που μας κάνει πιο δυνατούς. Μόνο ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούμε να αγωνιστούμε για την αξιοπρέπειά μας.
Ας μην εθελοτυφλούμε. Τα χαράτσια είναι παράνομα στη συνείδηση όλου του κόσμου. Δεν περιμένουμε κανένα δικαστήριο και κανένα θεσμικό παράγοντα  να μας το επιβεβαιώσει ή να μας «σώσει». Γνωρίζουμε πως παίρνονται οι αποφάσεις, σε τι αποσκοπούν και που στοχεύουν. Ο μόνος δρόμος είναι ν’ αγωνιστούμε από κοινού, ξεκινώντας από τα χαράτσια, για τη μείωση του κόστους ζωής που ανεβαίνει καθημερινά οδηγώντας μας στην εξαθλίωση. Παραμένουμε ενωμένοι και δυναμώνουμε τις φωνές μας αποκρούοντας οποιονδήποτε προσπαθεί να μας τρομοκρατήσει.
Από τη ΔΕΗ διεκδικούμε:
  • αποπληρωμή της αξίας του ρεύματος στα ταμεία, ΧΩΡΙΣ το χαράτσι.
  • άμεση ενεργοποίηση των διακανονισμών πληρωμής οφειλών που έχουν διακοπεί εξαιτίας της επιβολής του χαρατσιού.
  • καμία διακοπή ρεύματος για οφειλές ΜΕ ή ΧΩΡΙΣ χαράτσι.
  • καμία αύξηση στα τιμολόγια.
Δεν πρέπει να σταματήσουμε όμως εκεί. Ν’ απαιτήσουμε μείωση των δημοτικών τελών, ν’ αποκρούσουμε τις αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ, να διεκδικήσουμε μείωση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης στα σουπερμάρκετ, να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε μέτρο, χαράτσι και νόμο που επιβάλλει την λεηλασία μας. Και όλα αυτά θα συμβούν μόνο αν εμείς οι ίδιοι συμμετέχουμε και δρούμε, οργανωνόμαστε και αγωνιζόμαστε.
 Δεν έχουμε τίποτα και κανέναν να φοβηθούμε! Θα τους αλλάξουμε τα φώτα!
 Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας! Αξιοπρέπεια, Αλληλεγγύη, Αυτοοργάνωση
H συνέλευση  πραγματοποιείταικάθε Τετάρτη στις 19:00, στο Βύρωνα ( Κύπρου 43), αποφασίζουμε από κοινού για νέες δράσεις.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6983-475657

Η Μεταμοντέρνα Αριστερά

Ο όρος «Μεταμοντέρνος» (Post Modern) αφορά ουσιαστικά την τάση, προσπάθεια και προδιάθεση αποδόμησης – διάλυσης ουσιαστικά – όλου του «Μ...