Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Σύγκρουση


Πάνω από την σημερινή Ελλάδα, μαίνεται μια φοβερή σύγκρουση. Δεν μιλάω για φτωχοί εναντίων πλούσιων, προλετάριοι εναντίων αστών, μπάτσοι εναντίων διαδηλωτών η φασίστες εναντίων αντιφασιστών. Όλες αυτές οι συγκρούσεις ισχύουν, είναι πραγματικές και λαμβάνουν χώρα στο τώρα.

Όχι, η μάχη αυτή είναι επίσης πραγματική αλλά όχι (συνήθως όχι) φυσική. Γίνεται στην καρδιά της κοινωνίας, οι πλευρές είναι ρευστές και όμως το αποτέλεσμα θα κρίνει το μέλλον.

Φόβος εναντίων ελπίδας. Και τα δύο υπάρχουν μέσα μας, απαραίτητα συστατικά της ανθρώπινης υπόστασης. Ο φόβος μπροστά στον θάνατο, την πείνα, την αρρώστια η τον πόνο. Το ένστικτο επιβίωσης, η αναζήτηση ησυχίας και ασφάλειας τα όπλα του φόβου. Ο τρόμος μπροστά στο άγνωστο μέλλον και τις συνέπειες του στο άτομο, η ψυχική παράλυση που οδηγεί στην συνειδητή απραξία, την υποταγή άνευ διαμαρτυρίας. Από την άλλη η ελπίδα που μπορεί να σε κάνει να ριχτείς στην φωτιά. Να βγείς από τον εαυτό σου, να περάσεις σε άλλα επίπεδα ύπαρξης, να σταθείς στο ύψος σου, να πολεμήσεις εκεί που θα διάλεγες την ησυχία, να θυσιαστείς εκεί που θα επέλεγες την ασφάλεια.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΧΡΕΟΣ, ΕΥΡΩ & ΕΡΤ


Στη μαύρη οθόνη της ΕΡΤ υπάρχει ένας υπότιτλος «γιατί;». Το εύλογο ερώτημα δημιουργήθηκε, διότι λέγεται, ότι η ΕΡΤ έχει κέρδη.
Σε αυτό το άρθρο θα γίνει αναφορά για τη βαθύτερη αιτία που διέπει τις ζωές όλων μας. Οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα πρέπει να βγουν από το καβούκι τους και να μην αναφέρονται μόνο στην ΕΡΤ. Είναι ευκαιρία να βγουν στην επιφάνεια μέσα από την απεργιακή οθόνη όλες οι αιτίες του προβλήματος. Αυτό δεν θα γίνει αν αναπαράγονται οι ίδιες ηλίθιες «ιδέες» που ακούμε τα τελευταία χρόνια με περιτύλιγμα τα φιλικά συναισθήματα προς τους απολυμένους.
Ακούστε το και διαβάστε το : Οι βαθύτερες αιτίες για το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι το χρέος και το ευρώ.
Λόγω της χρεοκοπίας της χώρας το δημόσιο δεν μπορεί να βρει χρήμα από τις αγορές και τις τράπεζες. Το κλείσιμο της στρόφιγγας εκδηλώνεται με τα απαγορευτικά επιτόκια και τα haircutsτης αξίας των κρατικών ομολόγων. Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων έφθασαν μέχρι και το 60%. Με άλλα λόγια για κάθε 100 ευρώ ομόλογο παίρνουμε 40 ευρώ. Επομένως το δημόσιο δεν μπορεί να βρει χρήμα με τους παραδοσιακούς τρόπους της αγοράς.

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Ένας sniper στην καρδιά του κράτους


Ο κόσμος που κατά χιλιάδες άρχισε να συρρέει χθες προς το μέγαρο της ΕΡΤ, λίγη ώρα πριν πέσει η αυλαία του τελευταίου της δελτίου ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Δεν θυμάμαι άλλο ανάλογο περιστατικό, αυθόρμητης προσέλευσης τα τελευταία χρόνια, ίσως μόνο κατά κάποιο τρόπο στην περίπτωση της Χαλυβουργικής, αλλά και πάλι τα δύο γεγονότα δεν είναι συγκρίσιμα. Το πλήθος ήταν πράγματι τεράστιο, δεν συζητάω για τους εντός του περιβόλου, που είχε γεμίσει ασφυχτικά, αλλά για όσους είχαν γεμίσει εξ ίσου ασφυκτικά τη Μεσογείων, από το ραδιομέγαρο μέχρι την πλατεία της Αγ. Παρασκευής προς τα δεξιά, και μέχρι εκεί που έβλεπα, προς τα αριστερά. Και, σίγουρα έβλεπα πολύ μακριά. Κόσμος κάθε ηλικίας, νέοι, γέροι, και παιδιά, κυριολεκτικά, κι ας είχαν περάσει τα μεσάνυχτα, όταν τα παιδιά θα έπρεπε να ήταν ήδη στα κρεβάτια τους και να ονειρεύονται. Τι; Αλλά αυτό είναι για άλλη κουβέντα.

Τι έφερε λοιπόν αυτό το πλήθος προς τα κει; Ήταν τόσο το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης που ξεδίπλωσε νοσταλγικές πτυχές και το συγκίνησε; Μπορεί να μέτρησε κι αυτό, αλλά όχι τόσο πολύ, τολμώ να υποθέσω, μιας και όλο τον προηγούμενο καιρό, που πολύ πιο πολύτιμα δημόσια αγαθά συρρικνώνονταν μέχρι εξαέρωσης, όπως σχολεία, νοσοκομεία, περίθαλψη κ.ά., αυτό παρέμενε ασυγκίνητο και αδρανές.

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

                                                      Ανακοίνωση

Μετά την πρωτοφανή πραξικοπηματική ενέργεια της τρικομματικής φασιστικής κυβέρνησης των δωσιλόγων των Σαμαρά – Κουβέλη – Βενιζέλου να κλείσουν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, παραδίδοντας ολοκληρωτικά την ενημέρωση του ελληνικού λαού στα μαφιόζικα συμφέροντα των εργολάβων και της τρόικας, έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής και η τελευταία επίφαση δημοκρατικότητας του καθεστώτος.

Ταυτόχρονα αφαιρείται και το τελευταίο επιχείρημα για την αποκαλούμενη δημοκρατική αντιμνημονιακή αντιπολίτευση, για την παραμονή της στο Κοινοβούλιο, νομιμοποιώντας με τη στάση της το καθεστώς κατοχής των αρχιμαφιόζων και των δωσιλόγων συνεργατών τους.

Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο καλεί το Κ.Κ.Ε., τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΕΚΜ και τους ΑΝ.ΕΛ. να παραιτηθούν πάραυτα από το Κοινοβούλιο της προδοσίας και του δωσιλογισμού.

Καλούμε τον καθένα ξεχωριστά από τους βουλευτές αυτών των κομμάτων, να συναισθανθούν τις ιστορικές τους ευθύνες και να παραιτηθούν απόψε το βράδυ από αυτή τη Βουλή και να ενωθούν με τον αγωνιζόμενο λαό, οδηγώντας τη χώρα σε προοδευτικές εξελίξεις ανατροπής και απελευθέρωσης.

Αν δεν το πράξουν ΕΔΩ και ΤΩΡΑ θα καταγραφούν ως μοιραίοι και άβουλοι συνεργάτες των κατακτητών και των εγχώριων υποτακτικών τους.

Καλούμε τον Ελληνικό Λαό να μην αδρανήσει αναμένοντας τους πολιτικούς του ταγούς και ανεξάρτητα από τη στάση των τελευταίων, να συσπειρωθεί και να αγωνιστεί για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Αθήνα 11 Ιουνίου 2913


Η Πολιτική Γραμματεία του Ε.Πα.Μ.

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Το πραξικόπημα της κυβέρνησης δεν θα περάσει.


Η ΕΡΤ είναι η φωνή των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο.

Το πραξικόπημα της κυβέρνησης δεν θα περάσει.

Είναι γνωστό ότι στην εποχή μας η Δημοκρατία δεν καταργείται με τα τανκς αλλά με τον έλεγχο της ενημέρωσης.

Είναι λοιπόν αυτονόητο, ότι η απόφαση της κυβέρνησης, για "ξαφνικό θάνατο" της Δημόσιας Τηλεόρασης, αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα στη δημοκρατία και αποκαλύπτει τα σχέδια της, για ελεγχόμενη ενημέρωση μέσω των ιδιωτικών ΜΜΕ, και των ιδιοκτητών τους (Αλαφούζος- Μπόμπολας - Βαρδινογιάννης κ.λπ.), τα συμφέροντα των οποίων είναι σε πλήρη εξάρτηση με την εκάστοτε κυβέρνηση.

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, λόγω των επικείμενων αρνητικών εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα, που περιμένουν τον Ελληνικό λαό, η κυβέρνηση αποφασίζει να κλείσει την ΕΡΤ όχι γιατί ανακάλυψε «πάρτι αδιαφάνειας», αλλά γιατί θέλει ένα λαό αποχαυνωμένο και εκχυδαϊσμένο, με προγράμματα «ριάλιτι» και λούμπεν υπό την καθοδήγηση δημοσιογράφων που εδώ και χρόνια δεν τιμούν το λειτούργημά τους, αφού γνωρίζουν μόνο ένα αφεντικό: το χρήμα.

Το πραξικόπημα αυτό δεν μπορεί να περάσει. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν ήδη προχωρήσει σε λειτουργική κατάληψη του Ραδιομεγάρου και έχουν ήδη ζητήσει την συμπαράσταση μας. Ας αρπάξουμε την ευκαιρία για τη δημιουργία ενός πραγματικά ελεύθερου φορέα ο οποίος θα είναι στα χέρια του ΛΑΟΥ και μπορεί να δώσει το έναυσμα για Γενική Πολιτική Απεργία .

Το Ε.ΠΑ.Μ άμεσα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των εργαζομένων με κινητοποίηση μελών και φίλων του Μετώπου, και κατά εκατοντάδες βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου, με επικεφαλής τον Γ.Γ, Δ.Καζάκη και κλιμάκιο της Πολιτικής Γραμματείας. Η κινητοποίηση είναι διαρκείς, η συμμετοχή όλων μας αναγκαία.



Δελτίο Τύπου (11/6/2013)

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Τι σημαίνει ξεπούλημα στην διάλεκτο Σαμαρά


Πόσο απατεώνας πρέπει να είσαι για να βρίσκεσαι στην διακυβέρνηση της Ελλάδας; Τουλάχιστον όσο και δωσίλογος. Περί ανάκαμψης ο λόγος, ή Grecovery, όπως ανακάλυψε προσφάτως ο successful πρωθυπουργός, ελέω δανειστών, κ. Σαμαράς. Μόλις χθες σε ομιλία του στο «προσυνέδριο» της ΝΔ στην Θεσσαλονίκη διεμήνυσε τα εξής καταπληκτικά: «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια στον αστερισμό του περίφημου Grexit, της εξόδου από το ευρώ. Βρίσκεται στον αστερισμό του Grecovery, δηλαδή λίγο πριν αρχίσει η Ανάκαμψη. Αυτή τη μεγάλη ανατροπή, μερικοί δεν μπορούν να τη χωνέψουν. Κάθε φορά που η χώρα μας σημειώνει μιαν επιτυχία, είτε την αμφισβητούν, είτε τη λοιδορούν, είτε προσπαθούν να τη μειώσουν, υπογραμμίζοντας εκείνα που ακόμα δεν έχουν αλλάξει. Αλλά την πλήρη αντιστροφή της κατάστασης δεν τη λέμε εμείς, την ομολογεί καθημερινά ο ξένος τύπος, οι διεθνείς οργανισμοί και οι διεθνείς αγορές. Όλοι εκείνοι που μας είχαν «τελειωμένους» πριν ένα χρόνο, σήμερα προβάλλουν πρωτοσέλιδα στο πόσο αλλαγμένη χώρα είναι πια η Ελλάδα. Το πόσο πολλά και κόντρα σε όλες τις προβλέψεις - τις δικές τους τις προβλέψεις – κατάφερε τους τελευταίους ένδεκα μήνες αυτή η τρικομματική κυβέρνηση που δημιουργήσαμε.»

Πολλά φούμαρα, αλλά η ουσία μία. Ο Σαμαράς και η συμμορία του θεωρεί ως επιτυχία την επιβράβευση από τα αφεντικά, από τους κατακτητές. Τα ίδια αφεντικά που δεν δίστασαν, όπως ομολογεί και η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, να θανατώσουν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Όσο για στοιχεία, τσιμουδιά. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν έστω μια ισχνή βελτίωση της κατάστασης. Αντίθετα τα πάντα υποδηλώνουν δραματική χειροτέρευση.

Blockupy: Όχι στη λιτότητα, όχι στο ευρώ


Δεν χρειάζεται στον επισκέπτη παρά μια απλή επαφή με τους ανθρώπους που εργάζονται στο δαιδαλώδες αεροδρόμιο του χρηματοπιστωτικού κέντρου της Γερμανίας, και πλέον όλης της ηπειρωτικής Ευρώπης, για να αντιληφθεί το ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό απασχόλησης μεταναστών, που στην Γερμανία ταυτίζεται πλέον με τον περίφημο θεσμό των «μίνι δουλειών» (mini jobs). Η γάγγραινα της ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης ελαστικής εργασίας δεν αφορά μόνο τον ανέκαθεν υψηλής έντασης εργασίας τομέα των υπηρεσιών, όπως μαρτυρά το γεγονός ότι το υψηλότερο ποσοστό των «μίνι εργασιών» στο σύνολο των θέσεων εργασίας (35%) απαντάται στην βιομηχανική πόλη του Ντέλμενχερστ. Σε όλη την έκταση της Γερμανίας, τον Σεπτέμβριο του 2012, 7,4 εκ. εργαζόμενοι ή 1 στους 5 εργαζόμενους απασχολούταν σε αυτές τις θέσεις εργασίας αμειβόμενος μέχρι 450 ευρώ μηνιαία. Μια οδυνηρή πραγματικότητα που σχετικοποιεί σημαντικά, θολώνει το «επίτευγμα» της Γερμανίας να εμφανίζει μια τόσο χαμηλή ανεργία, που κυμαίνεται στο 6,9%… Η συσσωρευμένη κοινωνική αγανάκτηση που συνοδεύει την υποβάθμιση και τον κατακερματισμό των εργασιακών σχέσεων και την επέκταση της φτώχειας βρήκε έκφραση στο πλαίσιο των πολύ μαζικών εκδηλώσεων που οργάνωσε το κίνημα καταλήψεων της Φρανκφούρτης, Blockupy.

Η Μεταμοντέρνα Αριστερά

Ο όρος «Μεταμοντέρνος» (Post Modern) αφορά ουσιαστικά την τάση, προσπάθεια και προδιάθεση αποδόμησης – διάλυσης ουσιαστικά – όλου του «Μ...