Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Κινεζοποιημένοι σκλάβοι στα γερμανικά σφαγεία


«Παρόλο που
δουλεύουν γι ασήμαντο μισθό και σε πολλούς είναι χρήσιμοι,
κανείς δεν ζει ως το τέλος τη ζωή του,
δεν τρώει το ψωμί του,
δεν πεθαίνει χορτάτος,
και δεν θάβεται με τιμές. Ολοι τελειώνουν πρόωρα
σκοτωμένοι, τσαλαπατημένοι και ρίχνονται ντροπιασμένοι σ’ ένα λάκκο».

Θυμηθήκαμε το απόσπασμα από το θεατρικό έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων», που γράφτηκε πριν από 84 χρόνια, μεσούσης της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης του περασμένου αιώνα (1929), όταν τη Δευτέρα 24 Ιούνη διαβάσαμε σε μια συντηρητική γερμανική εφημερίδα, τη «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε», για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλοί εργάτες από την Ανατολική Ευρώπη.

Σύγχρονοι σκλάβοι

Η γερμανική εφημερίδα μιλά για πολλές εκατοντάδες ρουμάνους, πολωνούς και βούλγαρους εργάτες που μοιάζουν με «αδύναμο κρίκο σε μια μακριά αλυσίδα αποκόμισης κέρδους και ανευθυνότητας» και «ζουν απροκάλυπτα σαν σκλάβοι», όμως αυτά που αποκαλύφθηκαν στις αρχές της εβδομάδας από τα γερμανικά ΜΜΕ δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Η αποκάλυψη των άθλιων συνθηκών εργασίας στα γερμανικά σφαγεία έγινε από τουλάχιστον δύο «έγκυρες» εφημερίδες πλατιάς κυκλοφορίας, την περασμένη Δευτέρα. Εκτός της «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε», το θέμα δημοσιεύτηκε και στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», η οποία έκανε λόγο για κινέζικες συνθήκες εργασίας.

Μιά ακόμα μέρα στην Βουλή...


Μια ακόμα μέρα στην... "Βουλή":

Πρόεδρος: Πριν αρχίσουμε, έχουμε μια άδεια, ο κ. Βουλευτής Γ. Παπανδρέου ζητά άδεια πάλι, συμφωνούμε;

Βουλή (σύσσωμη): Χαααα Χα χα χα Χα χα χουου Χα χα χα Χα χα χουου χα χααα!

ΓΑΠ: Χα χα χα χα χα!

Παπακωνσταντίνου (προς ΓΑΠ): Εσύ γιατί γελάς;

ΓΑΠ: Εσύ δεν έπρεπε να είσαι εδώ.... στην Ελλάδα!

Σαμαράς: Λοιπόν τέρμα τ' αστεία, πρέπει να κάνουμε και δουλίτσα σήμερα... Πρώτο θέμα: θα ...
συνεχίσω να καταστρέφω τα πάντα για μια τετραετία!

ΣΥΡΙΖΑ: Η μνημονιακή πολιτική σας είναι αντιλαϊκή! Το καταγγέλλουμε!

Στουρνάρας: Θα σφάξω κόσμο και κοσμάκη και δεν με νοιάζει τι θα πείτε!

ΚΚΕ: Αυτά είναι τα αποτελέσματα του καπιταλισμού! Το καταγγέλλουμε!

Βενιζέλος: Θα σας θυσιάσουμε, όπως εμείς θα το κάνουμε υπεύθυνα! ΑΠΟΛΥΤΩΣ!

ΑΝΕΛ: Δεν μας απαντάτε για το αν πληρώσατε δισσεκατομμύρια τοκογλύφους για εκατομμυριοστή φορά! Το καταγγέλλουμε!

Στουρνάρας: Δεν σας λέω τίποτα! ΧΟΥΝΤΑ έχουμε,τι νομίζατε ότι είναι; Παίξε γέλασε;

Χ.Α: Έξω οι ξένοι!

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Η τελευταία παράσταση των σιαμαίων


Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ θα κυβερνήσουν μαζί ακόμη μία φορά. Την τελευταία. Αποτελεί πράξη ποιητικής δικαιοσύνης ότι τα δύο κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού καταδικάσθηκαν να συνυπάρξουν σε μια παρωδία «μεγάλου συνασπισμού», στο πλαίσιο των τελικών σπασμών του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης.

Στην πραγματικότητα όμως μαζί κυβερνούσαν και τις τέσσερις προηγούμενες δεκαετίες. Παρά τις μεταξύ τους θεατρικές συγκρούσεις, τάχα φωτός-σκότους, συμπλήρωναν το ένα το άλλο σε μία συμβιωτική σχέση, βασισμένη στην εναλλαγή τους στην εξουσία. Μαζί δημιούργησαν το πλέγμα πελατειακών σχέσεων που ακόμη δυναστεύει τη χώρα. Και η πατρωνία δεν περιορίζεται μόνο στη δημόσια διοίκηση ούτε στους διορισμούς των εκλεκτών ή των δυστυχισμένων που αναζητούσαν και έβρισκαν «προστασία». Η βασικότερη εκδήλωση των πελατειακών σχέσεων εκδηλώνεται στην κορυφή, όπου πολιτικές και οικονομικές ελίτ συμφύρονται σε ένα τρίγωνο νόμιμης διαφθοράς που ενώνει κόμματα, μεγαλοεργολάβους και ΜΜΕ στο μέρισμα του δημόσιου χρήματος.

Ποιος έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι ο αυταρχικός τυχοδιωκτισμός τής επίθεσης στη δημόσια τηλεόραση δεν ήταν παρά ένας αντιπερισπασμός που επιχείρησε σπασμωδικά να καλύψει το ράγισμα του success story από το φιάσκο της ΔΕΠΑ και την παταγώδη αποτυχία στον τομέα της δημόσιας διοίκησης; Οχι μόνον δεν έπραξαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης οτιδήποτε για τον ουσιαστικό εξορθολογισμό και εκδημοκρατισμό της τελευταίας (πώς θα μπορούσαν, άλλωστε, να αναιρέσουν τον πελατειακό εαυτό τους;), αλλά απέτυχαν και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι των δανειστών. Επειδή στο κυνήγι κεφαλών που είχαν αποδεχθεί δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσουν 2.000 κρανία καρατομημένων δημοσίων υπαλλήλων, επέλεξαν την κατάργηση της δημόσιας τηλεόρασης.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Η νομιμοποίηση εκτροπών και πραξικοπημάτων μια ολόκληρη ζωή.


Τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει μετεξελιχθεί σε βασικό μοχλό νομιμοποίησης της πιο άγριας κυβερνητικής παρανομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ συνταγματικό και νόμιμο κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, το «κούρεμα» (PSI) των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που έγινε τον Μάρτιο του 2012, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Η δημοσίευση της σχετικής απόφασης αναμένεται με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους (17 Σεπτεμβρίου 2013).

Μην αναρωτηθείτε πώς και από πού «διέρρευσε» η απόφαση του ΣτΕ, μιας και η διάσκεψη της ολομέλειας ήταν «κεκλεισμένων των θυρών». Είναι περιττό, όταν πρόκειται για τέτοια συνύφανση δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας, όπου η πρώτη απλά αποτελεί το άλλο πρόσωπο του Ιανού της σύγχρονης απολυταρχίας και της κυβερνητικής αυθαιρεσίας.

Σας θυμίζουμε ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει πλέον των 7.000 ομολογιούχων (φυσικών προσώπων, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ΕΔΟΕΑΠ, φαρμακευτικών εταιρειών, ΤΕΙ Καβάλας, κλπ). Όλοι στρέφονται κατά του «κουρέματος» των ομολόγων που κατείχαν, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ωστόσο να μπορεί να υπολογιστεί το ακριβές ποσό.

Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά των πράξεων του υπουργικού συμβουλίου (5 και 10/2012), των αποφάσεων του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με τις οποίες υλοποιήθηκε το PSI. Γιατί έκαναν την προσφυγή; Από ιδιοτροπία και καπρίτσιο; Όχι, από ανάγκη γιατί με το «κούρεμα» ουσιαστικά οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ, επιμελητήρια, οργανισμοί, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, κοκ, ενώ ληστεύτηκαν οι αποταμιεύσεις φυσικών προσώπων που είχαν τοποθετηθεί σε ελληνικά ομόλογα. Κι όλα αυτά έγιναν αυθαίρετα, χωρίς να ρωτηθούν με παγίδευση από την Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση.

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ δεν είναι μόνο κατάφωρα άδικη σε βάρος όλων αυτών των φυσικών και νομικών προσώπων, μιας και νομιμοποιεί την υπεξαίρεση και την ανοιχτή κλοπή, αρκεί να προφασιστεί η κυβέρνηση το δικό της «εθνικό συμφέρον», αλλά δημιουργεί δεδικασμένο και για επερχόμενα «κουρέματα». Δημιουργεί δηλαδή νομικό προηγούμενο για να δικαιολογηθούν «κουρέματα» σε αποταμιευτικούς λογαριασμούς, σε τρέχουσες καταθέσεις φυσικών και νομικών προσώπων. Κι ο νοών, νοείτο.

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Για όσους πίστευαν ότι για όλα φταίνε τα μνημόνια και οι κυβερνήσεις


Η αλήθεια είναι ότι εάν κάποιος δεν ψάχνει και ψάχνεται βέβαια, τότε δεν θα ξέρει τι ακριβώς γίνεται. Αυτό είναι αλήθεια, γιατί όλοι μας ξέρουμε, ότι το "σύστημα" δεν μας ενημερώνει για τίποτα από τα σημαντικά. Ακούσαμε μήπως τελευταία για παράδειγμα, τι ακριβώς γίνεται με το τεράστιο χρέος που μας έχουν φορτώσει στην πλάτη, έστω να μας πούν πόσο είναι και πως αυξάνεται; Ή για το τι γίνεται τα σκάνδαλα και τις δίκες που περιμένουν; Ή μας έδωσαν κάποια πληροφορία για την δόση που έρχεται - δεν έρχεται και εάν έρθει θα έρθει με νέα σκληρότερα μέτρα κατά του Λαού; Τι έγινε με τα δισεκατομμύρια που δίνονται απολύτως εμπρόθεσμα και απλόχερα σαν στραγάλια στους διεθνείς τοκογλύφους την ώρα που δεν υπάρχει ούτε σάλιο να δώσουμε; Τι γίνεται με το τιτάνιο σκάνδαλο-προδοσία της ΕΛΣΤΑΤ; Τίποτα δεν μας είπαν. Τι ειπώθηκε (ή τι μας είπαν για το τι ειπώθηκε) μεταξύ Στουρνάρα και Τρόικας χθες; Όποιος έψαξε λιγο στο διαδίκτυο έχει τουλάχιστον την υποψία ότι κάτι πάει τρομερά λάθος... Οπότε δικαιολογείται εν μέρη να μην ξέρουν αυτοί που δεν ασχολούνται και τόσο με τα πράγματα.

Θα μπορούσαμε όμως να δουλέψουμε με τις πληροφορίες που όλοι μας έχουμε. Αυτές τουλάχιστον, δεν θα τις αμφισβητήσει κανείς. Τι ξέρουμε στα σίγουρα; Ας δούμε μερικά: Ξέρουμε, ότι οι κυβερνήσεις, από την στιγμή που υπέγραψαν την πρώτη δανειακή σύμβαση, κάνουν ακριβώς ότι τους υπαγορεύσει η Τρόικα. Αυτό είναι πασιφανές. Αρκεί να ακούσει κανείς προσεκτικά τις δηλώσεις του Στουρνάρα, όπου κάθε φορά αναφέρεται για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει, με βάση το τι θα επιτρέψει η Τρόικα κάθε φορά. Ξέρουμε επίσης, ότι μέχρι στιγμής, ότι και να υπαγορεύει η Τρόικα, οι κυβερνώντες το κάνουν, άσχετα με την τιμή και το κόστος που μπορεί να έχει αυτό. Ξέρουμε επίσης, ότι οι αντιπολιτεύσεις, δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν εστω και μερικώς την αποδόμιση της κοινωνία σε όλους τους τομείς. Και τέλος, ξέρουμε όλοι τους επίσημους αριθμούς που περιγράφουν την καταστροφή που έχει γίνει. Ανεργία, άνεργοι, μισθοί, συντάξεις, αυτοκτονίες. Αυτά τουλάχιστον θα έπρεπε να τα ξέρουμε όλοι. Και εάν δεν τα ξέρει κανείς αυτά; Τότε δεν έχει παρά να κάνει μια βολτίτσα στην γειτονιά του, για να δει τα κλεισμένα μαγαζιά, τους συνανθρώπους του να μην έχουν αρκετά να ζήσουν και τη κατάθλιψη που έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας. Και βεβαιως, όλα συνεχίζονται με τον ίδιο και μεγαλύτερο ρυθμό.

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Μεγάλη μας τιμή!


ΔΗΜ.ΚΑΖΑΚΗΣ

Ένα από τα γνωστά τρωκτικά του διαδικτύου μας, το Strategy Report, το οποίο είναι γνωστό για τις διασυνδέσεις του με το "βαθύ κράτος" μας έκανε την ιδιαίτερη τιμή να ασχοληθεί μαζί μας:

"Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν στηρίζονται …στην ΕΡΤ για συλλογή πληροφοριών από ανοικτές πηγές ή έγκαιρη προειδοποίηση. Απάντηση στα ευφάνταστα σενάρια που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο έδωσε επιτέλους το ΓΕΕΘΑ, το οποίο σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής: «Σε συνέχεια δημοσιευμάτων περί δήθεν επηρεασμού των Ενόπλων Δυνάμεων από την προσωρινή παύση εκπομπής της Κρατικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, το ΓΕΕΘΑ διευκρινίζει ότι το συγκεκριμένο γεγονός δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στην λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων». Το τελευταίο ανεύθυνο δημοσίευμα υπογράφεται από γνωστό αυτόκλητο και ανεπάγγελτο γκουρού επί των οικονομικών, πρώην θαμώνα των Εξαρχείων, που χτίζει πολιτική καριέρα με συνωμοσιολογίες. Πρόκειται για τον ίδιο που σε ραδιοφωνική εκπομπή είχε ισχυρισθεί ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της αποβίβασης …τεθωρακισμένων και κοντοκουρεμένων ανδρών της Ευρωπαϊκής Χωροφυλακής στην Ηγουμενίτσα για την επιβολή των Μνημονίων! Παρόμοιες ανεύθυνες απόψεις διατύπωσαν διάφοροι απόστρατοι, υποστηρίζοντας ότι η ΕΡΤ παρέχει στρατηγικού επιπέδου πληροφορίες από ανοικτές πηγές (ΟSINT) σε πραγματικό χρόνο. Προφανώς οι συγκεκριμένοι απόστρατοι αγνοούν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΕΕΘΑ δεν χρειάζονται την ΕΡΤ για τη συλλογή πληροφοριών από ανοικτές πηγές στην εποχή των δορυφόρων και του ιντέρνετ…"

Η ΕΡΤ και η σημαδεμένη τράπουλα


Όταν το απόγευμα εκείνης της Τρίτης 11 του Ιούνη, μάθαμε όλοι ότι πέφτει μαύρο στις οθόνες από την ΕΡΤ, ανάμεικτα συναισθήματα μας κατέλαβαν. Βαθειά συγκίνηση, νοσταλγία για κάποιες άλλες μακρινές εποχές, θλίψη για τον σημερινό ασταμάτητο κατήφορο που ακολουθεί η πατρίδα, οργή για την κυβέρνηση και τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της, που έχει στείλει τη δημοκρατία στον Καιάδα, ανδραποδίζοντας την κοινωνία.

«Ούτε η χούντα…», μια σκέψη και μια φράση που ήρθε στο μυαλό των περισσοτέρων και πολλοί δεν δίστασαν να εκστομίσουν.

Ένα ατέλειωτο ανθρώπινο ποτάμι άρχισε να συρρέει στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, αλλά και σ’ όλες τις πόλεις που υπάρχουν (ακόμα) σταθμοί της ΕΡΤ. Όχι για τους εργαζόμενους που έχασαν στα ξαφνικά τη δουλειά τους. Ούτε για μια κρατική τηλεόραση που από χρόνια είχε πέσει στη πλήρη ανυποληψία ως το επίσημο όργανο της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Αλλά για κάτι που μας έλειψε πολύ τα τελευταία χρόνια. Για την αξιοπρέπειά μας.

Η Μεταμοντέρνα Αριστερά

Ο όρος «Μεταμοντέρνος» (Post Modern) αφορά ουσιαστικά την τάση, προσπάθεια και προδιάθεση αποδόμησης – διάλυσης ουσιαστικά – όλου του «Μ...