Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Εστίες πυρκαγιάς


Κράτη όπως η Ελλάδα, τα οποία δεν μπορούν να αποφασίσουν μόνα τους, αφού οι κυβερνήσεις τους ενεργούν κατ’ εντολή των
δανειστών τους, δεν είναι εθνικά ανεξάρτητα – ενώ τόσο οι λαοί, όσο και οι πρωθυπουργοί τους, δεν είναι σε καμία περίπτωση κυρίαρχοι.

Ενώ στην Ελλάδα βιώνουμε ένα απίστευτο «σοκ χειραγώγησης και προπαγάνδας», με απώτερο στόχο τον αποπροσανατολισμό των Πολιτών, έτσι ώστε να εφαρμοσθούν ανεμπόδιστα τα νέα μέτρα (αύξηση των φόρων, πλειστηριασμοί ακινήτων, κατασχέσεις, εκποίηση δημόσιας περιουσίας κλπ.), η κρίση των κρίσεων στον υπόλοιπο πλανήτη συνεχίζεται.

Ειδικότερα, η επίσκεψη των μεγάλων αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο Λευκό Οίκο, είχε σκοπό να ενημερώσει τον πρόεδρο, σχετικά με το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον των τραπεζών (bank run) – δύο εκ των οποίων έχουν αυξήσει τα αποθέματα τους σε μετρητά, κατά 30%, για την περίπτωση που οι καταθέτες τους τρομοκρατηθούν (διαπιστώνοντας ότι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς χρήματα, λόγω της στάσης πληρωμών του δημοσίου).

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Κράτος-παρακράτος: Βαθιές οι ρίζες της διαπλοκής


Η ιστορία είναι μπούσουλας. Για να εξηγήσουμε τα όσα αλλόκοτα και παρανοϊκά συμβαίνουν σήμερα πρέπει να ξετυλίξουμε τον ιστορικό Μίτο της Αριάδνης. Ξετυλίγοντας αυτό το ιστορικό νήμα θα διαπιστώσουμε το εξής: Τη στενή διαπλοκή Κεφαλαίου-κράτους-παρακράτους.
Μετά τη γερμανική κατοχή και την ήττα (συντριβή) του εθνικό-απελευθερωτικού κινήματος στον Εμφύλιο (προδοσία του ΚΚΕ), συντελέστηκε η εξής ιστορική διαπλοκή:

Η οικονομική ελίτ και το πολιτικό της προσωπικό γίνανε ένα σώμα με τους δωσίλογους γερμανοτσολιάδες και μαυραγορίτες.

Από εδώ αρχίζει να αναπτύσσεται και να θεριεύει το παρακράτος, σαν ένας επιπλέον θώρακας του καθεστώτος απέναντι στον «κομμουνιστικό» κίνδυνο.

Η επάνδρωση αυτού του παρακράτους έγινε από το πλήθος των δωσίλογων γερμανοτσολιάδων, των ταγμασφαλιτών, των μαυραγοριτών και CIA…

Κεφάλαιο-κράτος-παρακράτος βρίσκονταν σε τέτοια αξεδιάλυτη διαπλοκή που δεν μπορούσες να ξεχωρίσεις τα όρια αυτού του πλέγματος.

Σε όλα τα πλοκάμια του κρατικού μηχανισμού (στρατός, αστυνομία, δικαιοσύνη κ.λπ) το παρακράτος αποτελούσε το συμπληρωματικό στοιχείο του κράτους και της κυρίαρχης δεξιάς.

Το «ιστορικό κράτος» της Δεξιάς ήταν ένα κράμα του κράτους με το παρακράτος.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Τώρα είναι η ώρα


Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους κάποιοι από τους βουλευτές της ΧΑ...

Μόνο κάποιος σαν τον Σαμαρά με υπουργό δημόσιας τάξης τον Δένδια και συμβούλους τον Βορίδη, τον Λαζαρίδη, τον Κρανιδιώτη και Σία θα μπορούσε να στήσει μια τέτοια παράσταση ώστε ακόμη και μια καθαρά εγκληματική οργάνωση σαν την ΧΑ, να φαίνεται ως μια άδικα διωκόμενη πολιτική οργάνωση.


Τελικά τι πάνε να κάνουν; Να ξεπλύνουν τους συμμορίτες του Μιχαλολιάκου; Ή τρέμουν τις αποκαλύψεις των αρχισυμμοριτών μιας και όλοι οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν ότι ΧΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, κράτος και παρακράτος είναι όλοι μαζί μαλλιά κουβάρια.

Ίσως ο τρόμος τους μήπως και φανεί η διαπλοκή των ηγεσιών της συγκυβέρνησης και του μηχανισμού των «συμβούλων» και των παρατρεχάμενών τους με το παρακράτος και την ΧΑ, τελικά οδηγήσει σε απαλλαγή της συμμορίας του Μιχαλολιάκου.

Εκτός κι αν η απελπισία τους είναι τέτοια που προτιμούν να δουν μια κυβέρνηση ΧΑ από μια κοινωνική εξέγερση που θα τελείωνε με το καθεστώς μια κι έξω. Πάντως σε κάθε περίπτωση το καθεστώς βρίσκεται σε τέτοιο αδιέξοδο νομιμοποίησης, σε τέτοιο πανικό μπροστά στην ογκούμενη κοινωνική οργή, που είναι ικανό για τα πάντα.

Τώρα είναι η ώρα όλες οι αληθινά δημοκρατικές και πατριωτικές δυνάμεις που αγωνίζονται για την ανατροπή του καθεστώτος να δημιουργήσουν έναν ριζικά αντίπαλο πόλο στο λεγόμενο «συνταγματικό τόξο». Τώρα είναι η ώρα να πάρει ο καθένας τις ευθύνες του. Να μην επιτρέψουμε αυτή την φορά μια επανάληψη του 1936, ή του 1967.

Για να δούμε. Έχουμε όλοι συνέλθει, ή ορισμένοι εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμη στη νιρβάνα που δημιουργεί η χρόνια εξάρτηση από αντικαπιταλιστικά ή ταξικά βαρβιτουρικά της ιδεολογίας. Τι λέτε να προέχει σήμερα; Η διεκδίκηση της δημοκρατίας από τον ίδιο τον λαό, ή τα ιδεολογικά κολλήματα που διαχωρίζουν μπροστά στον κοινό εχθρό;

Είναι φανερό πια ότι ο Σαμαράς και η πολιτική συμμορία του επωάζει το αυγό του φιδιού. Τι θα κάνουμε εμείς; Θα το παίξουμε ανίδεοι όπως οι ηγεσίες της αντιπολίτευσης που κρυμμένες στις ιδεολογικές προφάσεις τους κάνουν τεμενάδες στην «αυθεντία του κράτους δικαίου» της κυβερνώσας συμμορίας, ή θα αφήσουμε στην άκρη αυτά που μας χωρίζουν προκειμένου να οργανώσουμε την εξέγερση του απλού κόσμου, του λαού, ώστε να τους ανατρέψουμε πριν είναι πολύ αργά;


Εμείς είμαστε έτοιμοι. Τις επόμενες ημέρες θα δούμε και ποιος άλλος είναι το ίδιο έτοιμος.

ΔΗΜ.ΚΑΖΑΚΗΣ

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Αυλαία στις κινητοποιήσεις στο όνομα του αντιφασισμού

Η αυλαία έπεσε στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, των δημοσίων υπαλλήλων και των υπόλοιπων κλάδων. Οι ηγεσίες της ΟΛΜΕ, της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ μπορούν να αισθάνονται υπερήφανες. Έπαιξαν ξανά τον γνωστό ρόλο τους. Αφού έπαιξαν με τον πόνο, τα νεύρα και το μεροκάματο των εργαζομένων, αφού εξάντλησαν όλο το ρεπερτόριο των γνωστών σικέ συνθημάτων για κλιμάκωση του αγώνα, τι έκαναν; Τα μάζεψαν όπως-όπως ακριβώς την ώρα που αναδεικνυόταν ως κυρίαρχο το ζήτημα της κλιμάκωσης.


Έχουν σοβαρό λόγο. Δεν είναι ώρα οι εργαζόμενοι και ο λαός να ασχολείται με τα προβλήματα που του δημιουργεί το καθεστώς. Δεν είναι ώρα να ασχολείται με την ολοσχερή καταστροφή της χώρας. Τώρα πρέπει να ασχολείται μόνο με την ΧΑ. Κι έτσι μετά από δυο 48ωρες χωρίς αντίκρισμα απεργίες της ΑΔΕΔΥ, το όλο σκηνικό έκλεισε με μια δήθεν αντιφασιστική διαδήλωση το απόγευμα της Τετάρτης εναντίον της ΧΑ.

Και λέμε για δήθεν αντιφασιστική γιατί δεν αφορά στην καρδιά του προβλήματος, αλλά περιορίζει το πρόβλημα του φασισμού μόνο εκεί που βολεύει την κυβέρνηση και «συνταγματικό τόξο». Το πρόβλημα για όλους αυτούς είναι μόνο η κύρια η ΧΑ. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πώς οι ηγεσίες των κομμάτων και των συνδικάτων εκμεταλλεύτηκαν το αίμα του δολοφονημένου από τη συμμορία της ΧΑ, Παύλου Φύσσα, για να ξεμπερδέψουν με τους απεργιακούς αγώνες.

Αντίσταση χθες και σήμερα …



του      Σταύρου  Παπαγιάννη

«Δεν μπορείς να φανταστείς γυναίκα τη γίνεται στ’ Άγραφα. Ετοιμάσου, ετοίμασε και τα παιδιά και σε τρείς μέρες θα ‘ρθω να σας πάρω».

Έτσι ξεκινούσε το γράμμα που έστειλε ο παππούς μου στη γιαγιά τον Αύγουστο του ’41. Είναι το ένα από τα τρία γράμματα που σώθηκαν. Τα υπόλοιπα κάηκαν μαζί με το σπίτι κι όλα τα υπάρχοντα της τον Ιούλιο του ’44 από τους Γερμανούς, και ότι είχε απομείνει τον Ιούνιο του ’45 από τους Ταγματαλήτες, που αναζητούσαν τον καπετάν Λεβεντογιάννη, τον παππού μου. Απλός αντάρτης στην αρχή, καπετάνιος από το ’43 και τη μεγαλύτερη τιμή, μαυροσκούφης του Άρη από το Σεπτέμβρη του ’44 ως και τις 14 Ιουνίου του ’45, ημέρα Πέμπτη, που έπεσαν σε ενέδρα των Ταγματαλητών στην περιοχή Φάγκος, καλύπτοντας με άλλους έξι μαυροσκούφηδες τη διαφυγή του Άρη προς τη Μεσούντα.

Γεννημένος στην Κοκκινιά όπου επέστρεψε και η γιαγιά μαζί με τα παιδιά το ’49, είχα την τύχη να γνωρίσω πολλούς αγωνιστές και να είμαι αυτήκοος μάρτυρας πολλών ιστοριών και διηγήσεων, είτε από τη γιαγιά, είτε από άλλους αγωνιστές από τους οποίους ήταν γεμάτη η περιοχή. Άλλοτε σαν παραμύθι, άλλοτε σαν θρύλο, και πάντοτε με δέος άκουγα για τα κατορθώματα του Άρη και του ΕΛΑΣ, του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, της Αντίστασης γενικότερα και έμενα άφωνος με τους ηρωισμούς τους, και να μην το κρύψω, το βράδυ που έπεφτα για ύπνο ονειρευόμουν πως ήμουν ένας απ’ αυτούς. Στο παιχνίδι μας αυτό φαινόταν έντονα, παίρνοντας ονόματα καπεταναίων του ΕΛΑΣ να νικάμε τους Φασίστες, καθοδηγούμενοι πάντα από τον Άρη (είναι τ’ όνομα του αδερφού μου του μεγάλου, προς τιμή του Καπετάνιου).

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών.

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου συνελήφθησαν με τις πυτζάμες μετά από εισαγγελική παραγγελία ο Μιχαλολιάκος και τα πρωτοπαλίκαρά του. Η όλη επιχείρηση μοιάζει σε πολλά με την νύχτα των μεγάλων μαχαιριών, όταν ο Χίτλερ στα τέλη Ιουνίου του 1934 σε μια επιχείρηση σκούπα δολοφόνησε εκατοντάδες στελέχη των SA μαζί και τον αρχηγό της τον Έρνστ Ρομ. Η παραστρατιωτική SA που βοήθησε τον Χίτλερ να ανέλθει στην εξουσία τρομοκρατώντας αντιπάλους και πολίτες, είχε γίνει πολύ δυνατή και πολύ ανεξάρτητη για να την ανέχεται ο Φύρερ. Κι έτσι άστραψαν τα μαχαίρια.

Στην δική μας εκδοχή της νύχτας των μεγάλων μαχαιριών, οι διαδικασίες είναι διαφορετικές. Ο ίδιος ο υπουργός δημόσιας τάξης ανοιχτά με δική του παραγγελία προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ουσιαστικά διέταξε την δίωξη της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Δένδιας είπε σε δήλωσή του στις 28/9: «Η μηνυτήρια αναφορά μου προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είχε επισημάνει προς την Ελληνική Δικαιοσύνη τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, να ενοποιήσει τις πολλές εκκρεμείς ενώπιόν της δικογραφίες εναντίον της Χρυσής Αυγής. Να αντιμετωπίσει έτσι ολιστικά ως εγκληματική οργάνωση το νεοναζιστικό φαινόμενο.»

Ποιος και γιατί πανηγυρίζει σήμερα;


Ναι, η Κυβέρνηση ξύπνησε εδώ και μία εβδομάδα, οι δημοσιογράφοι ξύπνησαν εδώ και μία εβδομάδα, η κοινή γνώμη ξύπνησε εδώ και μια εβδομάδα και αποφάσισε να κυνηγήσει τη Χ.Α, λέγοντας πως κυνηγάει το φασισμό.

Οικτρό ψέμα και θα εξηγήσω επακριβώς γιατί.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να κυνηγήσει τη Χ.Α γιατί αποφάσισε πως δεν τη χρειάζεται άλλο, ....
αποφάσισε πως 2 ακροδεξιά κόμματα είναι υπερβολή για τη χώρα (μιας και η ίδια σαν τέτοιο συμπεριφέρεται), αποφάσισε πως θα της κάνει καλό δημοσκοπικά και επιπλέον θα βουτήξει ένα μεγάλο κομμάτι από τη δεξαμενή των 426.000 χιλιάδων ψηφοφόρων της Χ.Α (και ίσως ακόμα περισσότερων δυνητικά αν λάβουμε υπόψη μας διάφορες φήμες), αποφάσισε πως δε μπορεί να δέχεται συνέχεια επικρίσεις από την Ευρώπη που είναι πια πλέον και η μόνη κάνουλα εισροής χρήματος στη χώρα (έστω και με αυτούς τους απάνθρωπους τοκογλυφικούς όρους), αποφάσισε πως δε μπορεί να αντέξει την πίεση, αποφάσισε στην τελική ότι είναι βολικό από πάρα πολλές απόψεις.

Η Μεταμοντέρνα Αριστερά

Ο όρος «Μεταμοντέρνος» (Post Modern) αφορά ουσιαστικά την τάση, προσπάθεια και προδιάθεση αποδόμησης – διάλυσης ουσιαστικά – όλου του «Μ...