Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Μια χούντα θα μας… φεσώσει


Πίσω από το μύθο των «αδιάφθορων» της Χούντας κρύβονται οικογένειες και οικονομικά συμφέροντα που κυβερνούν ακόμη τη χώρα


Ήταν σκληροί, σκότωσαν και μερικούς αλλά τουλάχιστον ήταν «αδιάφθοροι» και «πέθαναν στην ψάθα». Χονδροειδή ψέμματα σαν κι αυτά ακούγονται όλο και συχνότερα για τα στελέχη της χούντας των συνταγματαρχών.

Γιατί όμως τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού δεν τα διαψεύδουν με μια ομοβροντία δημοσιευμάτων και δηλώσεων; Ίσως γιατί ανοίγοντας το φάκελο «διαφθορά στη χούντα» θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιχειρηματίες και πολιτικούς που κυβερνούν ακόμη και σήμερα τη χώρα.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Σε μάντρα για σκραπ μετατρέπουν την ελληνική οικονομία...

Τον Οκτώβριο φέτος για 8o συνεχόμενο μήνα η ελληνική οικονομία βρίσκεται με αρνητικό τιμάριθμο σε ετήσια βάση. Έφτασε στο σημείο να εμφανίζει -2,0% τιμάριθμο για τον μήνα Οκτώβριο. Με όλες τις σοβαρές επιφυλάξεις που μπορεί να έχει κανείς για τους δείκτες που παρουσιάζει μια «ανεξάρτητη αρχή» στα χέρια ενός Γεωργίου, οφείλουμε να αναρωτηθούμε. Είναι θετική εξέλιξη αυτός ο αρνητικός τιμάριθμος;

Η καθίζηση της εσωτερικής αγοράς

Τον βασικό λόγο της φαινομενικής πτώσης των τιμών μπορεί να τον αντιληφθεί κανείς αν δει την εντυπωσιακή πτώση κατά 9,5% που σημείωσε τον Αύγουστο του 2013 ο δείκτης λιανικών πωλήσεων σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012. Η εξέλιξη του ∆είκτη Κύκλου Εργασιών (σε τρέχουσες τιµές) και του ∆είκτη Όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιµές) στο Λιανικό Εµπόριο, µε έτος βάσης 2005=100,0 για το µήνα Αύγουστο 2013, σύµφωνα µε προσωρινά και διορθωµένα, ως προς τον τυπικό µήνα, στοιχεία, έχει ως εξής:

Ο ∆είκτης Κύκλου Εργασιών, χωρίς τα καύσιµα κατά το µήνα Αύγουστο 2013, σε σύγκριση µε το δείκτη του Αυγούστου 2012, σηµείωσε µείωση 9,5%, έναντι µείωσης 8,1%, που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

Ο ∆είκτης Κύκλου Εργασιών, µε τα καύσιµα, κατά το µήνα Αύγουστο 2013, σε σύγκριση µε το δείκτη του Αυγούστου 2012, σηµείωσε µείωση 8,9%, έναντι µείωσης 7,3%, που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

Ο ∆είκτης Όγκου, χωρίς τα καύσιµα, κατά το µήνα Αύγουστο 2013, σε σύγκριση µε το δείκτη του Αυγούστου 2012, σηµείωσε µείωση 9,1%, έναντι µείωσης 8,8%, που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

Ο ∆είκτης Όγκου, µε τα καύσιµα, κατά το µήνα Αύγουστο 2013, σε σύγκριση µε το δείκτη του Αυγούστου 2012, σηµείωσε µείωση 7,8%, έναντι µείωσης 9,3%, που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

Με άλλα λόγια η φαινομενική πτώση του τιμάριθμου είναι προϊόν της τρομακτικής καθίζησης που έχει υποστεί η εσωτερική αγορά, η οποία από κάθε άποψη πνέει τα λοίσθια.

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η απορρύθμιση της κοινωνίας και η θρησκεία


του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη*

Ένα μεγάλο δίδαγμα του 20ου αιώνα είναι πως τα ιδεολογικά μορφώματα έρχονται και παρέρχονται, αλλά οι θρησκείες παραμένουν ακλόνητες.

Ο Κάρολος Μαρξ, μιλώντας για την θρησκεία χωρίς καμμιά απαξιωτική πρόθεση, σε αντίθεση με τους περισσότερους «μαρξιστές» στη συνέχεια, έλεγε τα παρακάτω: «Η θρησκευτική καχεξία είναι, κατά ένα μέρος, η έκφραση της πραγματικής καχεξίας και, κατά ένα άλλο, η διαμαρτυρία ενάντια στην πραγματική καχεξία. Η θρησκεία είναι ο στεναγμός του καταπιεζόμενου πλάσματος, η θαλπωρή ενός άκαρδου κόσμου, είναι το πνεύμα ενός κόσμου απ’ όπου το πνεύμα έχει λείψει. Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού». (Κριτική της Εγελιανής Φιλοσοφίας του Κράτους και του Δικαίου, εκδ. Παπαζήση, 1978).

Ο εμπνευστής του κομμουνισμού θεωρούσε πρέπον ότι αυτή η «απατηλή ευτυχία» πρέπει....
να αντικατασταθεί από μια ορθολογικά δομημένη ρεαλιστική ευτυχία, εκφράζοντας έτσι το πνεύμα του διαφωτισμού της εποχής του.

Κι όμως, διαψεύσθηκε με την επανεμφάνιση της θρησκείας στην καρδιά της κοινωνικής και πολιτικής σφαίρας.

Μετά την Γαλλική Επανάσταση, οι νεωτερικοί άνθρωποι πίστεψαν ότι μπορεί να εκδιώξουν την θρησκεία από την δημόσια σφαίρα, αλλά αυτή είχε την τελευταία λέξη. Οι Ροβεσπιέροι και οι Κομισσάριοι που την προόριζαν για το μουσείο της ιστορίας εκτίθενται σήμερα οι ίδιοι ως κέρινα ομοιώματα στις αίθουσές του.

Η Γαλλία δεν έπαψε ποτέ να παραμένει πολιτισμικά καθολική, όπως η Ρωσσία του Λένιν έμεινε ορθόδοξη και η Τουρκία του Ατατούρκ επιστρέφει ραγδαία στην μουσουλμανική της ταυτότητα.

Οι πολλοί χρωστούν παντού, οι πλούσιοι πλουτίζουν κι άλλο


Τη μια όψη της κρίσης τη ζουν ή την ακούνε όλοι σχεδόν οι Ελληνες: αυξάνονται τα χρέη των πολλών στις τράπεζες, στην εφορία, ακόμη και στη… ΔΕΗ! Την άλλη όψη της κρίσης, οι πολλοί την αγνοούν ή και όταν διαβάζουν κάτι σχετικό, αδυνατούν να το συνειδητοποιήσουν σε βάθος: το χρηματιστήριο Αθηνών καλπάζει και οι πλούσιοι πλουτίζουν περισσότερο!

Τα δύο πρόσωπα του Ιανού. Ας δούμε όμως τα στοιχεία για να μη μένουμε στις γενικές εντυπώσεις. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των Ελλήνων προς τις τράπεζες (αυτά δηλαδή που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην εξόφληση άνω των 90 ημερών) έχουν ήδη ανέλθει εσχάτως, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας PwC, στο ύψος των περίπου 65 δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπερέβαιναν έτσι το 30% του συνολικού ύψους των δανείων που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες και είχαν αναρριχηθεί σε επίπεδα διπλάσια των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών της χώρας μας, καθώς τα ίδια κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται σε 30 δισ. ευρώ μόνο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διπλασιάστηκαν μέσα σε ενάμιση (!) χρόνο: τον Σεπτέμβριο του 2011 ήταν το 14,7% του συνόλου των δανείων, αλλά τον Μάρτιο του 2013 είχαν ήδη εκτοξευθεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 27,8% του συνόλου. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε με ελαφρές αποκλίσεις σε όλες τις κατηγορίες δανείων – επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά. Με ταχύτατο ρυθμό αυξάνονται και οι οφειλές προς την εφορία. Μόνο μέσα στο εννιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2013 κατέστησαν ληξιπρόθεσμα προς το Δημόσιο νέα χρέη ύψους 6,18 δισεκατομμυρίων ευρώ. Προστιθέμενα στα παλιά χρέη, αποκαλύπτουν ότι ιδιώτες και επιχειρήσεις χρωστούν στην εφορία σχεδόν… 60 δισεκατομμύρια πλέον! Τα 48,6 δισ. ευρώ από αυτά είναι χρέη επιχειρήσεων. Τον Ιούλιο του 2011 τα χρέη των επιχειρήσεων ήταν 30,9 δισ. ευρώ και μέσα σε δύο χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2013, αυξήθηκαν κατά… 57% (!) και έγιναν 48,6 δισεκατομμύρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διόγκωση των οφειλών προς την εφορία παίζουν προεξάρχοντα ρόλο και εταιρείες του… δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα! Τον Ιούλιο του 2011 π.χ. ο ΟΣΕ είχε οφειλές προς την εφορία 1,26 δισ. ευρώ και τον Σεπτέμβριο του 2013 αυτές οι οφειλές είχαν γίνει… 2,8 δισεκατομμύρια!

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Τι νόημα έχει μια ακόμη συγκέντρωση στο Σύνταγμα;


Πρέπει να πέσει η κυβέρνηση; Με κάθε δυνατό τρόπο. Γιατί; Διότι αποτελεί προϊόν ενός διαρκούς πραξικοπήματος σε βάρος της χώρας και του λαού που ξεκίνησε με την ψήφιση του πρώτου μνημονίου στις 6 Μαΐου 2010. Από τότε η χώρα κυβερνιέται από σφετεριστές της λαϊκής κυριαρχίας με άμεσο σκοπό την πλήρη κατάλυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού και την παράδοση αμαχητί της χώρας στις ορέξεις ξένων δανειστών και ξένων κέντρων.

Πρόκειται για την χειρότερη πράξη εσχάτης προδοσίας που έχει διαπραχθεί ποτέ στην ελληνική ιστορία από την εποχή της Βαυαροκρατίας. Με κύριο σκοπό την μαζική εξόντωση του λαού, δηλαδή την γενοκτονία, αλλά και το ξεπούλημα της χώρας υπό καθεστώς δουλοπαροικίας και νέας κατοχής από ξένες δυνάμεις.


Το καθεστώς πρέπει να ανατραπεί

Από τις 6 Μαΐου 2010 η Ελλάδα ζει υπό ένα διαρκές καθεστώς πολιτικής ανωμαλίας και κατάλυσης της εσωτερικής έννομης τάξης, όπου η εκτελεστική εξουσία έχει μετατραπεί σε δήμιο του ελληνικού λαού και δύναμη εκποίησης της χώρας. Τώρα οι δοσίλογοι κυβερνώντες ετοιμάζονται να δώσουν την χαριστική βολή όχι μόνο με τα νέα μέτρα εξόντωσης και ξεπουλήματος, αλλά και με την μεταφορά επίσημα της κυριότητας της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας τα ελλήνων πολιτών στα επιτελεία της ευρωζώνης διαμέσου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Η ΕΕ έχει φροντίσει ήδη να ενσωματώσει τις πολιτικές της τρόικας και το καθεστώς αποικιακής κηδεμονίας της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κανονιστικό δίκαιο έτσι ώστε να νομιμοποιηθεί η απεμπόληση άνευ όρων και αμετάκλητα της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Οι κυβερνώντες εκτελούν συγκεκριμένη αποστολή. Θέλουν να μετατρέψουν το ταχύτερο δυνατό την Ελλάδα από τυπικά ανεξάρτητο κράτος σε «προσαρτημένη περιφέρεια» της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, όπου ο Έλληνας θα πειθαναγκαστεί να αποδεχτεί ξένη διοίκηση ως τυπικός ραγιάς.

Αυτό παίζεται αυτή την εποχή. Κι επειδή οι κυβερνώντες ξέρουν πολύ καλά ότι δεν έχουν κανένα έρεισμα στο να προχωρήσουν, θέλουν να επιβάλουν καθεστώς τρόμου και ασύδοτης καταστολής με την αναίρεση όλων των τυπικών ελευθεριών που έχουν απομείνει στον ελληνικό λαό. Να γιατί πρέπει να πέσουν το ταχύτερο δυνατόν.
Από ποιόν μπορεί να πέσει η κυβέρνηση; Μόνο από τον ίδιο τον λαό. Μπορεί να πέσει από το κοινοβούλιο; Όχι. Μόνο αν εξαναγκαστούν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και παραιτηθούν από το βουλευτικό τους αξίωμα και ενωθούν στην πράξη με τον λαό σε μια γενική πολιτική απεργία διαρκείας.

Τι διαθέσεις έχει η αντιπολίτευση;

Έχει τέτοια διάθεση η αντιπολίτευση; Ούτε κατά διάνοια. Ασκείται απλά σε κοινοβουλευτική πρόζα, σε κοκορομαχίες στη βουλή όπου νομιμοποιούν τους εκπροσώπους των δοσίλογων να βγάζουν στην επιφάνεια όλα τα χουντικά απωθημένα τους και να δρουν με πλήρη αυθαιρεσία. Για την αντιπολίτευση κοινοβούλιο σημαίνει να είσαι νομοταγής σε μια αυθαίρετη πλειοψηφία που έχει σφετεριστεί τον ρόλο της και δρα ως κυβέρνηση σε πλήρες καθεστώς ανομίας. Με την στάση της αυτή δίνει εύσημα νομιμότητας σ’ ένα καθεστώς που έχει επιβληθεί με πραξικόπημα και σφετερισμό της λαϊκής κυριαρχίας.

Η Μεταμοντέρνα Αριστερά

Ο όρος «Μεταμοντέρνος» (Post Modern) αφορά ουσιαστικά την τάση, προσπάθεια και προδιάθεση αποδόμησης – διάλυσης ουσιαστικά – όλου του «Μ...