Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Ευρώ ή δραχμή;


του Όθωνα Κουμαρέλλα*

Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει ότι τα δύσκολα ξεπεράστηκαν και μπροστά μας ανοίγεται η λεωφόρος της «ανάπτυξης», η πραγματικότητα πείθει ολοένα και περισσότερους, ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά και θα πρέπει να βρεθούν καινούργιοι τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης.

Έτσι, με τη συνεπικουρία δημοσκοπικών ευρημάτων, αλλά και του εσωτερικού διχασμού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, επανήλθε στο προσκήνιο η συζήτηση περί ευρώ, ή «δραχμής».

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να παρατηρήσουμε, είναι ότι η συζήτηση επανήλθε με έναν παραπειστικό τρόπο. Δηλαδή, κατά πόσο είναι εφικτή μια πορεία ανάκαμψης της χώρας μέσω της επιστροφής στη παλιά δραχμή, με το επιχείρημα της δυνατότητας υποτίμησης του νομίσματος και με αυτόν τον τρόπο ανάκτησης της περιβόητης «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας της χώρας. Ο τρόπος όμως που παρουσιάζεται το θέμα, δίνει την ευκαιρία στους υπερασπιστές του ευρώ, να αντιτείνουν και μάλιστα με αρκετά πειστικό τρόπο, για τους μη ειδικούς και γνωρίζοντες, ότι με το εξωτερικό χρέος της χώρας σε τόσο υψηλά επίπεδα και με την οριστική....
απομάκρυνση της χώρας από τις αγορές, η υποτίμηση θα είναι τόσο μεγάλη και ο πληθωρισμός καλπάζων, έτσι που η επιστροφή στη «δραχμή» θα αποδειχθεί μια καταστροφική περιπέτεια. Στην πραγματικότητα τίποτε από αυτά δεν μπορεί να συμβεί, αν η μετάβαση σε Εθνικό νόμισμα γίνει με επιλογή μας και με βάση ολοκληρωμένο σχέδιο, που υπάρχει και σύντομα θα ανακοινωθεί, αλλά οι «αστικοί» μύθοι καλά κρατούν ελέω διατεταγμένης δημοσιογραφίας και πληρωμένης καθηγητικής αυθεντίας, ενώ δεν λείπει η προχειρότητα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, από αυτούς που μεθοδικά επιλέγονται από τα καθεστωτικά ΜΜΕ να παρουσιάσουν την υπόθεση «δραχμή».

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Όσο και αν νυχοπατούν τα χτήνη, τα κόκαλα από κάτω τους με θόρυβο θα σπαν


Τα παμε και τα ξανάπαμε: η ανάπτυξη περνάει από τα νεκροταφεία:
Μετά το 13χρονο κοριτσάκι «με τα σπίρτα» που πέθανε από αναθυμιάσεις, μια γριούλα κάηκε ζωντανή.
Τι κοινό έχουν ή μάλλον τι δεν είχαν και οι δυό τους: Ρεύμα.
Η ΔΕΗ από μια κερδοφόρα επιχείρηση που κάλυπτε βασικές ανάγκες των πολιτών και της πολιτείας, στα χρόνια του μνημονίου μετατράπηκε σε ένα καταχρεωμένο μπράβο που εκβιάζει μέχρι θανάτου τα θύματα του για να φέρει λεφτά στα αφεντικά του.
Όσο προχωρά η πρώτη σχετική βαρυχειμωνιά των τελευταίων ετών, τα νουμεράκια του θανάτου θα μοιράζονται καθημερινά στους πιο αδύναμους. Αν χαθεί δε σε πλειστηριασμούς και η τελευταία καταφυγή του κατατρεγμένου, το σπίτι του, ο Χάρος αυτό τον χειμώνα θα κάνει πάρτι! Όσοι δε θα πεθαίνουν από το κρύο, θα πεθαίνουν πολεμώντας το κρύο με φτωχά μέσα.
Κι άλλες Ιφιγένειες στο όνομα της ανάπτυξης!
Τα μαθηματικά του θανάτου οργιάζουν. Τα στατιστικά της εξαθλίωσης απογειώνονται!
Ανάπτυξη και ξερό ψωμί!
Ας δούμε όμως τώρα για ποια ανάπτυξη μιλάμε και τι είδους επενδυτές προσελκύει αυτή.

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Κοινωνική δικτύωση και κατασκοπία


Το παραμύθι της διαδικτυακής διαφήμισης έχει τελειώσει – αφού ο τομέας των μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου είναι η συλλογή πληροφοριών και δεδομένων, με πελάτες αφενός μεν τις μυστικές υπηρεσίες, αφετέρου το χρηματοπιστωτικό κτήνος και την παγκόσμια ελίτ

Η «διαπλοκή» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας ή/και «κοινωνικής δικτύωσης» (Google, Twitter, Facebook κλπ.), συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως των διαδικτυακών χρημάτων (Bitcoin, Litecoin), είναι κάτι παραπάνω από εμφανής – με την άρνηση της Κίνας να επιτρέψει την δραστηριοποίηση ή χρήση τους (Bitcoin) εντός της επικρατείας της, να επιβεβαιώνει το συμπέρασμα.

Η «τελευταία λέξη της μόδας», όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, φαίνεται πως είναι η εταιρεία «Palantir Technologies» – αντικείμενο της οποίας είναι η «ταξινόμηση» μεγάλων ποσοτήτων πληροφοριών. Ειδικότερα, πρόκειται για μία επιχείρηση πληροφορικής, η οποία αναπτύσσει συστήματα ασφάλειας και λογισμικού.

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ο κόσμος το 'χει τούμπανο ...



Αφορμή για αυτό το κείμενο αποτέλεσε η φωτογραφία από το Μετρό του Λονδίνου την οποία έλαβα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Στην φωτογραφία φαίνεται ένα «διαφημιστικό» μήνυμα που γράφει «Most Germans own a second property, It's called Greece» δηλαδή «οι περισσότεροι Γερμανοί έχουν μια δεύτερη ιδιοκτησία που λέγεται Ελλάδα».

Ξέρω ότι κάποιοι ίσως θυμώσετε γιατί θα πείτε ότι αυτό είναι κατ' ουσίαν δυσφήμιση της Ελλάδας. Είναι όμως έτσι;

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου όταν αναφέρεται η άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό κατοχή εγείρονται έντονες αντιρρήσεις με επιχειρήματα όπως ότι «μόνοι μας μπήκαμε στα μνημόνια» και ότι «το ζήτημα είναι το χρέος της Ελλάδας και η οικονομική κρίση».
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι αντιρρήσεις αυτές μπαίνουν όχι μόνο από τους υποστηριχτές του καθεστώτος των λεγόμενων Ελληνικών κυβερνήσεων που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση υποτέλειας και αποικιοποίησης, αλλά και από κάποιους συνομιλητές οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως αντιμνημονιακοί, προοδευτικοί ή και αριστεροί οι οποίοι δεν βλέπουν κατοχή αλλά ερμηνεύουν τα γεγονότα με αυστηρά ταξικά κριτήρια και ιδεολογήματα γενικά κατά του παγκόσμιου καπιταλισμού.

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΗ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ.


Ειδήσεις αθλιότητας διάσπαρτες. Νομίζουν οι καλοβαλμένοι ακόμα συμπολίτες και οι μέντορες των πολιτικών λιτότητας πως μέσα στο εορταστικό κλίμα αυτές οι «ειδησούλες» θα είναι σταγονίτσες δυσάρεστες στο γενικότερο κλίμα χαράς και γλεντιού...

Το κακό μ΄αυτό το πόλεμο είναι πως δεν θα μάθουμε ποτέ πόσα θύματα είχε. Γιατί ένα θύμα από σφαίρα είναι ολοφάνερο. Μια καταστροφή από βομβαρδισμό είναι ολοφάνερη. Μια κατάσταση αιχμαλωσίας, βασανισμού, εκτέλεσης είναι ολοφάνερη.

Ποιος όμως θα μπορέσει ποτέ να μετρήσει πόσοι «αδύναμοι κρίκοι» δεν θα είχαν καταλήξει στο νοσοκομείο ή και στο θάνατο, αν είχαν π.χ. θέρμανση, φαγητό, φάρμακα, κάποιο πενιχρό εισόδημα για να επιβιώσουν?....

Η Μεταμοντέρνα Αριστερά

Ο όρος «Μεταμοντέρνος» (Post Modern) αφορά ουσιαστικά την τάση, προσπάθεια και προδιάθεση αποδόμησης – διάλυσης ουσιαστικά – όλου του «Μ...