Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Πώς το απαρτχάιντ πάει να μεταφερθεί στην Κύπρο.

Στη Νότιο Αφρική θα μεταβούν οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι προκειμένου να ακούσουν τις εμπειρίες και τις ιδέες του Ρόελφ Μέγιερ, η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική στον τερματισμό του απαρτχάιντ. Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η επίσκεψη των δύο διαπραγματευτών στη Νότιο Αφρική προγραμματίστηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και θεωρείται ως ακόμη ένα μέτρο «για να φέρει κοντά τις δυο πλευρές».

Ο Ρόελφ Μέγιερ είναι ένας γνωστός πολιτικός και επιχειρηματίας της Νοτίου Αφρικής προερχόμενος από το άλλοτε κυβερνών ρατσιστικό Εθνικό Κόμμα επί εποχής απαρτχάιντ. Είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση εκείνης της τάξης που βγαίνει στην πολιτική για να προωθήσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα. Όταν είδε ότι επίκειται κοινωνική εξέγερση από την μαύρη πλειοψηφία εναντίον του καθεστώτος του απαρτχάιντ, έβαλε στη ζυγαριά τα αμφίβολα πια πολιτικά οφέλη του απαρτχάιντ και από την άλλη τα ζωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα με τα οποία ήταν και παραμένει ταυτισμένος. Διαπίστωσε ότι και τα δυο μαζί δεν σώζονται.


Έτσι πρωτοστάτησε στην μαζική εξαγορά της ηγεσίας του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου. Σ’ αυτό τον βοήθησε σημαντικά κι ο Μαντέλα. Γι’ αυτό άλλωστε και το καθεστώς τον αποφυλάκισε. Η διαπραγμάτευση που έφερε το επίσημο τέλος του καθεστώτος απαρτχάιντ, είχε δυο βασικά στοιχεία. Προκειμένου να λήξει το καθεστώς, το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο απεμπόλησε το σύνολο σχεδόν του κοινωνικού και πολιτικού του προγράμματος, όπου προβλεπόταν μια ριζικά διαφορετική Νότια Αφρική απ’ αυτήν της απίστευτης δυστυχίας, φτώχειας, άγριας εκμετάλλευσης και ανύπαρκτης δημοκρατίας, όπως είναι σήμερα.

Η ουσία της διαπραγμάτευσης είχε τα εξής θεμελιώδη δεδομένα. Η άρχουσα τάξη του απαρτχάιντ, θα διατηρούσε όλα τα οικονομικά, επιχειρηματικά και πολιτικά της προνόμια και μετά την επίσημη κατάλυση του καθεστώτος. Η ηγετική ομάδα του κινήματος κατά του απαρτχάιντ και πολλά από τα σημαίνοντα πρόσωπα της μαύρης πλειοψηφίας, μπορούσαν ελεύθερα να απολαύσουν την νομή της εξουσίας και ταυτόχρονα να αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση στον κόσμο του πλούτου.

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Mekorot: Από τα κατεχόμενα στην Θεσσαλονίκη


Η Mekorot, η οποία επιχειρεί να εξαγοράσει την ΕΥΑΘ με όχημα την ελληνική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αποτελεί το εργαλείο με το οποίο το ισραηλινό κράτος στερεί το νερό από εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη.

H κρατική εταιρεία ύδρευσης του Ισραήλ ανέλαβε τον έλεγχο των υδάτων των παλαιστινίων από το 1982 και ευθύνεται για την διαρκή κρίση στην παροχή καθαρού νερού ενώ συχνά λειτουργεί σαν «μπράβος» του Τελ Αβίβ το οποίο απειλεί να κόψει την πρόσβαση των παλαιστινίων σε πόσιμο νερό.

Και αν η ελληνική κυβέρνηση των Σαμαρά – Βενιζέλου δεν έχει πρόβλημα να συνεργαστεί με μια εταιρεία που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, προκύπτει και το ερώτημα γιατί θέλει να ξεπουλήσει την ΕΥΑΘ σε μια κρατική εταιρεία – τόσα χρόνια δεν μας μάθαιναν ότι πρέπει να στηρίζουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία γιατί ο κρατικός έλεγχος δεν αποδίδει;

Ομάδα ακτιβιστών του κινήματος BDS, που ζητά το μποϊκοτάζ εταιρειών που συνεργάζονται με το κράτος του Ισραήλ πραγματοποίησε διαμαρτυρία σε διεθνές συνέδριο που συμμετείχε η ισραηλινή εταιρεία Mekorot.




πηγη

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Η φάρσα που αποκαλείται έξοδος στις αγορές

Τελικά θα βγούμε στις αγορές. Ζήτω! Ουρά! Ή επί το ελληνικότερο, εβίβα εις υγείαν των κορόιδων! Ποια είναι τα κορόιδα; Πάντως όχι οι αγορές και οι κερδοσκόποι. Με κίνητρα καθαρά προεκλογικού πανικού, η κυβέρνηση προτίθεται να εκδώσει 5ετές ομόλογο ονομαστικής αξίας 2 δις ευρώ για να φανεί ότι βγαίνει στις αγορές. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση επιχειρεί να δανειστεί ποσό που κάλλιστα θα μπορούσε να εισπράξει με τρίμηνα, ή εξάμηνα έντοκα γραμμάτια, μόνο που με το πενταετές θα πληρώσει υπερδιπλάσιο επιτόκιο.

Το αναμενόμενο επιτόκιο αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα στο 5-6% ετήσια. Θυμίζουμε ότι το ιστορικό μέσο επιτόκιο δανεισμού του ελληνικού κράτος πριν από την ένταξη στα μνημόνια ήταν κάτω στο 4%. Και μας οδήγησε στην χρεοκοπία. Με άλλα λόγια για την προεκλογική εκστρατεία της κυβέρνησης, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει πάνω από 500 εκατομμύρια μόνο σε τόκους γι’ αυτό το ομόλογο.


Σε ποιους; Μα στα φιλαράκια της κυβέρνησης που μέσα στα χρόνια των μνημονίων αποκόμισαν δις ευρώ χάρις στο PSI, την κρατική χρηματοδότηση των τραπεζών και την κερδοσκοπία στο ελληνικό χρηματιστήριο που κανονικά θα έπρεπε να είχε κλείσει – λόγω του ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού εταιρειών υπό επιτήρηση, ή σε αναστολή διαπραγμάτευσης – αλλά κρατιέται ανοιχτό μόνο και μόνο για να παίζουν τα παιχνίδια τους οι αετονύχιδες εντός και εκτός Ελλάδας. Μόνο και μόνο για να συνεχίσουν να ξεπλένουν χρήμα οι τραπεζίτες και όσοι διασυνδέονται μ’ αυτούς.

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Ανάπτυξη με… δουλοπάροικους


«Απελευθέρωση» Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης.

Ανάμεσα στις νέες θεσμικές αλλαγές σε βάρος των εργαζομένων, που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να συμφωνήσει με την τρόικα, είναι και η πλήρης «απελευθέρωση» της λειτουργίας των Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ). Με λίγα λόγια, τα ελληνικά συναρμόδια υπουργεία -υπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγάλων κυρίως εργοδοτών, αλλά, πλέον, και του Δημοσίου (όπως το… οραματίζονται, φτωχό και μικρό)- προωθούν την άμεση στελέχωση των επιχειρήσεων με νοικιασμένους, δανειζόμενους, μη συνδικαλισμένους, φτηνούς και απροστάτευτους εργαζόμενους.

Το υπουργείο Εργασίας πρόκειται να τροποποιήσει τον ήδη απαράδεκτο νόμο 4052/2012 (Επί Κουτρουμάνη, με τις υπογραφές και των Λοβέρδου, Ρέππα, Γιαννίτση, Διαμαντοπούλου και Σαχινίδη), που προέβλεπε ως τώρα (και) τους περιορισμούς στη λειτουργία των ΕΠΑ. Οι αλλαγές έχουν ετοιμαστεί και έχουν δοθεί προς έγκριση στους επιτηρητές των δανειστών και είναι οι εξής:

Η Μεταμοντέρνα Αριστερά

Ο όρος «Μεταμοντέρνος» (Post Modern) αφορά ουσιαστικά την τάση, προσπάθεια και προδιάθεση αποδόμησης – διάλυσης ουσιαστικά – όλου του «Μ...