Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Ο γύφτος που ήθελε να χορέψει στο ντέφι του αρκούδα απ' τη Ρωσία


Ακόμη και αν κάποιος πίστευε ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και που χάρη στην απίστευτη εμπάθεια τμήματος του εκλογικού σώματος συνεχίζονται να εφαρμόζονται έγιναν με στόχο άλλο από την αποψίλωση της οικονομίας της χώρας, ακόμη και αν κάποιος ήταν τόσο ανόητος που θεωρούσε πειστικά τα επιχειρήματα περί ανάκαμψης μετά την κάθε επόμενη στροφή καρμανιόλα, είναι σχεδόν αδύνατο να συγχωρέσει κάποιος την ιδέα μιας σωτηριολογικής και προνομιακής αντιμετώπισης της χώρας από το εξωτερικό σε μια περίοδο παγκόσμιας γεωπολιτικής και οικονομικής κρίσης.
Μπορεί οι Έλληνες να ζουν στην καρακοσμάρα τους, η χώρα τους όμως βρίσκεται σε ένα νευραλγικό σημείο του πλανήτη που διαχρονικά επηρεάζεται από τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Οι φελλοί, ανώφελα κειμήλια από τις ανοιγμένες σαμπάνιες που άνοιγαν στο πάρτι του κρουαζιερόπλοιου Ελλάδα το οποίο ναυάγησε, δεν έχουν άλλο λόγο ύπαρξης από το να επιπλέουν- κατά προτίμηση- στον αφρό της θάλασσας, αφού και η σαμπάνια αφρώδης είναι.
Στον πάτο της θάλασσας βρίσκονται πλέον ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, ελπίδες και λίαν προσφάτως μερικές χιλιάδες τόνοι ροδάκινα αλλά και άλλα αγροτικά προϊόντα.
Η ηλίθια αντίληψη του Έλληνα πως ότι μαλακία και να κάνουμε μας επιτρέπεται ή ακόμα ακόμα μας συγχωρείται, δεν επέτρεψε στους γεωργούς να αναγνωρίσουν το θανάσιμο κίνδυνο που αποτελούν το δίδυμο Σαμαρά Βενιζέλου για όλους τους παραγωγικούς κλάδους της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της γεωργίας.

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Να πώς θα χάσετε ακόμη και την πρώτη σας κατοικία

Θέλετε να μάθετε πώς θα χάσετε ότι ακίνητο διαθέτετε; Απλά ασχοληθείτε λίγο να καταλάβετε τι σημαίνει Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (Εν.Φ.Α.). Ο συγκεκριμένος φόρος δεν επιβάλλεται στα ακίνητα, αλλά στο δικαίωμα ιδιοκτησίας. Ανεξάρτητα εισοδηματικής, ή άλλης κατάσταστης που καθορίζει την φοροδοτική του ικανότητα. Όποιος διαθέτει "ακίνητο", το οποίο κατά τους κυβερνώντες είναι οτιδήποτε αφορά σε εμπράγματη ιδιοκτησία γης, όπως οικόπεδο, χωράφι, αγροκήπιο, κτίσμα, οίκημα, οικοδομή και γενικά οποιαδήποτε μετρήσιμη επιφάνεια σε τετραγωνικά, οφείλει να πληρώνει φόρο.


Δεν έχει καμιά σημασία πώς απέκτησες το ακίνητο. Δεν έχει σημασία αν σου αποδίδει ή όχι εισόδημα. Έτσι ή αλλιώς η κατοχή ακινήτου αποτελεί από μόνη της τεκμήριο εισοδήματος. Δεν έχει σημασία σε τι κατάσταση, ή ποια είναι η χρήση του ακινήτου. Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει ακίνητο - κατά τον προσδιορισμό των κυβερνώντων - υποχρεούσε σε Εν.Φ.Α. Χώρια τα τεκμήρια και τα άλλα χαράτσια. Δηλαδή υποχρεούσε να πληρώνεις στο κράτος προκειμένου να το έχεις. Κάθε χρόνο. Έχεις, δεν έχεις.

Φανταστείτε μια οικογένεια από τις πολλές που έχει αγοράσει με δάνειο ένα σπίτι και το χρωστά ακόμη στην τράπεζα. Η οικογένεια αυτή υποχρεούτε να πληρώσει και Εν.Φ.Α.. Κι αν η οικογένεια αυτή, όπως οι περισσότερες, μόλις και μετά βίας βγάζει τη δόση προς την τράπεζα, που θα βρει να πληρώσει τον φόρο; Θα κόψει το λαιμό της. Κι αν δεν έχει, τότε απλά οι κυβερνώντες θα βγάλουν το ακίνητο στον πλειστηριασμό. Αρκεί να υπάρχει οφειλή άνω των 500 ευρώ προς την εφορία.

Και τι θα γίνει με τις οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν τις τράπεζες για το οικιστικό τους δάνειο και μετά την προσφυγή τους στη δικαιοσύνη μπόρεσαν να πετύχουν κάποια οριακά ευνοϊκή ρύθμιση; Αν δεν έχουν να πληρώσουν τον Εν. Φ. Α., την πάτησαν χοντρά. Το ακίνητο θα βγει στο σφυρί με συνοπτικές διαδικασίες. Και να θυμάστε για το "δημόσιο" δεν ισχύει η προστασία της πρώτης κατοικίας. Δηλαδή μπορεί να βγάλει σε πλειστηριασμό ακόμη και την πρώτη κατοικία για οφειλή από 500 ευρώ και πάνω.

Και ξέρετε τι συμβαίνει όταν το ακίνητο που χρωστάτε στην τράπεζα το βγάζει το "δημόσιο" σε πλειστηριασμό; Πληρώνεται και η τράπεζα. Κρατά το "δημόσιο" την οφειλή και τα υπόλοιπα, αν περισσεύουν, εξοφλείται η τράπεζα. Είτε ο ιδιοκτήτης έχει πάρει δικαστικές αποφάσεις που τον προστατεύουν, είτε όχι. Και ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για πρώτη κατοικία, που κατά τ' άλλα προστατεύεται έναντι των τραπεζών.

Με άλλα λόγια οι κυβερνώντες με τον Εν.Φ.Α. δεν επιβάλλουν μόνο χαράτσι στο δικαίωμα ιδιοκτησίας ακινήτου, έχουν αναλάβει να κάνουν και την βρωμοδουλιά των τραπεζών. Θα βγάζουν στο σφυρί ακίνητα, ακόμη και πρώτες κατοικίες, για οφειλές προς την εφορία, έτσι ώστε να εισπράτουν και οι τράπεζες. Χωρίς τα εμπόδια των δικαστικών αποφάσεων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που για τους τραπεζίτες και την τρόικα αποτελούν σοβαρό αγκάθι, όπως επανειλλημένα έχει πει και ο κ. Τόμσεν.

Κατά τ' άλλα οφείλουμε όλοι μας να είμαστε πανευτυχείς γιατί ο ανεκδιήγητος Γκίκας και ο Σαμαράς αναγνώρισε τα "λάθη" του Εν.Φ.Α. και μετά την σικέ "ανταρσία" των βουλευτών της συμπολίτευσης δεν πρόκειται να υπερκοστολογήσουν τον συγκεκριμένο φόρο. Ουρά! Στο ερώτημα βέβαια με ποιο δικαίωμα φορολογούν και μάλιστα παντελώς αυθαίρετα το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, αυτό το άφησαν να αιωρείται μιας και όπως λένε οι πιο ειλικρινείς αποτελεί "μνημονιακή υποχρέωση". Αποτελεί δηλαδή δέσμευση προς τους δανειστές να χάσει ο μέσος Έλληνας όχι μόνο τα όποια ακίνητα κατέχει, αλλά όλα τα εμπράγματα δικαιώματά του στη γη των πατέρων του.

Κι αυτό βιάζει. Γιατί άραγε οι κυβερνώντες ξεκίνησαν την είσπραξη του Εν. Φ. Α. μέσα στον Αύγουστο; Αναρωτηθήκατε γιατί; Ποιο νοικοκυριό έχει διαθέσιμο εισόδημα εν μέσω καλοκαιριού για να πληρώσει; Θα μου πείτε θα κάνει ρύθμιση. Και μόλις την κάνει θα του έρθει η επόμενη δόση για να εκτινάξει την οφειλή προς την εφορία ακόμη κι εκείνων των λίγων που δεν είχαν μέχρι σήμερα.

Ταυτόχρονα μέσα στον Αύγουστο πόσοι θα αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργεί ο Εν.Φ.Α. ειδικά για εκείνους που έχουν δανειστεί για να αγοράσουν πρώτη κατοικία και σήμερα με τα χίλια ζόρια εξυπηρετούν τα τραπεζικά δάνεια; Οι κυβερνώντες επενδύουν στα "μπάνια του λαού". Κι όταν τα νοικοκυριά συνηδειτοποιήσουν τι τους έχει συμβεί θα είναι αργά να ασκήσουν ακόμη και προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Όχι μόνο λόγω Αυγούστου, αλλά γιατί από τον Σεπτέμβριο - όπως μας πληροφορεί το ΔΝΤ - πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, που θα προβλέπει διαδικασίες αστραπής για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, αλλά και θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κόστη προσφυγής στη δικαιοσύνη. Όπως και να το δει κανείς ήρθε η ώρα της αλήθειας. Ο μέσος Έλληνας έχει ήδη υποβιβαστεί σε δουλοπάροικο των δανειστών και των τραπεζών με σέμπρο το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Και θα πρέπει να αποδεχθεί τη νέα κοινωνική του υποτέλεια, θέτοντας την όποια ιδιοκτησία του στη διάθεση των νέων αρχόντων, των κλεπτοβαρώνων του χρήματος.

Το νομοσχέδιο για την ολική φασιστοποίηση των ΜΜΕ οδηγεί σε «εσωαριστερές» διαμάχες


Του Σταύρου Κατσούλη

Φήμες θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, να έχουν αποχωρίσει από την συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ.

Οι ίδιες φήμες, θέλουν επίσης το ΚΚΕ να είχε κρυφτεί κάπου μέσα στο κοινοβούλιο , λόγω του ότι ήθελε απεγνωσμένα να διαχωρίσει την θέση του από τον ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ βγήκε μεν από το κοινοβούλιο όπως και αυτοί, ο δικός τους λόγος δε, ήταν καθαρά ταξικός, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που το έκανε για "απολιτίκ" και ακόμη χειρότερα, αταξικούς και απλά αντιμνημονικακούς λόγους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την μεριά του, εξέφρασε για άλλη μια φορά την επιθυμία του να ενωθούν οι αριστερές δυνάμεις της χώρας, και γιατί όχι μαζί και οι κεντροαριστερές, έτσι ώστε επιτέλους να έχουμε μια αριστερά που θα εγγυηθεί ότι το χρέος θα πληρωθεί στην ΕΕ και το ΔΝΤ χωρίς περαιτέρω προβλήματα και καθυστερήσεις.
Μέτα από αρκετές ώρες κρυφτούλι στους διαδρόμους του κοινοβουλίου, τελικά κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, βρήκαν καταχωνιασμένους κάποιους βουλευτές του ΚΚΕ, το οποίο δυστυχώς, έχασε την παρτίδα κρυφτού για λίγους μόνο πόντους.

Ο κύριος Κουτσούμπας, δήλωσε ότι την επόμενη φορά, δεν πρόκειται να τους βρουν που να χτυπιούνται κάτω, διότι εκτός απο καλύτερες κρυψώνες, θα έχουν αυτήν την φορά μαζί τους ο καθένας και την "ταξική τους μεταμφίεση" (ώστε να φαίνονται ως καθαρίστριες, ανθρακωρύχους, αγρότες, μέσα στις λάσπες και την βρώμα, ρακένδυτοι κλπ), έτσι ώστε να περνούν απαρατήρητοι ακόμα και αν βρεθούν εκτός κρυψώνας.

Ο κύριος Παπαδημούλης, ο οποίος αντιπροσώπευσε τον κ. Τσίπρα που έλειπε σε ολιγοήμερες διακοπές ξεκούρασης μετά από ολόκληρους μήνες σκληρότατης πολιτικής εργασίας και αντίστασης στο κατοχικό καθεστώς, δήλωσε ότι αυτά τα τεχνάσματα είναι γελοιότητες, και οτι αν είναι κάποιος που γνωρίζει την τέχνη της "ταξικής μεταμφίεσης", αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όποτε δεν έχουν καμιά ελπίδα να κερδίσουν οποιοδήποτε ματς κρυφτού, κάτω απο αυτές τις συνθήκες. Εκτός αυτού, πρόσθεσε το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η "ταξική μεταμφίεση" δεν ήταν ποτέ μέρος του κανονισμού της Βουλής, και εφ όσον αυτός τηρείται απολύτως, αυτά είναι πράγματα που μπορούν να κάνουν μόνο εκτός κοινοβουλίου, στους δρόμους κλπ.

Η απάντηση του κ. Κουτσούμπα ήταν όπως πάντα αφοριστική, και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει αμέσως συγνώμη από την Μητέρα Νομενκλατούρα, να μετανοήσει και να επιστρέψει στην πραγματική εκκλ... ερμ, στο πραγματικό αριστερό Κομμα, για να βρουν πραγματική συγχωρ... ερμ, πραγματικό ριζοσπαστισμό μέσα στους κόλπους του αυθεντικού προλεταριάτου οπου επιτέλους θα βρουν ηρεμία ψυχής και πνεύματος.

Εν τω μεταξύ, όσο διαρκούσαν οι στρατηγικές αυτές "διαπραγματεύσεις" μέσα στην αριστερά της χώρας, οι κατοχικές δυνάμεις, προχωρούν κανονικά με την φασιστική μεταρρύθμιση των ΜΜΕ, που πλέον δεν θα υπόκεινται ούτε καν στους πιο αυτονόητους κανόνες δεοντολογίας, καθώς και τις συνήθεις ασχολίες τους, όπως είναι η συνέχιση των μέτρων που έχουν ως στόχο την πλήρη και οριστική αποτέφρωση της κοινωνίας.

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Αντέχεις την αλήθεια;


Αντέχεις την αλήθεια; Εαν όχι, τότε μην διαβάσεις παρακάτω.
Εάν όμως αντέχεις, τότε διάβασε παρακάτω.

...Θέλουμε να τελειώνουμε επιτέλους με την λεγόμενη "κρίση", την παράφρονη φορολογία, τις αυτοκτονίες, τις κατασχέσεις, την ανεργία και όλα τα υπόλοιπα; Τότε θα πρέπει να καταλάβουμε τα εξείς βασικά:
Θα χρειαστεί να πεις ΟΧΙ. Και θα χρειαστεί να κάνεις αυτό το ΟΧΙ, πράξη.
Ειτε αυτό είναι ΟΧΙ προς την εφορία, ΟΧΙ στο κράτος κατοχής γενικότερα, είτε είναι ΟΧΙ προς τα ΜΜΕ, είτε είναι ΟΧΙ προς οποιονδήποτε προσπαθήσει να σε λεηλατήσει, να ασελγήσει πάνω σε σένα και τα παιδιά σου, με διάφορους τρόπους.
Θα χρειαστεί να κάνεις πράξη το ΟΧΙ, ΟΠΟΙΟ και να είναι το κόστος.
Μπορεί το κόστος να είναι φυλακή. Μπορεί το κόστος ναι είναι πείνα. Μπορεί το κόστος να είναι ο Θάνατος. Αλλά να ξέρεις ότι αυτά είναι τα εύκολα, και τίποτα μπροστά στον πιο πολύτιμο που θα χρειαστούμε όλοι μας να πληρώσουμε...
Γιατί το πιό ακριβό κόστος, είναι ότι θα χρειαστεί να αλλάξουμε εκ βάθρων τον δικό μας τρόπο σκέψης... Να αλλάξουμε δηλαδή ριζικά το ποιοί είμαστε. Εκεί να δεις θυσίες, "ριζοσπαστισμό" και αγώνες...
Αλλιώς, αν δεν έχεις το θάρρος να αλλάξεις τον εαυτό σου, τότε ξέχνα καλύτερα την όποια "καλύτερη ζωή" σου έχουν υποσχεθεί, για σένα και τα παιδιά σου.
Και για να το κάνω ακόμη χειρότερο, η θυσία αυτή, μπορεί πιθανά, να μην αποδώσει ΠΟΤΕ σε σένα προσωπικά κάτι, αλλά μόνο στις επόμενες γενεές και την Πατρίδα συνολικά...
Δυστυχώς, δεν αρκεί να ξέρεις και απλά να αντέχεις την αλήθεια.
Ούτε αρκεί απλά να πεις ένα ΟΧΙ.
Η αλλαγή γίνεται ΜΟΝΟ με πράξεις. Σωστές, ηθικές πράξεις, που απαιτούν κόπο, υπομονή, συνεργασία και αστείρευτη επιμονή, αντοχή, αγάπη προς τον συνάνθρωπο αλλά και αγάπη προς την αλήθεια, πίστη, αξιοπρέπεια μαζί με ταπεινότητα, θα χρειαστούν και υπομονή και θάρρος.

Θα χρειαστεί να μπορέσουμε ο καθένας μας να σταθεί αγέρωχος και ασάλευτος, μπροστά στον κατακτητή.

Θα χρειαστεί ο καθένας μας, να βάλουμε τις διαφορές μας στην άκρη και να οργανωθούμε όλοι μαζί ώστε να αντισταθούμε επιτυχώς.

Θα χρειαστεί να αγνοήσουμε και να παραμερήσουμε όλες τις αυθεντίες του πολιτικού φάσματος, που με τις πράξεις τους, έχουν αποδείξει ότι τα συμφέροντά τους, δεν έχουν καμιά σχέση με τα δικά μας.

Θα χρειαστεί να γίνουμε αυτοί που γνωρίζουμε ότι κάποιοι συμπατριώτες μας αλλά και άλλες μορφές της ιστορίας μας κατάφεραν να γίνουν.
Δεν είναι δυνατόν εφ όσον ζεις ακόμα, να μην το ξέρεις αυτό... έστω και μερικώς.
Κάποιος είχε πει ότι αυτή η κρίση, θα ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι. Επιτρέψτε μου να το αλλάξω λίγο...
Δεν είναι η κρίση, αλλά ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ, που θα ξεχωρίσουμε τον εαυτό μας είτε από την ήρα, είτε από το στάρι.
Και το κάνουμε ήδη, με όλα αυτά που λέμε ή δεν τολμάμε να λέμε και πράττουμε ή φοβόμαστε να πράξουμε ΣΗΜΕΡΑ.
Όχι...
Δεν θα ρίξει κανένας μας έτσι απλά, το φταίξιμο στην "κρίση", για να ξεφύγει από την προσωπική του ευθύνη.
Ούτε εγώ ούτε κανένας μας, είτε βρίσκεται ακόμα εδώ, είτε "παραπέρα".

Σ. Κατσούλης.

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Η συνομωσία των Μετρίων


Οι Μέτριοι ελέγχουν πια τις επιλογές μας. Εκείνοι είναι που καθορίζουν τι ακούμε, τι βλέπουμε, τι διαβάζουμε, μας υποδεικνύουν ακόμη πως και ποιον συναναστρεφόμαστε, τι τρώμε, πως αγαπάμε, πως κάνουμε έρωτα, που διασκεδάζουμε, πως διασκεδάζουμε, πως πρέπει να ζούμε ώστε να ακολουθούμε τα πρότυπα μιας εξελιγμένης κοινωνίας. Κατασκεύασαν μια ιδιαίτερα δυνατή μηχανή την οποία αποκαλούν «πλασάρισμα ευτυχίας», μια μηχανή που δουλεύει ασταμάτητα, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Είναι εύκολο να καταλάβουμε την λειτουργία αυτής της μηχανής, αναλογιζόμενοι τα παραπάνω. Η πραγματικότητα της μετριότητας όμως, είναι μια ψευδαίσθηση και στηρίζεται σε ασταθή θεμέλια. Αυτό προσπάθησαν να μας πουν κι εκείνες οι μικρές ομάδες αντίστασης, γνωστοί και ως «ερασιτέχνες» ή «ρομαντικοί». Πως τα θεμέλια αυτής της ψευδαίσθησης δεν είναι καθόλου δύσκολο να γκρεμιστούν, χρειάζεται όμως πίστη, ενδιαφέρον, παιδεία, αφύπνιση. Όλες οι αυτοκρατορίες, κάποια στιγμή πέφτουν.

Για σκεφτείτε το λιγάκι:
Νιώσαμε ποτέ την ανάγκη να διασκεδάσουμε, παρακολουθώντας την ζωή μερικών ατόμων, έγκλειστα σε ένα δωμάτιο γεμάτο με κάμερες; Είχαμε ποτέ την ανάγκη να διασκεδάσουμε, ακούγοντας τις πονεμένες ιστορίες κάποιων ανθρώπων που διψάνε για λίγα λεπτά δημοσιότητας; Είναι απαραίτητο να βλέπουμε τηλεοπτικά προγράμματα, που το μόνο ενδιαφέρον που μπορεί να παρουσιάζουν είναι οι συνταγές μαγειρικής; Πόσες φορές ακόμη θα υποστούμε επαναλήψεις και αντιγραφές σεναρίων σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, θα ανεχόμαστε ατάλαντους ηθοποιούς (ποιος άραγε απ΄ αυτούς «ποιεί ήθος»;), ενώ όλοι μας αυτό που κάνουμε τόσα χρόνια είναι να πλέκουμε το εγκώμιο του παλιού καλού κινηματογράφου; Ποιος δηλαδή είπε πως ότι έγινε δεν μπορεί να γίνει ξανά; Υπήρξε ποτέ αναγκαίο να ακούμε διαρκώς τα ίδια τραγούδια σε κάθε ραδιοφωνικό σταθμό; Δεν υπάρχουν άλλα τραγούδια; Δεν υπάρχει άλλο είδος μουσικής; Είναι αναγκαία η αυξανόμενη απομάκρυνση ζεστών φωνών από τις μπάντες των fm; Γιατί ενώ υπάρχει ένας εξαιρετικά πλούσιος κατάλογος συγγραφέων και βιβλίων, να είμαστε αναγκασμένοι να διαβάζουμε τις ερωτικές επιθυμίες κάθε «κουλτουριάρη» που διαρκώς επαναλαμβάνεται και αντιγράφει; Έχουμε ανάγκη να δούμε να ακούσουμε και να διαβάσουμε νέα ταλέντα, όταν καλά – καλά δεν χωνέψαμε τα προηγούμενα; Έχουμε ανάγκη την διαφθορά, το ψέμα, την διαπλοκή, τους νέους νομοθέτες, την εκμετάλλευση, την αποξένωση, τον ευτελή τρόπο αντιμετώπισης αληθινών προβλημάτων;

Η Μεταμοντέρνα Αριστερά

Ο όρος «Μεταμοντέρνος» (Post Modern) αφορά ουσιαστικά την τάση, προσπάθεια και προδιάθεση αποδόμησης – διάλυσης ουσιαστικά – όλου του «Μ...