Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Ακόμη μια φορά για το μεταναστευτικό και τους κήνσορές του...

    σημείωση    (απόσπασμα απο αρθρο του Δημ.Καζάκη το Μαιο του 2013)
     


...Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά τα εξής απλά γεγονότα:

Πρώτο, ο μετανάστης, λαθραίος ή μη, δεν έρχεται μόνος του στην Ελλάδα. Δεν ξυπνά μια ωραία μέρα για να πει, α, τι έχω να κάνω σήμερα; Δεν πάω να καταστρέψω τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα! Τον οδηγεί η ανάγκη επιβίωσης. Όταν οι μεγάλες δυνάμεις - με συμμετοχή και της επίσημης Ελλάδας - ισοπεδώνουν και καταστρέφουν την χώρα του και έτσι δημιουργείται ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα, τότε είναι απολύτως λογικό να δέχεται και η Ελλάδα τις συνέπειες. Μάλιστα, η διόγκωση της μετανάστευσης σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί σήμερα σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον βασικό μοχλό αντιμετώπισης της μαζικής ανεργίας και της εξαθλίωσης σε χώρες όχι μόνο της Ασίας και της Αφρικής, αλλά και της Ευρώπης. Γι’ αυτό και ζητούν το μεγαλύτερο άνοιγμα των οικονομιών στους μετανάστες.

Δεύτερο, οι θεωρίες που θέλουν τον μετανάστη και δη τον μουσουλμάνο μετανάστη ως «έποικο» κι άλλες τέτοιες ανοησίες, εκπορεύονται καθαρά από τις μυστικές υπηρεσίες και έχουν σαν στόχο να συγκαλύψουν την τεράστια βιομηχανία εμπορίας ανθρώπινων ζωών όπου συμμετέχει ενεργά το κράτος, η ΕΕ, τα κυβερνώντα κόμματα και τα πιο μεγάλα επιχειρηματικά κυκλώματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η δράση τζιχαδιστών απανταχού γης, υπάρχει και αναπτύσσεται χάρις πρωτίστως στις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης, οι οποίες τους χρησιμοποιούν τόσο στο εσωτερικό μέτωπο των χωρών τους, όσο και στο εξωτερικό ως μισθοφόρους. Όπως π.χ. συμβαίνει στη Συρία. Ο μετανάστης δεν αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο από οποιονδήποτε άλλο εξαθλιωμένο, ειδικά σε συνθήκες όπου βασιλεύει η μαζική ανεργία και κυριαρχεί στην κοινωνία η ιδιαίτερη τάξη των απόρων.

Τρίτο, ο μετανάστης είναι απολύτως ευάλωτος όχι μόνο από την εργοδοσία, αλλά και από κάθε λογής κυκλώματα που φροντίζουν για την μετακίνησή του από χώρα σε χώρα. Ο μετανάστης είναι διπλά υποχείριο. Τόσο του κράτους που τον υποδέχεται και τον κρατά όμηρο, χωρίς χαρτιά προς όφελος των πιο αδίστακτων κυκλωμάτων εκμετάλλευσης. Όσο και του κυκλώματος «προστασίας» των μεταναστών που φροντίζουν να τον εκμεταλλεύονται για πολιτικά και άλλα ακόμη πιο σκοτεινά οφέλη. Ο λόγος είναι απλός. Ο μετανάστης σήμερα είναι ένα από τα πιο προσοδοφόρα εμπορεύματα στην παγκόσμια αγορά. Κι ο βασικός μοχλός για το ξερίζωμα της εργατικής δύναμης. Χωρίς ιθαγένεια και ρίζες ο εργάτης γίνεται δούλος, έρμαιο της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά. Αυτό σημαίνει μετανάστης. Το κύκλωμα της μετανάστευσης σήμερα είναι μια τεράστια βιομηχανία που ανθεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκόσμια χωρίς να την ενοχλεί κανείς. Είναι τυχαίο που στο αποκαλούμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο δεν υπάρχει κανενός είδους πρόβλεψη για ποινικοποίηση της εκμετάλλευσης του μετανάστη ως έμπρακτη εκδήλωση ρατσισμού και διακρίσεων; Ενώ ταυτόχρονα εξαιρείται το κράτος και οι υπηρεσίες του από κάθε πιθανή καταγγελία για ρατσισμό και διακρίσεις.

Έχουμε Δημοκρατία σήμερα;


του Σταύρου Κατσούλη

Η Δημοκρατία, δεν μπορεί να είναι ούτε μόνο συντηρητική, ούτε και μόνο προοδευτική. Γιατί αν ήταν αποκλειστικά συντηρητική, τότε θα υποβιβάζονταν οι διαδικασίες της ψήφου, του κλήρου και της ανακλητότητας που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Κι αν ήταν αποκλειστικά προοδευτική, τότε θα υποβιβάζονταν οι πάγιες διαδικασίες της ψήφου, του κλήρου και της ανακλητότητας.


Η Δημοκρατία, δεν αποκλείει πάντα τις λανθασμένες επιλογές. Αντ' αυτού ανοίγει τον δρόμο στο να διδαχθεί η κοινωνία από τα λάθη της εποικοδομητικά.

Η Δημοκρατία, δεν είναι παντοδύναμη ούτε γνωρίζει τα πάντα. Για παράδειγμα, δεν είναι ικανή να παράγει επιστημονικές διαπιστώσεις πρωτογενώς, ούτε μπορεί να παράξει δίκαιους ανθρώπους, ούτε δύναται να εκφράσει ή να υλοποιήσει ιδεολογία από μόνη της. Παρ όλ' αυτά, είναι το meta-πολίτευμα στο οποίο, μπορούν να εξελιχθούν το καλύτερο δυνατόν όλα τα παραπάνω.

Η Δημοκρατία, δεν εγγυάται παντού και πάντα την ομαλότητα. Αντ' αυτού, εκκολάπτει την διαφωνία, την διάσταση, αγαπά την αδυσώπητη κριτική, ώστε να ξεκαθαρίζεται ποια θέση υπερισχύει με βάση τα επιχειρήματα που παραθέτονται.

Παγκόσμια Ημέρα Δράσης: Stop TTIP-CETA-TiSA


Παγκόσμια Ημέρα Δράσης
ενάντια στις διατλαντικές συμφωνίες
TTIP - CETA - TiSA

Ανοιχτή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Σάββατο 18 Απριλίου 2015
18:00-20:00
στις εγκαταστάσεις της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3 με ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση

Οι άνθρωποι και ο πλανήτης πάνω από τα κέρδη!

Εμείς, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι αγρότες, η νεολαία, οι γυναίκες, τα κινήματα ιθαγενών και ακτιβιστών από όλο τον κόσμο, καλούμε στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης της 18ης Απριλίου 2015 κατά του «ελεύθερου» / ληστρικού εμπορίου και των επενδυτικών ευκαιριών και υπέρ της προώθησης μιας οικονομίας που να λειτουργεί για την ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη.
Ιδιαίτερα η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία «ελεύθερου» / ληστρικού εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, η λεγόμενη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤTIP), αποτελεί την ισχυρότερη μέχρι σήμερα προσπάθεια να επιβληθεί παγκοσμίως η «ορθοδοξία» του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή η πλήρης απελευθέρωση της ασυδοσίας των αγορών και των εταιρειών κόντρα στις ανάγκες των κοινωνιών και στην προστασία της φύσης.

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Τα κόκκινα στρινγκ του Βαρουφάκη


Παίρνουν τα "μέτρα" της κάσας της Ελλάδας φίλοι, γνωστοί και ξένοι


Μαρία Τσολακίδη

Oι κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης, όσο σφίγγει ο κλοιός των δανειστών-θεσμών εναντίον της Ελλάδας, ξεθωριάζουν. Όπισθεν ολοταχώς έκανε από την Ουάσιγκτον όπου συμμετείχε στο συνέδριο του Ινστιτούτο Brookings, ο κ. Βαρουφάκης. Μη μπορώντας να υπερασπιστεί τις "κόκκινες γραμμές" που μόνο λεκτικώς χάραξε η κυβέρνηση στους Θεσμούς, έβαλε τόσο νερό στο κρασί της, που δεν έμεινε ίχνος γεύσης κρασιού. Η μεγαλύτερη υποχώρηση στις απαιτήσεις των εταίρων-δανειστών έγινε για τις αποκρατικοποίησεις. Ο κ. Βαρουφάκης δημοσιοποίησε από την αμερικανική πρωτεύουσα ότι η Ελλάδα τελικώς "ξεπουλάει" την δημόσια περιουσία της για να πάρει δανεικά.

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Περί νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση...


του Σ. Κατσούλη

Δημοσιεύθηκαν οι λεπτομέρειες για τον νόμο «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης κλπ.»
ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 577 (9 Απριλίου)
Μια και κάθισα να το διαβάσω ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ και δεν θα ακούσω τις σαχλαμπούχλες που θα μας αραδιάσουν από τα κανάλια, σας παραθέτω δύο-τρια πραγματάκια που πρέπει να γνωρίζουμε λοιπόν, για όσους πιστεύουν ότι θα πάρουν κάτι, μόνο και μόνο επειδή ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ:

Α) Το πιο σημαντικό Κριτήριο επιλεξιμότητας
(Οι αριθμοί αναφέρονται σε Ετήσιο - ναι, ΕΤΗΣΙΟ - εισόδημα)
Μεμονωμένο άτομο 2.400 €
Οικογένεια χωρίς εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 1 εξαρτώμενο μέλος - 3.600 €
Οικογένεια με 1 εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 2 εξαρτώμενα μέλη - 4.200 €
Οικογένεια με 2 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 3 εξαρτώμενα μέλη - 4.800 €
Οικογένεια με 3 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 4 εξαρτώμενα μέλη - 5.400 €
Οικογένεια με 4 και άνω εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 5 και άνω εξαρτώμενα μέλη - 6.000 €


Υπάρχουν και άλλα, πρόσθετα κριτήρια αλλά όποιος δει τα παραπάνω όρια και δεν τα πληρεί, δεν θα χρειαστεί να το ψάξει παραπάνω...

Η Μεταμοντέρνα Αριστερά

Ο όρος «Μεταμοντέρνος» (Post Modern) αφορά ουσιαστικά την τάση, προσπάθεια και προδιάθεση αποδόμησης – διάλυσης ουσιαστικά – όλου του «Μ...