Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Ελλάδα, έχεις πακέτο


Τα έφεραν εκεί που ήθελαν δανειστές και κυβέρνηση-Λύση πακέτο για να χρηματοδοτηθούν οι...δανειστές


Ξενοφώντας Ερμείδης

Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης κατέληξε να είναι αποκλειστικά στα χέρια του ΔΝΤ (το οποίο περιμένει την δόση του μέσα στον Μάιο) και της Γερμανίας που κρατάει στο χέρι την Ελλάδα με το μεγαλύτερο ποσοστό δανείου από τα προηγούμενα μνημόνια, αλλά και το μεγαλύτερο μετοχικό πακέτο της ΕΚΤ.

Η λύση-πακέτο δεν είναι ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά πρόταση του ΔΝΤ που ασπάζεται η ελληνική πλευρά για να μην μείνει από ρευστό. Όχι ρευστό για να αντεπεξέλθει σε μισθούς και συντάξεις αλλά για τις δόσεις προς το ΔΝΤ και σε δύο μήνες για τις δόσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μνημονιακότεροι των μνημονιακών
Έτσι λοιπόν, δίνεται η πολιτική λύση από την Ευρώπη, που ζητούσε από την αρχή της διακυβέρνησης ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η λύση πλέον φεύγει από το οικονομικό και πάει αποκλειστικά και στο πολιτικό επίπεδο εφόσον για να περάσει το αναμενόμενο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης από το πολιτικό όργανο της χώρας (Βουλή) θα πρέπει να το καθαρογράψει το Brussels Group.

Και μόνο που ο μνημονιακός ΕΝΦΙΑ παραμένει ως έχει με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση πατάει στα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων χωρίς να μπορεί να κάνει βήμα αν δεν πάρει την έγκριση του Brussels Group. Τα πράγματα είναι χειρότερα από το απορριπτέο mail Χαρδούβελη, αφού οι δανειστές απαιτούν ο μνημονιακός όρος για την ρήτρα στις επικουρικές συντάξεις να προχωρήσει ολοταχώς και για τις κύριες από τη νέα χρονιά. Ήδη ο Ρωμανιάς, έριξε την πρώτη φωτοβολίδα ότι αν αυτό περάσει τότε οι κύριες συντάξεις θα κατέβουν στα 200 ευρώ.

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, ΤΟ ΕΚΛΕΚΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΟ «ΠΑΙΔΙ» ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ


Νίκος Χειλαδάκης

Με ένα εκτενές αφιέρωμα η γνωστή τουρκική εφημερίδα Hürriyet, (3/5), εξυμνεί τον γνωστό και μη εξαιρετέο δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, κ Γιάννη Μπουτάρη, σαν ένα από τους ποιο ένθερμους φίλους και οπαδούς της Τουρκίας ο οποίος τώρα ξεκίνησε μια καινούργια εκστρατεία αναστύλωσης και ανάδειξης όλων των οθωμανικών μνημείων της συμπρωτεύουσας για να θυμίζουν τους σημερινούς κατοίκους της και κυρίως όσους έχουν προσφυγική καταγωγή, το πόσο… «ωραία», «όμορφα» και «ευτυχισμένα» διαβιούσαν κάτω από το… «δίκαιο», «φιλεύσπλαχνο», «πονετικό» και… άκρως «προοδευτικό» οθωμανικό καθεστώς. Δεν… αποκλείεται δε μέσα στα σχέδια του να υπάρχει και… πρόγραμμα ανέγερσης μνημείου της γενοκτονίας που υπέστησαν οι «καημένοι» φίλοι του οι Τούρκοι από τους κακούς και αχάριστους γκιαούρηδες!

Αλλά τι να πρωτοθυμηθεί κανείς για όλη αυτή την περίοδο της δημαρχίας Μπουτάρη που έχει κάνει τους Τούρκους να πίνουν νερό στο όνομα του; Να θυμηθεί εκείνο το ευτράπελο επεισόδιο με τον Μίκη Θεοδωράκη όταν του απαγόρεψε να κάνει συγκέντρωση κατά του μνημονίου στην πλατεία Αριστοτέλους λες και ήταν ιδιοκτησία του, κάτι που φυσικά δεν έγινε ; Να θυμηθεί που τον Μάιο του 2012 με μεγάλη εμπάθεια απαγόρεψε στους Ποντίους να κάνουν συγκέντρωση για την επέτειο της ποντιακής γενοκτονίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ενώ την ίδια περίοδο παραχωρούσε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης για να παρελάσουν οι ομοφυλόφιλοι ενώ ο ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι κατά …των παρελάσεων ;

Η Μεταμοντέρνα Αριστερά

Ο όρος «Μεταμοντέρνος» (Post Modern) αφορά ουσιαστικά την τάση, προσπάθεια και προδιάθεση αποδόμησης – διάλυσης ουσιαστικά – όλου του «Μ...