Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Η σημαία των προγόνων σας



Ευτυχώς η αξιοπρέπεια των συνειδητοποιημένων Ελλήνων δεν ήταν ποτέ ταυτόσημη με αυτή των δήθεν αριστερών. Μετά την χθεσινή σουργελιάδα με τις χαριτομενιές του πρωθυπουργεύοντος πλάι-πλάι στο αφεντικό Μέρκελ, η αξιοπρέπεια των λίγων έμεινε ψηλά καθώς την ίδια στιγμή όσοι έδωσαν την αξιοπρέπειά τους μέσω ψήφου να την διαχειριστεί ο Αλέξης και η παρέα του, την είδαν να γίνεται κιλότα της Γερμανίδας καγκελαρίου. Τίγκα αξιοπρέπεια. Άντε τώρα να ξαναφορέσεις την αξιοπρέπεια στο κούτελο, αφού την βγάλει καταϊδρωμένη η Άγκελα από το στενό της παντελόνι!
Ακούμε για Σύνοδο Κορυφής και το μόνο που βλέπουμε είναι "και στην κορφή κανέλα". Ακούμε για συνολική πολιτική αλλαγή της Ε.Ε με το όραμα του Σύριζα και αυτό
που εισπράττουμε είναι μία κατ' ιδίαν συνάντηση της Μέρκελ με τον Τσίπρα. Ένα κακέκτυπο του δεξιοτάτου Σαμαρά ο οποίος και χριστιανοδημοκράτης είναι και ποτέ δεν έκρυψε ότι θέλει να προσκυνά με 500 υπογεγραμμένα μνημόνια, όπως έκανε άλλοτε ο κομματικός του πατέρας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Πού είναι εκείνη η αλλαγή στις διπλωματικές σχέσεις για το "κοινό μας σπίτι, την κοινή μας πατρίδα Ευρώπη"; Πού είναι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη σε αυτές τις συνευρέσεις; Πουθενά δεν είναι, γιατί ποτέ δεν ήταν πουθενά. Όπως είδαμε χθες τον Τσίπρα να κάθεται στο καναπεδάκι με την Μέρκελ και τον Ολαντ να κρατά φανάρι, έτσι ακριβώς γίνεται με όλα τα υπόλοιπα κακομοίρικα κράτη-μέλη που απαρτίζουν την Ε.Ε. Έτσι κάθεται και ο Λετονός, ο Ιταλός, ο Πορτογάλος, ο Ιρλανδός κοκ. "Βαράνε" προσοχή στην Γερμανία και πάντα με την Γαλλία να παίζει το ρόλο του "καλού μπάτσου". Από το 1948 και την πρώτη Ένωση Άνθρακα και Χάλυβα που συνέστησαν Γερμανία και Γαλλία τίποτε δεν άλλαξε.

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Τελικά, μπορεί να υπάρξει εναλλακτική πρόταση εξουσίας εδώ και τώρα;


Του Δημήτρη Καζάκη

Λίγες μέρες πριν τα τελικά αποκαλυπτήρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ με μια νέα συμφωνία κόλαφο υπέρ των δανειστών και σε βάρος της Ελλάδας και των πολιτών της, εντείνονται οι διαφοροποιήσεις ακόμη κι εντός ΣΥΡΙΖΑ. Χθες το απόγευμα υπήρξε μια ανοιχτή μάζωξη στην ΕΣΗΕΑ με Νταβανέλο, Μηλιό, Παπαδόγιαννη, Λάμπρου και Σαπουνά. Πολύς κόσμος, αλλά μια μεγάλη απογοήτευση.

Δυστυχώς, you can’t teach an old dog new tricks.

Ο Μηλιός μίλησε για ρήξη και αθέτηση πληρωμών του χρέους, αλλά εντός ευρώ και ΕΕ. Η Παπαδόγιαννη ζήτησε διαπραγμάτευση για το χρέος και εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης ως “εσωτερικό ζήτημα ισότιμου κράτους μέλους της ευρωζώνης”. Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος κινήθηκαν και οι άλλοι ομιλητές. Λες κι αυτούς τους τέσσερις μήνες δεν κατάλαβαν τίποτε. Δεν πήραν καν μυρωδιά ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε κιχ εντός ευρώ και ΕΕ.

Πολλά συνθήματα, ακόμη περισσότερα ιδεολογήματα. Κουβέντα για την ταμπακέρα. Ποιό πρέπει να είναι το άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα διεξόδου έναντι του μονοδρόμου που ασπάζεται σήμερα και η νέα κυβέρνηση; Και ποιός είναι εκείνος ο φορέας που είναι ικανός να το φέρει σε πέρας από αύριο το πρωί;

Τι προτείνει ο κ. Λαπαβίτσας;

Τα ίδια ακριβώς καίρια ερωτήματα άφησε αναπάντητα και ο κ. Λαπαβίτσας στη συνέντευξή του χθες στο Press Project. Κι όχι μόνο αυτό. Ο τρόπος που μίλησε για τη μετάβαση σε νέα δραχμή, σε εθνικό κρατικό νόμισμα, δείχνει όχι μόνο τραγική άγνοια του ζητήματος, αλλά μια επικίνδυνη αντίληψη, η οποία στο βαθμό που εφαρμοστεί με κάνει προσωπικά να τρέμω για τις συνέπειες στον εργαζόμενο και τη χώρα.

Ο κ. Λαπαβίτσας έχει καθαρά νεοφιλελεύθερη αντίληψη για το νόμισμα. Στο μέτρο που γνωρίζει το θέμα. Γι’ αυτό και τo αντιλάμβάνεται ως roller coaster. Το εισάγουμε – άγνωστο πώς, άγνωστο με ποιό χρονοδιάγραμμα, άγνωστο με ποιούς όρους για την οικονομία και την κοινωνία – το αφήνουμε να υποτιμηθεί και κάπου θα κάτσει η μπίλια. Δεν υπάρχει τίποτε πιο επικίνδυνο από μια τέτοια λογική. Τέτοια εισαγωγή δραχμής μπορεί να γίνει μόνο υπό συνθήκες χούντας, γιατί θα είναι η μόνη που μπορεί να αντέξει τους κραδασμούς στην οικονομία και την κοινωνία.

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Ανοίξτε τα μάτια: ΄Οχι, μια «Αλλη Ευρώπη» δεν είναι πια δυνατή!


Σαν Επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα

Το πιο κάτω κείμενο του Raoul Marc Jennar, Βέλγου καθηγητή, συγγραφέα, συμβούλου κυβερνήσεων και οργανισμών του ΟΗΕ, αριστερού Χριστιανοδημοκράτη και αγωνιστή για μια ενωμένη Ευρώπη των λαών, θα μπορούσε να είναι προσωπική επιστολή πρός τον κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μπορεί και να είναι ο αίτιος της σύνταξής του.
Έχει πράγματι όλα τα χαρακτηριστικά μιας απάντησης στις θέσεις και στό σύνθημα του πρωθυπουργού για την ανάγκη, μέσα στά πλαίσια της Ε.Ε. και της Ο.Ν.Ε., να επιδιωχθεί η δημιουργία μιας κοινωνικής Ευρώπης -στην οποία και η Ελλάδα θα βρεί τη Σωτηρία της.
Τό άρθρο δημοσιεύθηκε, στο όργανο των Γάλλων Γκωλλιστών Comité Valmy, την επομένη της δήλωσης του Βόλφγκαγκ Σώϋμπλε, ότι μας επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε δημοψήφισμα. Ιδού τι γράφει:

Μετάφραση/παρουσίαση Μιχαήλ Στυλιανού

«Επί πολλά χρόνια πίστευα στο σύνθημα « Μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή». Για πολύ καιρό πίστευα πως ήταν δυνατόν να εφαρμοσθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να ξαναμπεί το σχέδιο της ένωσης μιας Ευρώπης των λαών στις ράγες μιας πραγματικής «Ευρωπαϊκής Οικοδόμησης».
Έτσι, όλες μου οι προσπάθειες ,στα βιβλία μου ( και ιδιαίτερα στο « Ευρώπη, η Προδοσία των Ελίτ» ) και στα άρθρα μου, ήταν αφιερωμένες στο να καταδείξουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η Ευρώπη που μας υποσχέθηκαν, κάτι που έμμεσα υποδήλωνε πως η Ευρώπη που περιμέναμε ήταν δυνατή μέσα στα πλαίσια της Ε.Ε.

Αυτή ήταν η γραμμή της δράσης μου όταν, πριν δέκα χρόνια, καταπιάστηκα με ζέση στον αγώνα για ένα «αριστερό Όχι» στην ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη – δηλαδή ένα «Όχι» βασισμένο στην λαϊκή κυριαρχία, στην πραγματικότητα του συσχετισμού δυνάμεων μεταξύ αντιθέτων συμφερόντων, στην άρνηση της σύγχυσης μεταξύ έθνους και εθνικισμού. Για να καταγγείλω την συνταγματική συνθήκη, είχα εκδώσει ένα φυλλάδιο, στο οποίο έδωσα ένα τίτλο που τώρα επιβεβαιώνεται στο ακέραιο από την αναζωπύρωση των εθνικισμών και την απόρριψη της Ευρώπης: «Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοτώνει την Ευρώπη».

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Που θα βρείτε τα λεφτά;


Ερώτημα κρίσεως προς δεξιούς και «αριστερούς» ευρωλάγνους…

του Όθωνα Κουμαρέλλα

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Έστω ότι η κυβέρνηση καταφέρνει τελικά τον περίφημο «έντιμο» συμβιβασμό, χωρίς ένα νέο σκληρό μνημόνιο (σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά είπαμε: υπόθεση εργασίας).

Με την υπογραφή, λοιπόν, αυτών που θα προβλέπει ο «έντιμος» ξεκλειδώνει ο Ντράγκι τη χρηματοδότηση κι έτσι η κυβέρνηση -χωρίς άγχος και αγωνία πια-, πληρώνει κανονικά τα χρεωστούμενα, στο ΔΝΤ, στην ΕΚΤ και στους λοιπούς αξιότιμους «εταίρους» και δανειστές μας. Ας υποθέσουμε επίσης, ότι ο «έντιμος» διασφαλίζει στην κυβέρνηση και τη διατήρηση κάποιων «κόκκινων» γραμμών και -έστω προσωρινά- δεν περικόπτονται οι συντάξεις, ούτε απελευθερώνονται ολοκληρωτικά οι απολύσεις, εξασφαλίζοντας την άνετη πληρωμή μισθών και συντάξεων στα επίπεδα που βρίσκονται σήμερα (να μην αναφερθούμε σε αυξήσεις, γιατί -είπαμε- σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά μην το παρατραβάμε κιόλας!).

Από ΄κει και μετά τι γίνεται με την πραγματική οικονομία που πνέει τα λοίσθια; Πως αυτή θα αναταχθεί ουσιαστικά και θα έλθει η περίφημη ανάπτυξη; Πως θα απορροφηθεί η τεράστια ανεργία και θα προχωρήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση, για να στηριχθεί η εθνική οικονομία σε γερές πλέον βάσεις;

Όλες οι σοβαρές μελέτες που αφορούν στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, προσδιορίζουν ότι απαιτείται ένα ισχυρό χρηματοδοτικό σοκ. Τουτέστιν, χρειάζονται τεράστια κεφάλαια σε επενδύσεις στην παραγωγή, που προσεγγίζουν, ή ακόμα ξεπερνούν τα 30 δις ευρώ ετησίως για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με σιγουριά για ανάκαμψη και ουσιαστική ανάπτυξη, με ταχεία απορρόφηση της ανεργίας.

Η Μεταμοντέρνα Αριστερά

Ο όρος «Μεταμοντέρνος» (Post Modern) αφορά ουσιαστικά την τάση, προσπάθεια και προδιάθεση αποδόμησης – διάλυσης ουσιαστικά – όλου του «Μ...