Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Ελληνική Ραγιαδική Τηλεόραση


Γιάννης Λαζάρου

Είχατε 2 χρόνια καιρό, δημοσιογραφάρες της ΕΡΤ, που πέσατε πάλι στην μαρμίτα να κάνετε μια φορά την δουλειά σας. Αναμέναμε χθες με το ντου που θα κάνατε στον αέρα να αποδείξετε ότι επί δύο χρόνια δεν τρώγατε από τις παχυλές αποζημιώσεις σας και δεν γλύφατε τον Σύριζα δουλεύοντας ως επιτελείο του προεκλογικά όπου υπήρχε αναμεταδότης σας. Αναμέναμε να δούμε ότι δύο χρόνια κάνατε την δουλειά σας. Περιμέναμε να δούμε τα ρεπορτάζ και τις έρευνες δύο χρόνων για ό,τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα.
Να είχατε πλάνα από νοσοκομεία, από κοινωνικά ιατρεία με ουρές εκατοντάδων ανασφάλιστων, να ανοίγατε την έρευνα για το Μνημόνιο 1 και 2, εφόσον είχατε όλες της πηγές εντός των επιτελείων, βγάζοντας όλα τα άπλυτα στην φόρα. Αναμέναμε να αποδείξετε ότι κάνετε δημοσιογραφία (ακόμα κι όταν δεν πέφτει ο σίγουρος παράς) κάνοντας το μεγαλύτερο ρεπορτάζ του αιώνα: Να δώσετε φωνή στους κατεστραμμένους, στους 17,720 άστεγους της Αττικής, σε δείγμα 1,4 εκατ. χρονίως ανέργων, στους χαροκαμένους που έβγαλαν φέρετρο αυτόχειρα από το σπίτι τους. Να πείτε μια φορά την Αλήθεια και όχι να περιμένετε την Ζωίτσα να σας κάνει σκέρτσα προεδρικά αναπολώντας το κάγκελο της ΕΡΤ.

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Με ποιό δικαίωμα ο Τσίπρας ζητά επέκταση του προγράμματος μνημονίων της χώρας;

Σύμφωνα με τον Γερμανικό τύπο η χθεσινοβραδινή συζήτηση τετ-α-τετ Τσίπρα, Ολάντ και Μέρκελ αφορούσε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επέκταση του υφιστάμενου "προγράμματος διάσωσης" πέραν της 30ης Ιουνίου. Κι όποιος ζήσει, ας ζήσει.

Η ελληνική πλευρά δήλωσε ότι η Αθήνα ζήτησε την επέκταση του υφιστάμενου "προγράμματος διάσωσης" μέχρι τον Μάρτιο του 2016. Αλήθεια, με ποιό δικαίωμα; Από πού αντλεί η σημερινή κυβέρνηση το δικαίωμα να ζητά παράταση των μνημονίων; Αυτή τη λαϊκή εντολή έλαβε;

Αυτή δεν ήταν που μας έλεγε για "πρόγραμμα-γέφυρα" μέχρι τα τέλη Ιουνίου προκειμένου να προετοιμαστεί η διαπραγμάτευση για την απομείωση του χρέους; Τώρα, γιατί ζητά παράταση του προγράμματος, που σημαίνει όχι απλά παράταση των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και της αποικιακής δανειακής σύμβασης; Τι σημαίνει αυτό; Στην ουσία σημαίνει παράταση της κυβέρνησης Σαμαρά με άλλα πρόσωπα.

Η εφημερίδα Bild της Γερμανίας, έγραψε σήμερα Πέμπτη ότι η γερμανική κυβέρνηση αντιτίθεται σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης και είναι έτοιμη για την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος. Κατάλαβατε τώρα ποιανού είναι η ιδέα;

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επέκταση αυτή θα επιτρέψει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα για να αποπληρώσει τα διακρατούμενα ελληνικά ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Υποτίθεται ότι αυτή ήταν μέρος της πρότασης "ρύθμισης" του χρέους από την Αθήνα. Υποβολέας το Βερολίνο.

Αυτό που κάνει επίσης εντύπωση είναι η πρεμούρα του Τσίπρα να συναντιέται με το δίδυμο Ολάντ-Μέρκελ, εκτός διαδικασιών της ευρωζώνης και των θεσμών. Η συνάντηση τη φορά αυτή διάρκεσε δύο ώρες, η οποία ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα και πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής στις Βρυξέλλες.

Η Μεταμοντέρνα Αριστερά

Ο όρος «Μεταμοντέρνος» (Post Modern) αφορά ουσιαστικά την τάση, προσπάθεια και προδιάθεση αποδόμησης – διάλυσης ουσιαστικά – όλου του «Μ...