Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Στο αρχείο της Ιστορίας


...Αλλά όσοι ομνύουν σε κάποιον «κοινωνικό» ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να προσεταιριστούν το 62% του ΟΧΙ, πλανώνται πλάνην οικτράν. Η «αριστερά» σε οποιαδήποτε μορφή της, από τον εκσυγχρονιστή Σημίτη (ναι αριστερός μας έλεγε ότι ήταν κι αυτός), μέχρι τον «γραφικό» πρόεδρο -ακόμη- της σοσιαλιστικής διεθνούς, και από τον μεταμοντέρνο αρχιπραξικοπηματία Τσίπρα μέχρι το «τυριμοποιείο» του Περισσού και των άλλων κολλημένων δήθεν «αντικαπιταλιστών», που βολεύονται στην αυτάρκεια της «μοναδικής» δικής τους αλήθειας, ψάχνοντας να βρουν ποιος είναι πιο «αριστερός», ψάλλουν όλοι μαζί εν χορώ -πολύ σωστά- τη νεκρώσιμη ακολουθία τους, παρασύροντας την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στο βούρκο, την εθνική και κοινωνική απαξίωση και εν τέλει την καταστροφή.

Η διαγραφή του χρέους μονομερώς με βάση το διεθνές δίκαιο και η ρήξη με τη ναζιστική ευρωένωση προφανώς δεν είναι πανάκεια και το κλειδί του παραδείσου, αποτελεί όμως την αφετηρία, ως συνθήκη αναγκαία, αλλά μη ικανή, όπως λέμε και στα μαθηματικά. Αλλά δεν είναι μόνο μια απλή πολιτική επιλογή ανάγκης.

Είναι η μόνη επιλογή. Και ήταν εξ αρχής έτσι, αφού χωρίς εθνική ανεξαρτησία δεν πας πουθενά, παρά μόνο καταστρέφεσαι αργά και βασανιστικά!!!

Και αυτή η επιλογή είναι τόσο ταξική, όσο είναι και εθνική. Και όσο κάποιοι δεν αναγνωρίζουν τα εθνικοαπελευθερωτικά χαρακτηριστικά αυτού του αγώνα, τόσο θα αφήνουν έδαφος στην πιο μαύρη αντίδραση.
 Η ρήξη με την ΕΕ τώρα, σημαίνει χτύπημα του τέρατος στην καρδιά του, έτσι δεν αποτελεί εθνικιστική αναδίπλωση, αλλά ιστορικό καθήκον άρρηκτα δεμένο με τον πραγματικό διεθνισμό, που στέκεται απέναντι στον κοσμοπολιτισμό των ΜΚΟ και των απανταχού έμμισθων των μυστικών υπηρεσιών και των σύγχρονων Τυρίμων.

Η επιλογή της ρήξης δεν είναι ευάλωτη σε κριτικές, στο βαθμό που δεν ασελγούν πάνω της, διάφοροι, που είτε δεν την πιστεύουν και δεν την έχουν επεξεργαστεί σε βάθος, είτε προσπαθούν να τη φέρουν στα μέτρα και τα σταθμά του δικού τους φαντασιακού και μιας μελλοντικής παραδεισένιας λαϊκής εξουσίας. Όσο για τα γεωπολιτικά, ποτέ δεν υπήρξε καλύτερη περίοδος για την αποτίναξη της ξένης εξάρτησης, που οι εθελόδουλοι -δεξιοί και αριστεροί- επέτρεψαν να γίνει απροκάλυπτη κατοχή, με πρόσχημα το χρέος και εργαλείο το ευρώ.

Ρεαλισμός, από την άλλη, δεν είναι να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά και να παραπέμπουμε στο Μπαμπινιώτη, ή το Θουκυδίδη, επειδή οι ιδεοληψίες μας δεν μας αφήνουν να δούμε κατάματα την πραγματικότητα και να αναγνωρίσουμε, ότι αφού αποτύχαμε εμείς, οφείλουμε να μη στεκόμαστε εμπόδιο σε εκείνους που γνωρίζουν, θέλουν και μπορούν…..

[Σχόλιο  του Ο. Κουμαρέλλα σε αρθρο στο ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ-ΕΠΑΜ]

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Ψυχιατρική Καταστολή Στην ΕΣΣΔ Και Το Σύνδρομο Της Δραχμής


Ο Άρθουρ Καίσλερ ήταν ο πρώτος που παρατήρησε ότι στην απογραφή πληθυσμού της ΕΣΣΔ, το 1939, υπήρχε ένα «έλλειμμα» 15 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το 1956 ο νέος Γενικός Γραμματέας Χρουστσόφ, αφού επέρριψε στον «πατερούλη» Στάλιν (αποκλειστικά) την ευθύνη για κάθε κακό, έκλεισε τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας που τελούσαν υπό τη διεύθυνση του GULAG. 5 εκατομμύρια άνθρωποι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Όμως ούτε εκείνος ούτε ο Μπρέζνιεφ ούτε καν ο Γκορμπατσόφ άγγιξαν τα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία.

~~

Από το 1921 (επί Λένιν) το Ινστιτούτο Σέρμπσκι ήταν το κέντρο σχεδιασμού και εφαρμογής της «πολιτικής ψυχιατρικής».

Αυτό θα αναπτύξει το δίκτυο των Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων για πολιτικούς κρατούμενους.

Από το 1954 αυτά εποπτεύονταν άμεσα από την KGB.

Οι ψυχίατροι που επένδυαν με επιστημονισμό την ανάγκη εξόντωσης των αντιφρονούντων επινόησαν νέες ψυχικές ασθένειες όπως «ψευδαισθήσεις της κοινωνικής αλλαγής», «νωθρή σχιζοφρένεια», «μεταρρυθμιστική παράνοια».

Ο κορυφαίος θεωρητικός του Ινστιτούτου Σέρμπσκι περιγράφει την «νωθρή σχιζοφρένεια» ως εξής:

«Η νωθρή σχιζοφρένεια χαρακτηρίζεται από ορισμένα συμπτώματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: Κλινική εικόνα φυσιολογικού ατόμου, τάσεις διαμαρτυρίας για τις εργασιακές συνθήκες, απασχόληση με μεταρρυθμιστικές ιδέες και μεγαλοποίηση της εθελοντικής συμμετοχής στην εθελοντική δουλειά του Σαββάτου ή στις εθελοντικές πολιτικές συναντήσεις.

Το άτομο θεωρείται ότι βρίσκεται εκτός πραγματικότητας κι έχει μειωμένη αντίληψη της αυτοσυντήρησης, αν δεν δείχνει να συνειδητοποιεί επαρκώς την επισφαλή θέση του κι αν εναντιώνεται στις αρχές.»

Με πιο απλά λόγια: Η πολιτική διαφωνία ταυτίζεται με την ψυχική ασθένεια.

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

ΤΣΙΠΡΑΣ - ΚΑΜΜΕΝΟΣ: "ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ, ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ!"


Νίκος Μέντζας

Την Πέμπτη 6 Αυγούστου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα μεταβεί στην Αίγυπτο, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, έχουν βρει νέους “συντρόφους” στην Μέση Ανατολή. Εκείνους με τους οποίους συνδιαλλάσσονταν και οι προκάτοχοί τους.
Στις 28 Ιουλίου η Τουρκία κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των 28 κρατών μελών του ΝΑΤΟ, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 4 περί συμβουλευτικής συνδρομής και παροχής πληροφοριών. Η Ελλάδα κλήθηκε να εγκρίνει την τουρκική εισβολή στην Συρία με πρόσχημα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), και στην ουσία να προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία και τις ΗΠΑ για την εξόντωση των Κούρδων σε Ιράκ και Συρία.
Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, 1 Αυγούστου, τουρκικά μαχητικά εξαπέλυσαν επιδρομές εναντίον κουρδικών θέσεων στο Βόρειο Ιράκ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 πολίτες, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκύου, και τραυμάτισαν άλλους 14, ισοπεδώνοντας το χωριό Zergelê. Από τις 22 Ιουλίου, αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη προσγειώνονται στη βάση της Σούδας και στην συνέχεια απογειώνονται με προορισμό την τουρκική βάση Ιντσιρλίκ, από όπου πραγματοποιούν επιθέσεις.

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Τα Άθραυστα Αγόρια


Κατερίνα Γκαράνη

Τα «Breaker boys” ήταν τα αγόρια που δούλευαν στα ανθρακωρυχία της Αμερικής και της Αγγλίας . Στην έξαρση της εξόρυξης του ορυκτού αυτού πλούτου οι επιχειρηματίες βρήκαν πολλά και φθηνά εργατικά χέρια μέσα από τις εκατομμύρια φτωχές οικογένειες των βιομηχανικών αυτών χωρών.
Στα μέσα του 1860 ξεκίνησε αυτή η απίστευτη εκμετάλλευση παιδιών τα οποία αντιμετωπίζονταν, παρά την ηλικία τους, ως ενήλικοι εργάτες. Η δουλειά τους ήταν να σπάνε το κάρβουνο μετά την εξόρυξή του και να το στοιβάζουν ανάλογα με το μέγεθος για την μετέπειτα πώλησή του. Η ηλικία των αγοριών που ήταν κατάλληλα για αυτή την εργασία ήταν από 8 μέχρι 12 χρονών. Κάθονταν επί 10 ώρες σε ξύλινους πάγκους και για 6 ημέρες την εβδομάδα διαχώριζαν, έπλεναν το ορυκτό και το στοίβαζαν.
Όμως το κάρβουνο κατά την εξόρυξή του ήταν αναμειγμένο και με άλλα χημικά ορυκτά για τα οποία τα μικρά χέρια των παιδιών ήταν τα κατάλληλα όργανα για τον σωστό διαχωρισμό του κάρβουνου. Με ένα σφυρί και χωρίς βέβαια προστατευτικά γάντια χιλιάδες τόνοι κάρβουνου καθαρίζονταν από παιδιά τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις έχαναν τα δάκτυλά τους. Ακρωτηριασμός δακτύλων γίνονταν και κατά την μεταφορά του κάρβουνου από τους ιμάντες ταχείας φόρτωσης του εμπορεύματος.

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

ΤΙΝΑ (There Is No Alternative, My Dear)


Το 1989, λίγο μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ο Φράνσις Φουκουγιάμα κηρύσσει το «τέλος της ιστορίας».

«Χάρη στην εκτυφλωτική νίκη του οικονομικού και πολιτικού φιλελευθερισμού όλες οι αντιφάσεις επιλύονται και αυτό που μένει είναι, ουσιαστικά, η οικονομική δραστηριότητα».

Τέσσερα χρόνια μετά, και ενώ η ΕΣΣΔ δεν υπάρχει πλέον, ένας άλλος Αμερικάνος καθηγητής έρχεται να «διορθώσει» τη θεωρία του Φουκουγιάμα.

«Η πηγή των συγκρούσεων του μέλλοντος», γράφει ο Σάμιουελ Χάντιγκτον στη «Σύγκρουση των Πολιτισμών», «δεν θα είναι ούτε ιδεολογική ούτε οικονομική, αλλά πολιτισμική.»

Η ιστορία, που ποτέ δεν σταματά να κινείται, τους διέψευσε και τους δύο. Οι συγκρούσεις του 21ου αιώνα είναι όχι απλά οικονομικές, όχι απλά ταξικές, αλλά ολοκάθαρα διπολικές: Το φτωχό 80% ενάντια στο πάμπλουτο 1%.

Και καθώς οι φτωχοί αυξάνονται και πληθαίνουν μέσα σε κάθε χώρα, τόσο οι συγκρούσεις θα γίνονται βιαιότερες.

«Ο εχθρός είναι εντός των πυλών. Στοιχειώδες, κύριε Γουάτσον.»

~~{}~~

Ο 20ος αιώνας ήταν αναμφίβολα η εποχή της Αμερικανικής ηγεμονίας. Όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά κυρίως οικονομικά, τεχνολογικά, πολιτιστικά.

Στην Αμερική δημιουργήθηκαν τεράστιες καινοτομίες που κατέκτησαν τον πλανήτη πολύ πιο γρήγορα και πιο ολοκληρωτικά από το στρατό του.

Αυτοκίνητο, τηλέφωνο, ηλεκτρικός λαμπτήρας, ουρανοξύστης, λεωφόρος, αεροπλάνο, ψυγείο, ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Ύστερα ήρθαν τα κύματα της μαζικής κουλτούρας:

Εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, το Χόλιγουντ, τα κόμικ, η τζαζ, τα ραδιοφωνικά σίριαλ, τα κινούμενα σχέδια, η τηλεόραση, το ροκ, τα ριάλιτι σόου.

Και της μαζικής κατανάλωσης:

Διαφήμιση, πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ, μάρκετινγκ, πωλήσεις δια αλληλογραφίας, πωλήσεις μέσω διαδικτύου, pay per view κλπ.

Η σημαντικότερη, όμως, επινόηση της Αμερικής, η πιο κατακλυσμιαία, ήταν ο ακραίος φιλελευθερισμός, η αποθέωση της «ελεύθερης αγοράς».

Καθώς όμως το διαδίκτυο συντέλεσε ώστε ο φιλελευθερισμός να γίνει παγκόσμιος, χωρίς σύνορα, χωρίς περιορισμούς, χωρίς εθνική ταυτότητα, η Αμερική βρέθηκε να καταβροχθίζεται ζωντανή από το «τέρας που δημιούργησε».

Η Μεταμοντέρνα Αριστερά

Ο όρος «Μεταμοντέρνος» (Post Modern) αφορά ουσιαστικά την τάση, προσπάθεια και προδιάθεση αποδόμησης – διάλυσης ουσιαστικά – όλου του «Μ...