Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Φασισμός über alles


Τακτική φασιστοειδών αισχίστου του είδους. Πρώτα σε απειλούν με όπλο την ίδια την τρομοκρατία. Κάνουν τα σόου τους με κουκολοφόρους, με γκαζάκια, με καλάσνικοφ και με ό,τι άλλο χολιγουντιανό τέχνασμα χαμηλού κόστους παραγωγής για να σου δείξουν ότι χωρίς το σταθερό πολιτικό τους σύστημα θα φοβάσαι να βγεις από το σπίτι σου.

Όταν βλέπουν ότι η καθαυτή κατευθυνόμενη τρομοκρατία δεν «πιάνει» και ότι το άγχος σου είναι που θα βρεις 10 ευρώ για να αγοράσεις τροφή και όχι αν κάψουν ακόμα μια τράπεζα τα μισθωμένα τσιράκια τους, βγάζουν στο δρόμο το μεγαλύτερο όπλο πολέμου: Την ίδια την Δημοκρατία.
Το όπλο Δημοκρατία άρχισε να το γεμίζει με απειλές ο ίδιος δημοκρατικά ψηφισμένος πρωθυπουργός σου που από το βήμα της Βουλής. Χαρακτήρισε «παράνομους» όσους βουλευτές δεν ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θυμήθηκε το Σύνταγμα και την ίδια την Δημοκρατία και κόλλησε την κάνη στον κρόταφο των βουλευτών. Ή θα ψηφίσετε για Δημοκρατία ή είστε αντίθετοι με το ελληνικό σύνταγμα δηλαδή με την ίδια την Δημοκρατία. Θα είναι αντιδημοκρατικοί οι βουλευτές που εκπροσωπούν τον λαό με δημοκρατική ψήφο αλλά δεν είναι φασίστας ο κυβερνήτης της χώρας που τους χαρακτηρίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, αντιδημοκράτες γιατί δεν τον προσκυνούν.

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

ΟΟΣΑ: Η ανισότητα βλάπτει την οικονομική ανάπτυξη


του Δημήτρη Καζάκη


H μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με νέα ανάλυση του ΟΟΣΑ. Η εργασία αυτή διαπιστώνει ότι οι χώρες όπου η ανισότητα εισοδήματος μειώνεται αυξάνεται ταχύτερα από ό, τι εκείνες με αυξανόμενη ανισότητα.

Το μοναδικό και μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη είναι η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ της κατώτερης μεσαίας τάξης και των φτωχών νοικοκυριών σε σχέση με την υπόλοιπη κοινωνία. Η εκπαίδευση είναι το κλειδί: η έλλειψη επενδύσεων στον τομέα της εκπαίδευσης από τους φτωχούς είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από την ανισότητα που βλάπτει την ανάπτυξη.

«Τα αδιάσειστα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η αντιμετώπιση του υψηλής και αυξανόμενης ανισότητας είναι κρίσιμης σημασίας για την προώθηση μιας ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης και πρέπει να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άγγελος Gurría. «Οι χώρες που προωθούν την ισότητα των ευκαιριών για όλους από την παιδική ηλικία είναι εκείνες που θα αναπτυχθούν και θα ευημερήσουν.»

Η αύξηση των ανισοτήτων εκτιμάται ότι έχει αφαιρέσει περισσότερο από 10 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη στο Μεξικό και τη Νέα Ζηλανδία κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών έως τη Μεγάλη Ύφεση. Στην Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το αθροιστικό ποσοστό αύξησης θα ήταν έξι έως εννέα ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα αν οι εισοδηματικές ανισότητες δεν είχαν διευρυνθεί. Το ίδιο και στη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία, αν και από χαμηλά επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη ισότητα βοήθησε να αυξήσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία πριν από την κρίση. Σύμφωνα πάντα με την ανάλυση του ΟΟΣΑ.

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Οι Δωσίλογοι του Μνημονίου υποδέχθηκαν ως...νεοραγιάδες τον Αφέντη τους


Όλα τα διεθνή ΜΜΕ (CCN, Al Jazeera, France24, DW, BBC, CCTV, NHK κτλ), χάριν στον Σαμαρά «μας», διαφημίζουν σε όλον τον κόσμο την «ειρηνική και όχι τζιχαντιστική» Τουρκία και την μεγάλη της «φιλία» με τον Ελληνισμό.
Με απευθείας μεταδόσεις από την μεγαλειώδη υποδοχή του νεοοθωμανού κατακτητή στην Ελλάδα και της συνοδείας του των 400 περίπου τούρκων. Που ήθελαν να μετάσχουν στην ιστορική στιγμή έναρξης επανόδου των γκιαούρηδων – ραγιάδων, υπό την «τουρκική σκέπη της ιστορικής τους παράδοσης».
Κανένα (μηδενικό) «πρόβλημα» με την «φίλη» Τουρκία από τον Σαμαρά μας.
Παρά τα όσα έγραψε εδώ και πολλά χρόνια στο βιβλίο του ο τζιχαντιστής Χαλίφης που έφθασε, για εξαίρεση Κύπρου και Ελλάδας. Και που προχθές ο Χαλίφης βομβάρδισε και τους Κούρδους στο Κομπανί.
Κατά τον Σαμαρά, ούτε Θράκη, ούτε Αιγαίο, ούτε Καστελλόριζο. Και προ πάντων ούτε Μπάρμπαρος.
Θα υστερήσει τώρα ο Αντώνης μας, του συμμαθητή του και να μην αποφασίσει «λίγα στρέμματα ΑΟΖ της Κύπρου λιγότερα για να κοιμάται ήσυχος;;»
Δεν είδα αν στην υποδοχή του νέου Βεζίρη της «Οθωμανικής – Βυζαντινής» Αυτοκρατορίας τους, ήταν επικεφαλής ο Αρχιεπίσκοπος με τον Γιανναρά ψάλλοντες το Πολυχρόνιο στον Βεζίρη.
Ή αν βάλανε τα σχολεία να υποδεχθούν τον Βεζίρη με σημαιάκια.
Ούτε αν αναρτήθηκαν πανό που έγραφαν τουρκιστί «Hoşgeldin bizim Efendi» (Καλώς ήλθατε αφέντη μας)
Αν δεν έγινε δεν πειράζει. Την άλλη φορά.

Η Μεταμοντέρνα Αριστερά

Ο όρος «Μεταμοντέρνος» (Post Modern) αφορά ουσιαστικά την τάση, προσπάθεια και προδιάθεση αποδόμησης – διάλυσης ουσιαστικά – όλου του «Μ...