Τρίτη 21 Απριλίου 2015

ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ... ΛΑΪΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ! - Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ


Νίκος Μέντζας

Το μεταναστευτικό ζήτημα έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα της πολιτικής, και όχι μόνο, επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα. Ποια είναι όμως τα αίτια και τα οικονομικά συμφέροντα. Ποιος τελικά υποθάλπει και συντηρεί τον διεθνή ξεριζωμό, τον χαμό χιλιάδων ανθρώπινων ζωών, την υποδούλωση και που προκύπτει από αυτή την κατάσταση;
Στις 14 Ιουνίου 1985 στην κωμόπολη Σένγκεν του Λουξεμβούργου, υπογράφτηκε η ομώνυμη συνθήκη μεταξύ πέντε κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία). Σήμερα, ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν στον σχεδιασμό αυτό έχει ανέλθει στις 26, με τρεις ακόμη υπό ένταξη. Σύμφωνα με τα λόγια του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εν έτει 2007, “οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν ανεμπόδιστα στις χώρες του Σένγκεν - από την Πορτογαλία μέχρι την Πολωνία και από την Ελλάδα μέχρι τη Φινλανδία - χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Μαζί καταργήσαμε τους ελέγχους στα σύνορα - αυτά τα εμπόδια για την ειρήνη, την ελευθερία και την ενότητα στην Ευρώπη - δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ασφάλεια.” Λόγια βαρύγδουπα με δόσεις από μια ατμόσφαιρα φωτορομάντζου και φρούδες ελπίδες για δυνητική επιτυχία…

Φυσικά, παράλληλα με τους φτωχοποιημένους Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν ανενόχλητοι και ανελλιπώς περιδιαβαίνοντας την ήπειρο και φτάνοντας στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα του χώρου Σένγκεν, ταξιδεύει σε ασύλληπτες ποσότητες και το μαύρο χρήμα των ευνοούμενων της Ε.Ε. (με δημοφιλέστερο προορισμό το Λουξεμβούργο), όπλα, ναρκωτικά και λευκή σάρκα. Η Ευρώπη ολοκληρώνεται σε ένα ενιαίο μόρφωμα και το εμπόριο, κατ’ επέκταση και η οικονομία, μονοπωλούνται από τους γίγαντες με τα πήλινα πόδια που λέγονται καρτέλ μέσα σε ένα - ξεκάθαρα πλέον - νεοφιλελεύθερο περιβάλλον. Οι χώρες με την βαριά βιομηχανία, συνεπικουρούμενες από το ενιαίο νόμισμα, επιβάλλονται στις υπόλοιπες και ακολούθως οι διαχειριστές της εξουσίας επιβάλλονται στους λαούς.



Οι πρόσφυγες από χώρες εκτός Σένγκεν, σύμφωνα με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ (343/2003 [38]) που έχει θεσπιστεί από τους “εταίρους”, δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο στην ευρωπαϊκή χώρα από την οποία εισέρχονται στον ευρωπαϊκό χώρο. Μετανάστες οι οποίοι φθάνουν αρχικά στην Ελλάδα και στη συνέχεια βρίσκονται σε άλλη χώρα και αιτούνται άσυλο θα πρέπει, σύμφωνα με τον κανονισμό, να επιστρέφονται στην Ελλάδα. Αυτό δημιουργεί τρομακτικού μεγέθους αριθμητικές ανισότητες στο ζήτημα του μεταναστευτικού μεταξύ των ισότιμων - υποτίθεται - εταίρων. Ενδεικτικά, το πρώτο τρίμηνο του 2015, ο αριθμός των μεταναστών που εισήλθαν χωρίς έγγραφα στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης ανέρχεται σε 10.445 άτομα. Το πρώτο τρίμηνο του 2014, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 2.863 άτομα. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των μεταναστών προέρχεται από την Συρία.
Τι γίνεται όμως με αυτούς τους μετανάστες; Ξύπνησαν ένα ωραίο πρωί και είπαν να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους και να επισκεφτούν την Ελλάδα και την Ευρώπη για διακοπές;

Οι ΗΠΑ μαζί με συνεργάτες στο ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία, καθώς και άλλους σύμμαχους όπως το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, χρηματοδοτούν, εξοπλίζουν, εκπαιδεύουν και ενισχύουν τους Ισλαμιστές εξτρεμιστές - τους πολυσυζητημένους τζιχαντιστές - στην Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Από το 2011 διεξάγεται στην περιοχή εμφύλιος πόλεμος. Σύμφωνα με στοιχεία του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πάνω από 222.270 είναι οι νεκροί, από τους οποίους οι 67.293 είναι άμαχοι πολίτες και οι 11.021 είναι παιδιά. Μεταξύ των αντικυβερνητικών μαχητών που σκοτώθηκαν, 39.848 είναι Σύριοι αντάρτες και 28.253 τζιχαντιστές από άλλες χώρες. Αυτό δεν συμβαίνει πρώτη φορά, τουναντίον σύμφωνα με τα δεδομένα αποτελεί μια πάγια τακτική των ΗΠΑ.

Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης - μετά των αντίστοιχων δορυφόρων τους - , το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε για προβοκατόρικους λόγους μεγάλο αριθμό διαφόρων εξτρεμιστικών στοιχείων με ημερομηνία λήξης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος, χρηματοδοτούμενος από τις ΗΠΑ, κατά την διάρκεια του ρωσο - αφγανικού πόλεμου μετέβη στο Αφγανιστάν προκειμένου να οργανώσει εστίες αντίστασης του πληθυσμού. Τότε, από υπ’ αριθμόν 1 σύμμαχος των συμφερόντων των ΗΠΑ κατέληξε ο υπ’ αριθμόν 1 καταζητούμενος του FBI. Πολλαπλό το όφελος για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Δημιουργείται το άλλοθι για τον “πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία”, εξασφαλίζονται τα συμφέροντα και το πάτημα στην Μέση Ανατολή, και παράλληλα τρομοκρατείται, εκφοβίζεται και καταστέλλεται ο πληθυσμός της ευρωπαϊκής ηπείρου. Φυσικά, όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, οι κυβερνήσεις - μαριονέτες της Ελλάδας, με την ανύπαρκτη εξωτερική τους πολιτική εξυπηρέτησαν στο έπακρο τα ξένα συμφέροντα, ποδοπατώντας ταυτόχρονα την κοινωνική και εθνική πολιτική.

Στις 20 Απριλίου του 2015, ο υποδιευθυντής της Frontex, της υπηρεσίας ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, Γκιλ Αρίας Φερνάντεθ, πρότεινε την θέσπιση “νέων δρόμων νόμιμης μετανάστευσης” για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν εμπόλεμες περιοχές. Η Frontex ετοιμάζει νέα “στρατηγική” σε σχέση με τη μετανάστευση για την ΕΕ, την οποία αναμένεται να παρουσιάσει στα μέσα Μαΐου.
“Τα μέσα είναι περιορισμένα και ακόμη κι αν ήταν περισσότερα, είναι πολύ δύσκολο να διασφαλιστεί ότι θα αποτραπούν τραγωδίες όπως αυτές που βιώνουμε στη Μεσόγειο τον τελευταίο καιρό”, δήλωσε ο Φερνάντεθ στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser.
Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι η Μεσόγειος είναι τεράστια, δύο εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, δεν μπορούν να ελέγχονται και να επιτηρούνται όλες οι περιοχές όπου μπορεί να υπάρξουν ενδεχομένως πρόσφυγες και να καταβάλλονται προσπάθειες για την αποφυγή τραγωδιών.
Η λύση είναι μια μεγαλύτερη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων και διαμετακόμισης, είναι η εξεύρεση λύσης στην αστάθεια που επικρατεί σε αυτές τις χώρες. Αυτή είναι δουλειά της διπλωματίας. Και αυτό που θα βοηθούσε επίσης είναι η διεύρυνση νέων δυνατοτήτων νόμιμης μετανάστευσης, κυρίως για τους πολίτες που εγκαταλείπουν τις εστίες τους εξαιτίας των πολέμων".

Μαζί με την νόμιμη μετανάστευση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Φερνάντεθ, υποδηλώνεται εμμέσως πλην σαφώς η “νομιμοποίηση” και ο εξαγνισμός τη στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στις ματωμένες χώρες της Μέσης Ανατολής. Ταυτόχρονα δεν θίγεται η ουσία του προβλήματος, η οποία μάλλον “καλωπίζεται”. Γιατί το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι άλλο από τον βίαιο εκπατρισμό και τον εθνικό ξεριζωμό των λαών που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, προς χάριν των οικονομικών συμφερόντων…





Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, την 1η Σεπτεμβρίου 2013, μετά από διήμερη συνεδρίαση, είχε εκδώσει ψήφισμα για τη Συρία με τίτλο “Όχι στον πόλεμο - Καμία Συμμετοχή - Καμία Διευκόλυνση” που κατέληγε ως εξής:
“Όπως και η ανάληψη στρατιωτικής δράσης δεν είναι αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ ή συγκεκριμένων χωρών, που ήδη εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας με την πλευρά των αντικαθεστωτικών. Το ΝΑΤΟ με το νέο παγκόσμιο δόγμα του έχει μετατραπεί σε ένα επικίνδυνο εργαλείο επέμβασης και καταστροφής σε κάθε γωνία του πλανήτη.
Μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα παλέψει για το οριστικό κλείσιμο των Νατοϊκών βάσεων και την απομάκρυνση - απεμπλοκή της χώρας μας από το ΝΑΤΟ. Μια Ελλάδα της ειρήνης μπορεί να γίνει το παράδειγμα στην Μεσόγειο, μια θάλασσα και μια περιοχή απαλλαγμένη από ξένους στόλους, πυρηνικά και αλλά απαγορευμένα όπλα μαζικής καταστροφής. Οι χώρες στις δυο όχθες της Μεσογείου και οι λαοί τους μπορούν και πρέπει να αναπτύξουν ένα ισχυρό φιλειρηνικό, αντί - ιμπεριαλιστικό κίνημα που θα αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο στα γεράκια του πολέμου”.

Ένα χρόνο μετά, τον Σεπτέμβριο του 2014, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έκανε σχετική δήλωση. Σε απάντησή του για την συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε., την Ευρωζώνη και το ΝΑΤΟ, αφού εξίσωσε τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας με την παραμονή της στο ΝΑΤΟ, επεσήμανε ότι “κανένας προοδευτικός πολιτικός φορέας της Ελλάδας, δεν μπορεί να αποκλείει και να απομονώνει τον εαυτό του από μια ιστορική διαδικασία που επιτελείται τα τελευταία χρόνια στην χώρα. Όποιος αποκλείσει τον εαυτό του από αυτό θα κάνει πρωτίστως ζημιά στο εαυτό του και δευτερευόντως στο λαϊκό κίνημα”. Τέσσερις μήνες πριν, ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του είχε τονίσει ότι η Ελλάδα “αδιαμφισβήτητα ανήκει στο δυτικό πλαίσιο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.”

Άσχετα με τα πομπώδη λόγια και τις κορώνες, εκείνος τελικά που βγαίνει χαμένος από όλο αυτό το στημένο παιχνίδι είναι οι λαοί, που δεν κινούνται από δόλο, ιδιοτελείς σκοπούς και εξυπηρέτηση συμφερόντων. Οι λαοί, που κρατιούνται με νύχια και με δόντια στην φορμόλη της κοινωνικής οκνηρίας, του πολιτικού μηδενισμού και του φόβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Μεταμοντέρνα Αριστερά

Ο όρος «Μεταμοντέρνος» (Post Modern) αφορά ουσιαστικά την τάση, προσπάθεια και προδιάθεση αποδόμησης – διάλυσης ουσιαστικά – όλου του «Μ...