Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Κατάληψη της ΕΕ από το τραπεζικό λόμπι



Έρευνα του Corporate Europe Observatory ρίχνει φως στο δίκτυο δια­πλοκής που στήθηκε τα τελευταία χρόνια στις Βρυξέλλες.


Eδώ και μερικούς μήνες μια νέα άτυπη οδηγία φαίνεται πως κατατρύχει τους εικονολήπτες και τους υπεύθυνους δημοσίων σχέσεων της ΕΕ: Ό,τι κι αν κάνετε, μην δείχνετε τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί να συνομιλούν με τους εκπροσώπους του τραπεζικού λόμπι. Από τον Ιούλιο του 2011, όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, οι εικόνες από τα παραλειπόμενα των ευρωπαϊκών Συνόδων δίνονται πλέον με το σταγονόμετρο και σχεδόν ποτέ δεν παρουσιάζουν το βρόμικο –αλλά κοινό– μυστικό της ΕΕ: Ότι τα λόμπι των τραπεζών και του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα συμμετέχουν πλέον στις συνομιλίες των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβάλλοντας τις θέσεις τους στους εκλεγμένους αντιπροσώπους των λαών της Ευρώπης. Πρόσφατη έρευνα του CorporateEuropeObservatory (Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών), μιας οργάνωσης που παρακολουθεί εδώ και χρόνια τη δράση των λόμπι στην Ευρώπη, ρίχνει φως στο τεράστιο δίκτυο δια­πλοκής που στήθηκε τα τελευταία χρόνια στις Βρυξέλλες.

Στην «καρδιά» της τραπεζικής εισβολής βρίσκεται το περίφημο Διε­θνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). To «υπερόπλο» των τραπεζιτών δημιουργήθηκε το 1983 για να εκπροσωπήσει τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του πλανήτη απέναντι σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως το Μεξικό, που βυθίζονταν σε κρίσεις δημόσιου χρέους. Ακόμη και οι πιο σκληροί επικριτές του, όμως, που το χαρακτήριζαν όργανο νεοαποικιοκρατικής πολιτικής, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι δύο δεκαετίες αργότερα θα εισέβαλε στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν ευρωπαϊκά θέματα στις Βρυξέλλες παρακολουθούν εμβρόντητοι, εδώ και μήνες, τα στελέχη του IIFνα προσέρχονται στις συνομιλίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μαζί με αρχηγούς κρατών. Ενώ, όμως, αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι λομπίστες των τραπεζών συνομιλούν πλέον απευθείας με πρωθυπουργούς, προέδρους και καγκελαρίους, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιχειρεί ακόμη και σήμερα να αποκρύψει το μέγεθος αυτής της διαπλοκής. Πριν από μερικές εβδομάδες το Παρατηρητήριο για την Ευρώπη των Πολυεθνικών ζήτησε επισήμως από το Συμβούλιο να δει τα πρακτικά των συναντήσεων των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης με το IIF. Στην απάντησή του, το Συμβούλιο ανέφερε ότι το IIF συναντήθηκε μόνο με την ελληνική κυβέρνηση. Όπως, όμως, εξηγεί στα «Επίκαιρα» ο ερευνητής του CEO Γιώργος Βασσάλος, «το ίδιο το λόμπι των τραπεζών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι τρεις εκπρόσωποί του (ο Γιόζεφ Άκερμαν, ο Τσαρλς Νταλάρα και ο Μπόντουαν Προτ) είχαν την ημέρα της Συνόδου πολλές συναντήσεις με εκπροσώπους της ΕΕ. Στις 26 Οκτωβρίου, μάλιστα», συνεχίζει ο κ. Βασσάλος, «οι αρχηγοί κρατών κάλεσαν τα μεσάνυχτα τον Τσαρλς Νταλάρα στη Σύνοδο προκειμένου να ξεμπλοκάρει τις συνομιλίες».

Στην ερώτησή μας εάν οι εκπρόσωποι του IIF προσπαθούν να επιβάλουν τις θέσεις τους στους Ευρωπαίους ηγέτες, ο ερευνητής του CEOδεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για τις σχέσεις εξουσίας που κυριαρχούν πλέον στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: «Δεν θα χρησιμοποιούσα το ρήμα “επιβάλλω”, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν να το κάνουν... Στην ουσία, αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι κυβερνήσεις καλούν τις τράπεζες να τους πουν τι να κάνουν». Το χαρακτηριστικότερο, ίσως, παράδειγμα αυτής της σχέσης υποτέλειας ήταν οι διαπραγματεύσεις του Ιουλίου για το «κούρεμα», όπου οι ηγέτες αποφάσισαν το 21% που πρότειναν τότε οι τράπεζες και όχι το 50% που ζητούσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Το ποσοστό τελικά μεταβλήθηκε μόνο όταν το αποφάσισαν οι ίδιες οι τράπεζες.

Η άλωση του Ευρωκοινοβουλίου

Οι παρεμβάσεις, όμως, του IIF, όπως και άλλων λόμπι του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν περιορίζονται στους αρχηγούς κρατών της ΕΕ. Ένα τεράστιο δίκτυο από «λομπίστες» παρεμβαίνει καθημερινά και στο έργο των ευρωβουλευτών, τους οποίους βομβαρδίζει με τόνους από ενημερωτικό υλικό και προτάσεις για την «ορθότερη» λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Στόχος είναι συνήθως να απαλειφθούν ρυθμίσεις που περιορίζουν την κερδοσκοπία στις αγορές. Όπως αποδείχτηκε πρόσφατα, μάλιστα, αρκετοί ευρωβουλευτές προωθούν αυτές τις προτάσεις λέξη προς λέξη, χωρίς να μπουν καν στον κόπο να τις επαναδιατυπώσουν. Το γερμανικό ηλεκτρονικό δίκτυο WDRTVεντόπισε δυο τέτοια περιστατικά που αφορούσαν στο χριστιανοδημοκράτη ευρωβουλευτή Μπούρκ­χαρντ Μπαλζ και στον Μάρκους Φέρμπερ της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU). Και οι δυο κατέθεσαν προτάσεις σχετικά με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και την κερδοσκοπία στις χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες περιλαμβάνονταν σε έγγραφα τραπεζικών λόμπι με σχεδόν πανομοιότυπη δια­τύπωση. Όταν, μάλιστα, οι δημοσιογράφοι παρουσίασαν τα σχετικά έγγραφα, ο Μάρκους Φέρμπερ ισχυρίστηκε ότι δεν αντέγραψε αυτός τα κείμενα του λόμπι, αλλά ότι... του έκλεψαν τις ιδέες – παρά το γεγονός ότι η δική του πρόταση προς το Ευρωκοινοβούλιο παρουσιάστηκε ένα μήνα μετά τη σχετική εισήγηση του λόμπι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων...

H Δημοκρατία σε διατραπεζικό deal

Η εισβολή των τραπεζικών λόμπι στην ΕΕ θα αποτελούσε από μόνη της μια άμεση απειλή για τη Δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών, καθώς υποσκάπτει τη δυνατότητα των περιφερειακών χωρών να προωθήσουν τις θέσεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η κατάσταση, όμως, επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ίδιες οι κυβερνήσεις παρέδωσαν στις τράπεζες ορισμένα από τα σημαντικότερα πόστα του κρατικού μηχανισμού. Ο Γιώργος Βασσάλος χαρακτηρίζει «σκανδαλώδη ιστορία» το γεγονός ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου διόρισε σε θέσεις κομβικές για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους πρόσωπα που είχαν προηγούμενη επαγγελματική σχέση με την Goldman Sachs, με κάποιες περιπτώσεις να προκαλούν σάλο στον ευρωπαϊκό Τύπο, όταν η εφημερίδα Monde και αργότερα και ο βρετανικός Independent αποκάλυψαν το ευρύ δίκτυο πρώην και νυν υπαλλήλων της εν λόγω εταιρείας που καταλάμβαναν υψηλά αξιώματα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Σχολιάζοντας αυτή την κατάσταση στο ντοκιμαντέρ «Debtocracy», ο διάσημος ερευνητής της Libération Ζαν Κατρμέρ σημείωνε ότι «είναι σαν να προσλάβεις έναν κλέφτη να φυλάει το σπίτι σου. Θα σου πουν», συμπλήρωνε ο Γάλλος δημοσιογράφος, «ότι ξέρει τους άλλους κλέφτες κι έτσι μπορεί να σε προστατεύσει καλύτερα. Υπάρχει, όμως, η πιθανότητα μια μέρα που θα φύγεις να κλέψει τα πάντα».

Πολύ λιγότερη δημοσιότητα έχουν λάβει άλλες περιπτώσεις παραγόντων που στην παρούσα φάση μεταπήδησαν από τη θέση του οικονομικού συμβούλου τραπεζών μελών του IIF σε θέσεις κυβερνητικών συμβούλων με δυνατότητα επηρεασμού –λόγω της ιδιό­τητάς τους ως συμβούλων– των πολιτικών αποφάσεων σε υψηλό επίπεδο. Ο Γιώργος Βασσάλος συμπληρώνει ότι αυτοί οι άνθρωποι «πιθανότατα θα επιστρέψουν στη θέση τους όταν η κυβέρνηση Παπαδήμου ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση του PSI».

Για τους παροικούντες τη χρηματοπιστωτική αγορά η επιλογή τέτοιων στελεχών αποτελεί την καλύτερη δυνατή, αφού γνωρίζουν άριστα τη λειτουργία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Ο ερευνητής του CEO, όμως, έχει διαφορετική γνώμη: «Τα μέλη του IIF βρίσκονται στην άλλη πλευρά», μας εξηγεί ο κ. Βασσάλος, «οπότε ο ρόλος τους είναι εξαιρετικά θολός. Δεν ξέρουμε εάν εκπροσωπούν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των Ελλήνων ή τα συμφέροντα των τραπεζών».

Ακόμη, πάντως, κι αν κάποιος απορρίψει τις ανησυχίες που εκφράζουν οργανώσεις όπως το Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών, είναι προφανές ότι οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει οριστικά στην Ευρώπη. Ειδικά, μάλιστα, σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα το λόμπι των τραπεζών δεν διαπραγματεύεται πλέον με εκλεγμένους πολιτικούς, αλλά με πρώην και νυν στελέχη τραπεζών. Η διαπραγμάτευση του PSI, λοιπόν, αλλά και τόσων άλλων συμφωνιών, που καθορίζουν τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών, θυμίζει περισσότερο «διατραπεζικό deal», παρά άσκηση εθνικής πολιτικής... 

πηγη  INFOWAR

Στο έλεος των αγορών και των τυχοδιωκτών



Του Ρούσου Βρανά
Μια χώρα...
... όπου η ανεργία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, όπου η ύφεση έχει χτυπήσει σκληρά, όπου η τραπεζική κερδοσκοπία ξετίναξε όσους θέλησαν να αγοράσουν σπίτι με δανεικά, δεν τη λέει κανείς παράδεισο. Είναι μια χώρα που φλέγεται από τη λιτότητα. Ομως δεν πειράζει. Μέσα σε αυτή την κόλαση, η κυβέρνησή της υπόσχεται στους πολίτες της έναν τεχνητό παράδεισο.
Η κυβέρνηση...

... της Ισπανίας, σε συνεργασία με τον αμερικανό μεγιστάνα των καζίνων Σέλντον Αντελσον, σχεδιάζει να δημιουργήσει στη χώρα μια «ζώνη του τζόγου» - ένα Euro Vegas - όμοια με εκείνες που υπάρχουν στη Νεβάδα, στη Σιγκαπούρη και στο Μακάο, με 6 καζίνα, 18.000 «κουλοχέρηδες», 3 γήπεδα γκολφ, θέατρα, σινεμά, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα. Θα είναι μια επένδυση 15 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει 260.000 θέσεις εργασίας, υπόσχεται ο Σέλντον Αντελσον, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, που η αυτοκρατορία του βρίσκεται στο Λας Βέγκας. Και η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη διαγκωνίζονται ποια θα τον κερδίσει, κάνοντας τις περισσότερες υποχωρήσεις στις απαιτήσεις του. Η εφημερίδα «Ελ Παΐς» δίνει ένα δείγμα αυτών των απαιτήσεων που ο αμερικανός επενδυτής διατύπωσε προς τις ισπανικές Αρχές: εξαίρεση από τον ΦΠΑ, από τη φορολόγηση του τζόγου και από............τις ασφαλιστικές εισφορές, μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου, ειδικό νομικό καθεστώς για μία τριακονταετία, ευρωπαϊκή επιδότηση, δωρεά γαιών, άρση απαγόρευσης των τυχερών παιχνιδιών για ανηλίκους, άρση απαγόρευσης του καπνίσματος. Μια ζώνη δηλαδή εκτός και υπεράνω του νόμου, που δείχνει πόσο ταπεινωτικά τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν σήμερα πια αφεθεί στο έλεος των αγορών και των τυχοδιωκτών.

Το ξεγύμνωμα...
... αυτό γίνεται για να ευνοηθεί μια δραστηριότητα, ο τζόγος, η οποία δεν προσφέρει καμία προστιθέμενη αξία στην κοινωνία, ένα Λας Βέγκας αντί, ας πούμε, για μια ευρωπαϊκή Σίλικον Βάλεϊ που θα μπορούσε να προσελκύει ερευνητές και επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Οταν ένα σύστημα βουλιάζει, του είναι πάντα χρήσιμο να αποστρέφει την προσοχή των πολιτών από τη σοβαρότητα της κατάστασης, έστω και με ένα σύγχρονο Circus maximus που οδηγεί σε έναν κόσμο απατηλό και απομακρυσμένο από την πραγματικότητα, όπως ακριβώς στα χρόνια της παρακμής της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Το ισπανικό...
... προηγούμενο θα μπορούσαν να μιμηθούν και άλλες περιφερειακές ευρωπαϊκές χώρες που χειμάζονται από την κρίση. Ισως δεν απέχει πολύ η μέρα που στην επικράτεια ενός κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα οριστεί μια «ελεύθερη ζώνη» όπου επιχειρήσεις όπως η κινεζική Φόξκον θα εγκαθιστούν τα εργοστάσιά τους επιβάλλοντας στην κυβέρνηση αυτού του κράτους όρους σαν και αυτούς: «Δεν πληρώνουμε φόρους, εμείς θα γράφουμε τους νόμους και θα τηρούμε την τάξη σύμφωνα με τα κριτήρια που εμείς θα θεσπίζουμε στο εσωτερικό της ζώνης. Να είστε ευχαριστημένοι που εξασφαλίζουμε δουλειά στους πολίτες σας και να ξέρετε πως θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε πάντα με τους δικούς μας όρους».

πηγη  τα νεα

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Καμμένος: Μια Δεξιά όπως παλιά


Κάτω από την αντιστασιακή αντιμνημονιακή μάσκα του Πάνου Καμμένου αποκαλύφθηκε το σκληρό δεξιό και αντιδραστικό πρόσωπο μιας Δεξιάς πιο «πίσω» ακόμη και από τη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή. Η ανάγνωση του κυβερνητικού προγράμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων μολονότι είναι σύντομη (52 σελίδες) προκαλεί σοκ: Απελάσεις μεταναστών, νέες φυλακές υψίστης ασφαλείας, ιδιωτικά πανεπιστήμια, κατάργηση ασύλου και βέβαια, διατήρηση του φορολογικού καθεστώτος για τους εφοπλιστές, είναι λίγα από τα προτεινόμενα μέτρα που ακτινογραφούν έναν επιθετικό νεοφιλελευθερισμό που κλέβει της ιδέες της ακροδεξιάς, μπολιάζοντάς τις με το αντιμνημόνιο.


Τα σώματα ασφαλείας και ο στρατός είναι το αγαπημένο πεδίο των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο Καμμένος προτείνει υπουργός Εθνικής Άμυνας να είναι στρατιωτικός (ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ), υπουργός «Εσωτερικής Ασφάλειας» να είναι αστυνομικός (ο αρχηγός της ΕΛΑΣ) και υπουργός Δικαιοσύνης δικαστικός (ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου). Δείγμα της επιρροής των επαγγελματικών αυτών κατηγοριών στο πρόγραμμα Καμμένου είναι ότι μόνο για τους στρατιωτικούς και τους αστυνομικούς ζητείται «κατά προτεραιότητα, αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών καθώς και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και συντάξεων αποστράτων».

Την πρόταση των αριστερών οικονομολόγων για σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου υιοθέτησε από νωρίς ο Πάνος Καμμένος. Τώρα όμως τη διαστρέβλωσε πλήρως, αφού έθεσε ως σκοπό της τον «προσδιορισμό του πραγματικού χρέους της χώρας βάσει του επιτοκίου που ορίζεται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες (euribor), το οποίο θα πληρωθεί στο ακέραιο». Ούτε στάση πληρωμών, ούτε διαγραφή χρέους, μόνο ένα δίκαιο επιτόκιο.

Το μεταναστευτικό είναι εκ των ων ουκ άνευ στην ακροδεξιά ατζέντα που δίνει «πόντους» σε κάθε συντηρητικό κομμάτι του πολιτικού φάσματος: Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ξεπερνούν τον Καρατζαφέρη προτείνοντας «καθορισμό μέγιστου ποσοστού μεταναστών επί του συνολικού πληθυσμού το οποίο δεν δύναται να υπερβαίνει το 2,5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας» και φυσικά «ενεργοποίηση προγράμματος ολικής απέλασης λαθρομεταναστών». Σε κοντινές παραγράφους προτείνεται και η ανέγερση νέων φυλακών ασφαλείας, «ειδικά σε απομακρυσμένες και ακατοίκητες νησίδες ή βραχονησίδες, ως φυλακές υψίστης ασφαλείας», τα ελληνικά Αλκατράζ.

Από αυτό το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να λείπει η θέση για «πλήρη κατάργηση του Ασύλου σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και πανεπιστήμια» με τη διευκρίνηση ότι «καταλήψεις, καταστροφές και βανδαλισμοί σε κρατική περιουσία θα τιμωρούνται αυστηρά ως ιδιαιτέρως επιβαρυντική περίσταση».

Στο οικονομικό πεδίο ξεχωρίζουν οι θέσεις για κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο μέσω συνταγματικής αναθεώρησης, η θέσπιση ανώτατης κλίμακας φορολόγησης στο 25% των εισοδημάτων, η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ κι η «πλήρης απελευθέρωση της ιδιωτικής παιδείας για τα πανεπιστήμια με αναθεώρηση του άρθρου 16» (αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι δεν φτάνει η μορφή των «μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων»). Δεν λείπει και το παραδοσιακό δεξιό «χάδι» στους εφοπλιστές με τη ρητή αναφορά ότι θα διατηρηθεί το «ευνοϊκό και συνταγματικά κατοχυρωμένο φορολογικό καθεστώς της ελληνικής ναυτιλίας». Και βέβαια, άλλος στόχος είναι η «σταδιακή ελάφρυνση και απομείωση του ύψους εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών προς τα κύρια ταμεία ασφάλισης».

Για όσους διαβάζοντας το πρόγραμμα δεν κατάλαβαν καλά την ιδεολογική ταυτότητα των συντακτών, επισημαίνεται και η πρόταση να «αναδιατυπωθούν τα σχολικά βιβλία και συγγράμματα», να γίνει «διόρθωση ιστορικών και ερευνητικών αστοχιών» με στόχο «να αποτυπώνεται η ιστορική πραγματικότητα και να τονώνεται το φρόνημα των Ελλήνων
μαθητών – σπουδαστών».

Πηγη  the insider

Προσκλητήριο.




Πολίτη Δημήτριε...Παρών.
Πολίτη Μαρία...Παρούσα.
Εργαζόμενε του δημόσιου...Παρών.
Εργαζόμενη του ιδιωτικού...Παρούσα.
Συνταξιούχε...Παρών.
Επαγγελματία/αυτοαπασχολούμενε...Παρών.
Ανεργε/Αστεγε...Παρών.
Νέε/Νέα...Παρών.


Αυτός που Δολοφονήθηκε χτες στο Σύνταγμα
ήταν Ενας από ΕΜΑΣ.
Δολοφονήθηκε από τους Πωλητικούς
της Αθλιότητας, της Διαφθοράς και της Διαπλοκής.
Δολοφονήθηκε από τους Αρχιτέκτονες
της Καταστροφής, Εξαθλίωσης και Υποταγής,
Πατρίδας και Ανθρώπων.
Δολοφονήθηκε από τις Συμμορίες
του Νεοφιλελευθερισμού, τους τοκογλύφους,
τους τρομοκράτες Λαών και τα εγχώρια τσιράκια τους.






Ας μην αφήσουμε κι αυτό το Εγκλημα Ατιμώρητο.


Πηγη  Πολιτικο Κορακι

«Φούχτελ, καλέ κύριε Φούχτελ, δώσε μας και μας λίγο χαλβά...»


Βρέθηκα για μια μέρα στη Σελανίκ του Βασίλη Τσιράκη, αλλά δεν μπόρεσα να αναγυρίσω μνήμες όπως κάνει αυτός στο νέο του βιβλίο. Η Θεσσαλονίκη με είχε εντυπωσιάσει με τη ζωντάνια της, όταν κοντά σε αυτήν, έκανα ένα μέρος της στρατιωτικής μου θητείας. Τώρα έχει μια τυπική εικόνα μιας μεταμνημονιακής πόλης. Τα μαγαζιά κλειστά, τα φώτα σβηστά, τα μπαράκια μισοάδεια, τα κέντρα νεκρά. Ο βαρδάρης είναι πλέον διαφορετικός, χωρίς να μπορείς ακριβώς να το περιγράψεις…

Ωστόσο, αυτό που μου έφταιξε, ήταν η διαγώνια ματιά που έριξα σε μια τοπική εφημερίδα της ιστορικής πόλης.

Το ξεδόντιασμα της ΔΕΗ ( με τη ‘’βοήθεια μας’’) και η μεγάλη απάτη

Το μάτι μου έπεσε κατ’ αρχήν πάνω σε ένα δημοσίευμα με τίτλο ‘’Άνθρακες τα φωτοβολταϊκά για 200 οικογένειες’’.

‘’Επένδυσαν τις οικονομίες τους για την κατασκευή πάρκων μεσαίας ισχύος, αλλά στο μεταξύ η εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο έφτασε στο χείλος της πτώχευσης. Πίστεψαν στο όραμα της πράσινης ανάπτυξης, επένδυσαν τις οικονομίες μιας ζωής και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους’’, γράφει σε αυτό η Σοφία Χριστοφορίδου.

Η περιπέτεια άρχισε το 2009, όταν αποφάσισαν να επενδύσουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών σταθμών. Αφού έδωσαν μία προκαταβολή από 30.000 έως 70.000 ευρώ, εξέδωσαν στη συνέχεια μεταχρονολογημένες επιταγές για ποσά από 60.000 έως 300.000 ευρώ, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως εγγυήσεις, ώστε η βορειοελλαδίτικη ΚLΤ Energy, να αντλήσει κεφάλαια κίνησης από τις τράπεζες και να αρχίσει τα έργα. Όταν θα γινόταν η σύνδεση με τη ΔΕΗ, πάντα σύμφωνα με το σενάριο που είχε πουλήσει η εταιρεία, θα εγκρίνονταν τα δάνεια τα οποία είχαν αιτηθεί από τις τράπεζες και έτσι θα καλύπτονταν οι επιταγές. Όμως τον περασμένο Σεπτέμβριο η εταιρεία, που στο μεταξύ είχε προεισπράξει τις επιταγές έναντι του έργου που θα υλοποιούσε, ζήτησε να ενταχθεί στο άρθρο 99, χωρίς ποτέ να υλοποιήσει τα έργα. Άντε γεια…

Φυσικά, για να τα λέμε και όλα, μιλάμε για την εκποίηση κοινωνικού πλούτου. Εν προκειμένω της ΔΕΗ. Θα μπορούσε και θα έπρεπε να διεκδικηθεί η μετατροπή της σε πραγματικά δημόσια και κοινωνική. Οι κάθε είδους μικροεπενδυτές τσίμπησαν ασυλλόγιστα στα παραμύθια για ένα νέο Ελντοράντο στα φωτοβολταϊκά και έτρεξαν να βάλουν το χεράκι τους για να ξεπουληθεί, βγάζοντας και τα ματάκια τους. Χρηματοδοτώντας, στην ουσία, την πολιτική απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Μου πέρασε από το μυαλό το απλό: Τυπική περίπτωση ασυδοσίας του ιδιωτικού κεφαλαίου, καιρός να βγουν τα συμπεράσματα. Πόσο ακόμη θα εμπιστευόμαστε ως κέντρο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας τον κόσμο του κεφαλαίου, που στηριγμένος σε ένα κατά παραγγελία στα μέτρα του κράτος, αφαιμάσσει κέρδη από το λαό και σκορπίζει παντού ανεργία, φτώχεια και απελπισία; Ως πότε θα συνεχίσουμε να λοιδορούμε, ή να ‘’ξεχνάμε’’ να θέτουμε στο κέντρο μιας εργατικής κοινωνικής πολιτικής, την ανάγκη της δημόσιας κοινωνικής ιδιοκτησίας, την κατάργηση της ιδιοποίησης του κοινωνικού πλούτου;

Οι απολυμένοι και η επαιτεία στον Φούχτελ

Λίγες σελίδες πιο κάτω στην ίδια εφημερίδα, μου ήρθε η βαριά κεραμίδα.

‘’ Η Siemens να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη’’, ήταν η επικεφαλίδα του ρεπορτάζ του Θεόφιλου Σιχλετίδη. Η αρχή αυτής της ιστορίας, έδενε με την προηγούμενη τραγωδία: Τριάμισι χρόνια πριν, είχε γίνει το κλείσιμο του εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας πίσω 230 απολυμένους, που στην πλειονότητα τους παραμένουν άνεργοι από το 2008. (Για κάποιο λόγο οι Θεσσαλονικείς πάνε κατά ..200άδες…)

Η είδηση όμως δεν βρίσκεται εδώ. Όπως μας πληροφορεί το δημοσίευμα, ‘’ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης και αντιπροσωπεία των απολυμένων επισκέφθηκαν τον πρόξενο της Γερμανίας Wolfgang Hoelscher Obermaier, τον οποίο κάλεσαν να μεσολαβήσει, ώστε η υπό σχεδιασμό νέα επένδυση της Siemens στην Ελλάδα να χωροθετηθεί στη Θεσσαλονίκη, σε μία πόλη όπου η αποβιομηχάνιση έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις και η επίσημη ανεργία βρίσκεται πάνω από το 25%. Η επένδυση, ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ και 700 θέσεων εργασίας, βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης και αποτελεί μέρος των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Siemens στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού της με το ελληνικό δημόσιο για το σκάνδαλο που απασχόλησε το πανελλήνιο. Ο πρόξενος υποδέχτηκε με θετική διάθεση το αίτημα του ΕΚΘ (…). Ζήτησε μάλιστα μία αναλυτική πρόταση και δεσμεύτηκε ότι θα τη μεταφέρει τόσο στη Siemens όσο και στον υφυπουργό παρά τη καγκελαρία) Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, που παρακολουθεί τις ελληνικές υποθέσεις και έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για τις γερμανικές επενδύσεις στη χώρα μας’’.

Να θυμίσουμε εδώ ότι, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όρισε ως υπεύθυνο παρακολούθησης των κοινοτικών κονδυλίων που προορίζονται για την Ελλάδα, τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, ‘’έμπειρο στα οικονομικά και άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης της’’. Ο κ. Φούχτελ θα προωθεί και θα παρακολουθεί τα προγράμματα που θα χρηματοδοτούνται από τα κονδύλια της ΕΕ που δεν έχει εκταμιεύσει η Ελλάδα. Το κέντρο βάρους από ελληνικής πλευράς θα είναι η Θεσσαλονίκη και συντονιστικό ρόλο θα παίζει το εκεί γερμανικό προξενείο.

Πληροφορούμαστε στο ίδιο ρεπορτάζ ότι ‘’ο πρόεδρος του ΕΚΘ συνάντησε για το ίδιο θέμα τον Γιάννη Μπουτάρη, από τον οποίο ζήτησε την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών, για να προσελκυστεί η νέα επένδυση της Siemens, βρίσκοντας και από την πλευρά του δημάρχου θετική ανταπόκριση. Η συμβολή του δημάρχου εκτιμάται ότι θα είναι σημαντική, καθώς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γερμανία και τα γερμανικά ΜΜΕ τον αντιμετωπίζουν ως "πρεσβευτή’’ της Θεσσαλονίκης’’.

Ο Φούχτελ λοιπόν θα δίνει τις χάντρες στους ιθαγενείς μιας αποικιοκρατούμενης πόλης και χώρας από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Με τους εργαζόμενους δούλους των επιχειρήσεων. Τους ανέργους στην πείνα αλλά και σε πόλεμο με αυτούς που έχουν ένα κομμάτι ψωμί. Και όλους μαζί να καταπίνουν την άθλια προπαγάνδα ενάντια στους μετανάστες. Αθωώνοντας τον κάθε Φούχτελ, την Γερμανική Siemens και την ελληνική ΚLΤ Energy και μαζί ένα πολιτικό σύστημα υποταγμένο και πειθήνιο.

Αλλά αυτό που μου κάθεται περισσότερο στο στομάχι είναι οι άθλιοι ντόπιοι φύλαρχοι της συμφοράς, που θα μοιράζουν τις χάντρες. Αυτοί που αρχηγεύουν ή δημαρχεύουν ξετσίπωτα πάνω στη φτώχεια και την απελπισία των ανέργων και των απολυμένων. Η ντροπή ενός δημάρχου-πρεσβευτή και ενός Εργατικού Κέντρου που επαιτεί στις γερμανικές αρχές, αντί να δει πως θα εμπνεύσει, θα οργανώσει, θα κινητοποιήσει, τους εργαζόμενους και τους ανέργους, σε ένα κίνημα που θα σαρώσει τους άθλιους εκπροσώπους μιας οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας και τους θεσμούς επιβολής μιας αντεργατικής πολιτικής. Που θα ανοίξει τον άλλο δρόμο για την αντικαπιταλιστική παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με μοχλό τη δημόσια κοινωνική ιδιοκτησία και τις δημόσιες επενδύσεις, με δημοκρατικό κεντρικό σχεδιασμό κι εργατικό-λαϊκό έλεγχο. Γιατί αυτός ο δρόμος αποτελεί σήμερα όρο επιβίωσης. Έξω από το κλουβί με τις τίγρεις της ΕΕ και με ανατροπή των νόμων του καπιταλιστικού κέρδους και της ''αγοράς''. Είναι ο μόνος που μπορεί να εξασφαλίσει δουλειά στον άνεργο, αξιοπρέπεια στον εργαζόμενο, μέλλον για τα παιδιά τους, μια άλλη οικονομική και κοινωνική πορεία με κριτήριο τα συμφέροντα της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Το καράβι της κοινωνικής καταστροφής και ο (αριστερός) καπετάνιος

Την επόμενη μέρα ήμουν σε μια πολιτική συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πολύς κόσμος, χαμός στη συζήτηση και εκεί. Μετά από αυτές τις δύο εικόνες που κουβάλησα από τη Θεσσαλονίκη - κυρίως αυτής του εργατικού κινήματος σε ρόλο επαίτη- αισθανόμουν πραγματικά πολύ περίεργα. Δεν μπορούσα να τις ταιριάξω με την εικόνα συναγωνιστών της αριστεράς από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπουν την αριστερά να επελαύνει εκλογικά και που αρκεί να ενώσει τους ψήφους της για να γυρίσει το καράβι με άλλο καπετάνιο προς τα πίσω… Θυμήθηκα εκείνο το προκλητικό και ειρωνικό σχόλιο ενός ευρωκράτη με αφορμή την πιθανότητα δημοψηφίσματος για την ‘’ευρωπαίκή πορεία’’ της Ελλάδας: ‘’Μα είναι δυνατόν να ρωτήσουμε τα αρνιά να ψηφίσουν αν θα σφαχτούν το Πάσχα;’’. Έλα ντε…
Πηγη αριστερο μπλογκ

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Χρυσή Αυγή: Eργαλείο και τελευταίο καταφύγιο των μνημονίων.


Αν αναγνωρίζουμε ότι ακροδεξιά και φασισμός αποτελούν μαζί με τους πολέμους τα τελευταία αναχώματα του καπιταλισμού σε περιόδους κρίσης τότε είναι απαραίτητη μια δημόσια κριτική της προπαγάνδας τους ακόμα κι αν τα περισσότερα φαντάζουν σ’ εμάς αυτονόητα.

Μετά την συγκέντρωση της 12ης Φλεβάρη και την προβοκατόρικη επίσκεψη της Χρυσής Αυγής στους απεργούς της Χαλυβουργίας παρατηρείται μια επιχείρηση αναβάθμισης της τελευταίας, η οποία ωστόσο δεν είναι απλά μια μιντιακή φούσκα. Μπορεί να γίνει πραγματικότητα κι αυτό κυρίως γιατί ο παραδοσιακά ακροδεξιός χώρος δεν μπορεί πλέον να εκφραστεί/ενσωματωθεί εύκολα στη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑ.Ο.Σ. που υπό την πίεση ντόπιου και ξένου κεφαλαίου αναγκάστηκαν να πετάξουν τον αντι-μνημονιακό μανδύα που τους περιέβαλλε. Η υπερπροβολή της Χρυσής Αυγής από τα media ως ανερχόμενης δύναμης, έστω κι αν αυτή καμιά φορά συνοδεύεται από δήθεν έκφραση ανησυχίας από τους επίσημους παράγοντες δεν είναι τυχαία. Η Χρυσή Αυγή αντι-μνημονιακή (ακόμα κι αντικαπιταλιστική!) στα λόγια, στήριγμα του συστήματος στην ουσία, δεν αποτελεί προφανώς το αγαπημένο χαρτί του συστήματος, αποτελεί όμως ένα απ’ τα τελευταία καταφύγια του αστικού κόσμου απέναντι στις τάσεις χειραφέτησης του κόσμου. Καθόλου τυχαία επίσης η ναζιστική οργάνωση έχει αναβαθμίσει τον αντι-συστημικό της λόγο μετά την 12η Φλεβάρη ενώ κάποιο καιρό πριν κατήγγειλε τον αγώνα των Χαλυβουργών και στο site της κυκλοφορούσαν άρθρα με τίτλο “Όχι στην απεργία. Ναι στη λαϊκή στάση πληρωμών”. Εδώ έχει σημασία αφ’ ενός να τονιστεί ότι η ίδια η οργάνωση δεν έχει προβεί σε καμία πράξη υποστήριξης της λογικής “Δεν Πληρώνω” ενώ ήταν απούσα και από τη μάχη για να μην κοπεί το ρεύμα από κανένα σπίτι. Αυτό όμως μπορεί και να το κάνει προπαγανδιστικά στο μέλλον στην προσπάθειά της να ενσωματώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, όπως προπαγανδιστικά αλλάζει και προσθέτει συνθήματα στο οπλοστάσιό της. Το άλλο σημαντικό ζήτημα είναι να αποκαλυφθεί στα μάτια του κόσμου, την ώρα που τα αυτιά ευρύτερων μαζών είναι ανοιχτά σε νέες προτάσεις κι επικρατεί απογοήτευση για το καπιταλιστικό μοντέλο παραγωγής, ότι το δεύτερο συνθετικό του εθνικοσοσιαλισμού είναι κενό περιεχομένου. Με άλλα λόγια οι χρυσαυγίτες μιλούν στο όνομα του σοσιαλισμού αλλά τελικά πόσο σοσιαλιστές είναι;

Αντικαπιταλισμός χέρι-χέρι με τους βιομήχανους

Σοσιαλισμός με καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής

Όχι τυχαία οι αναφορές των αστικών φυλλάδων στη Χρυσή Αυγή μετά την επίσκεψη της τελευταίας στη Χαλυβουργία την παρουσίαζαν ως αντικαπιταλιστικό, αντισυστημικό κόμμα που δρα ενάντια στην πλουτοκρατία. Η ίδια η Χρυσή Αυγή απορεί μέσα απ’ το site της αν τώρα το ανακάλυψαν ότι το κόμμα τους είναι όλα αυτά και ως αποδεικτικό παραθέτει ένα εξώφυλλο της εφημερίδας τους 4 χρόνια πριν με τίτλο “ο καπιταλισμός είναι η δυστυχία μας”. Ταυτόχρονα στο ίδιο άρθρο αρνούνται την ύπαρξη τάξεων με την εξής φράση: “πιστεύουμε ότι οι εργάτες όχι μόνον έχουν Πατρίδα, αλλά αποτελούν την σπονδυλική στήλη του Έθνους μαζί με όλους τους Έλληνες χωρίς ταξικές διαφορές! Για εμάς δεν υπάρχουν τάξεις, υπάρχει πάνω απ’ όλα το Έθνος”. Αναρωτιόμαστε πως θα διεξαχθεί ο αγώνας κατά του κεφαλαίου…κατά της αστικής τάξης δηλαδή όταν “δεν υπάρχουν τάξεις” και όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι ενωμένοι χωρίς ταξικές διαφορές;
Προφανώς η Χρυσή Αυγή δεν μιλάει για έναν κόσμο χωρίς ταξικές διαφορές γιατί τότε πρέπει να απαντήσει αν και πως θα καταργήσει την υφιστάμενη διάκριση ανάμεσα σε βιομηχάνους και προλετάριους, μεγαλοαγρότες και εργάτες γης κ.ο.κ. Αυτό που κρύβεται πίσω από τον προπαγανδιστικό τους λόγο είναι η υποταγή των ταξικών διαφορών στην εθνική ταυτότητα. Ας το πούμε ξεκάθαρα. Ο “σοσιαλισμός” των φασιστών είναι ένας “σοσιαλισμός” με βιομηχάνους, εφοπλιστές, μεγαλοαγρότες, τραπεζίτες οι οποίοι όμως αγαπούν τους προλετάριούς τους επειδή είναι Έλληνες (ούτε λόγος βέβαια για την διεθνιστική ομοψυχία Ελλήνων και ξένων εργατών στη Χαλυβουργία! Ούτε λόγους για την έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη που επιδεικνύουν καθημερινά δεκάδες σωματεία, συνδικάτα, συλλογικότητες του εξωτερικού!). Θέλουν να καταργήσουν τον καπιταλισμό λοιπόν χωρίς να καταργήσουν την αστική τάξη. Προφανώς όταν έρθει στην κυβέρνηση το κόμμα της Χρυσής Αυγής θα πείσει τους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές να πάψουν να παράγουν υπεραξία σε βάρος των εργατών τους δηλαδή να βγάζουν κέρδος. Επειδή όμως κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με αστείο, στην καλύτερη περίπτωση οι φασίστες προορίζονται ως μια λύση της έσχατης ώρας για να διασωθούν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής αμβλύνοντας μόνο ίσως πλευρές της καπιταλιστικής οικονομίας που προκάλεσαν την κοινωνική έκρηξη. Οι ιδεολογικοί τους πρόγονοι Μεταξάς, Χίτλερ και Μουσολίνι σε καμία περίπτωση δεν κατάργησαν την αστική τάξη, την εκμετάλλευση των εργατών από τους κεφαλαιοκράτες, δεν κοινωνικοποίησαν τα μέσα παραγωγής πράγμα που αποτελεί και την ουσία της έννοιας του σοσιαλισμού. Ας απαντήσουν λοιπόν αν στον εθνικό “σοσιαλισμό” τους χωράει Μάνεσης…

Εξαιρετικά ενδιαφέρον για την κοινωνία που ονειρεύονται και τη σύγχιση που σπέρνουν στα εργατικά στρώματα είναι το υστερόγραφο του επίμαχου άρθρου. Το παραθέτουμε αυτούσιο:

“Αλήθεια, ο Λυκούργος με τους νόμους του, που τσάκισε την πλουτοκρατία στην αρχαία Σπάρτη ήταν του… ΠΑΜΕ; Όποιος, δηλαδή, είναι κατά της διαφθοράς του πλούτου και της επιβολής του στην πολιτεία όπως ο Πλάτων, πολλοί Αυτοκράτορες του Βυζαντίου, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, οι Αυτοκράτορες της Πρωσσίας με την «πεφωτισμένη δεσποτεία», όλοι αυτοί είναι με το… ΠΑΜΕ;”.

Καταρχήν είναι ενδεικτικό ότι δεν γίνεται καμία αναφορά σε κανένα κίνημα από τα κάτω, παντού έχουμε να κάνουμε με παραδείγματα βασιλέων, αυτοκρατόρων, διανοουμένων και φιλοσόφων. Οι εργάτες της Παρισινής Κομμούνας, οι εργάτες της Οκτωβριανής επανάστασης, οι εξεγέρσεις των δούλων, ο Σπάρτακος, οι εργάτες της Πρωτομαγιάς του Σικάγο δεν υπήρχε περίπτωση να αναφερθούν. Και πάλι φανερώνεται ότι στην καλύτερη περίπτωση φτάνουμε στα όρια ενός “εθνικά δίκαιου καπιταλισμού” σχήμα οξύμωρο και ταυτόχρονα καθόλου αντικαπιταλιστικό. Το ότι στα “σοσιαλιστικά” τους όνειρα χωράνε αυτοκράτορες το αφήνουμε ασχολίαστο.

Πίσω απ’ τις λέξεις

…κρύβεται καθεστωτισμός

Ας δούμε όμως και την αιτηματολογία της Χρυσής Αυγής για τη συγκυρία αν και πρέπει να σημειώσουμε ότι παραδοσιακά ο ακροδεξιός χώρος δεν λυπάται τα λόγια ώστε ας μη μας φανεί παράξενο αν στην προσπάθειά της να ενσωματώσει τις τάσεις ριζοσπαστικοποίησης που γεννιούνται στην κοινωνία η Χρυσή Αυγή δανειστεί και άλλα συνθήματα από την Αριστερά. Ας μην ξεχνάμε τις διαδοχικές μεταλλάξεις του ΛΑΟΣ σύμφωνα με τις ανάγκες του συστήματος. Ας δούμε όμως πως τοποθετείται ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής με σαφήνεια υπέρ της παραμονής στο ευρώ και πως το δικαιολογεί:

“δεν θέλουμε να φύγουμε από το ευρώ γιατί κανείς δεν μας το χάρισε και το πληρώσαμε όλοι αρκετά ακριβά … Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ήταν αντίθετη στην ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ, η οποία κατέστρεψε κάθε ίχνος της ήδη πληγωμένης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας, βιοτεχνίας και γενικά της εθνικής παραγωγής! Η παραμονή της Ελλάδος στην ζώνη του ευρώ πληρώθηκε με βαρύ αντίτιμο από τον Ελληνικό Λαό και ως εκ τούτου δεν θα τους κάνουμε τη χάρη αυτή τη στιγμή με την κατάσταση που υπάρχει στην Ελληνική οικονομία και με ανύπαρκτη ελληνική παραγωγή να επιστρέψουμε σε ένα νόμισμα χωρίς αντίκρισμα. Εάν θέλουν την Ιδεολογική μας τοποθέτηση επί του θέματος, ναι, πιστεύουμε στο εθνικό κράτος και σε ένα εθνικό νόμισμα. Γιατί αυτό αποτελεί βασικό συστατικό ενός ελευθέρου Έθνους!”.

Φυσικά η Χρυσή Αυγή δεν θα απαντήσει ποτέ εμπεριστατωμένα για το πως θα ανασυγκροτηθεί έστω αυτή η ανταγωνιστικότητα της εθνικής (καπιταλιστικής) οικονομίας με βιομήχανους, βιοτέχνες (αλλά χωρίς προλετάριους!) ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ, στο σύμφωνο σταθερότητας, υπό την ΕΚΤ και μες στην ίδια την ΕΕ.

Σε άλλο άρθρο στην ιστοσελίδα της, η Χρυσή Αυγή τοποθετείται υπέρ της κατάργησης του μνημονίου, του λογιστικού ελέγχου του δημοσίου χρέους και της μη αποπληρωμής του παράνομου και επαχθούς κομματιού του, της εθνικοποίησης των τραπεζών και των ενεργειακών κοιτασμάτων της χώρας (με παράλληλη ανακήρυξη της ΑΟΖ και έναρξης των γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο) και επένδυσης των εσόδων στον τομέα της εθνικής παραγωγής με στόχο την αυτάρκεια. Ως πραγματικούς στόχους του μνημονίου αναγνωρίζει την αφαίμαξη του εθνικού πλούτου της Ελλάδας από τους τοκογλύφους και την “κινεζοποίηση” του ελληνικού λαού “που εν μία νυκτί θα γίνει το ιδανικό, εξαθλιωμένο εργατικό δυναμικό για τις επενδύσεις των διεθνών κερδοσκόπων σε μία Ελλάδα καθημαγμένη”.

Εδώ σκόπιμα δεν αναφέρονται στα κέρδη που θα αποκομίσουν και οι Έλληνες κεφαλαιοκράτες, τύπου Μάνεση, απ’ την συμπίεση του εργατικού κόστους όπως δεν έκαναν και τίποτα ως τώρα για τα 4ωρα, τα stage, τη “μαύρη εργασία”. Δεν είναι τυχαία η απουσία οποιουδήποτε εργατικού συνθήματος απ’ το οπλοστάσιό τους πέρα απ’ το “δουλειά στους Έλληνες εργάτες” που επιχειρεί να στρέψει το ζήτημα σε φυλετικά μονοπάτια αντί να βάζει απέναντι τον πραγματικό αίτιο της ανεργίας που είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής κι οι υποστηρικτές του. Αλλά τι δουλειά, με ποιους όρους, υπό τον έλεγχο τίνος; Με διεθνώς ανταγωνιστικούς Έλληνες βιομήχανους και εφοπλιστές, μέσα στην Ε.Ε. και το ευρώ; Πού έγκειται τελικά ο σοσιαλισμός τους;

Επίσης, πώς μεταφράζεται η αντίθεσή τους στο μνημόνιο όταν απουσίαζαν όλο το καλοκαίρι από τις μάχες που δόθηκαν στο Σύνταγμα, όταν δεν καλούσαν σε καμία απεργία και μάλιστα τις κατήγγειλαν; Είναι ίδιον της ακροδεξιάς να δανείζεται συνθήματα κι αιτήματα της αριστεράς, ελκυστικά προς τους εργάτες (τα ίδια έλεγε κι ο Καρατζαφέρης μέχρι να συγκυβερνήσει), αρνούμενη όμως τη συνολική ανάλυση που οδηγεί σ’ αυτή τη συνθηματολογία. Υπάρχει παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού, ανάγκη για άντληση επιπλέον υπεραξίας από τους εργάτες για την “αντικαπιταλιστική” Χρυσή Αυγή ή έχουμε απλά να κάνουμε με ένα ανθελληνικό παγκόσμιο σχέδιο του οποίου ηγούνται οι προαιώνιοι εθνικοί εχθροί μας;

Μήπως τελικά ο εθνικοσοσιαλισμός των χρυσαυγιτών είναι σοσιαλισμός όσο και ο πασοκικός; Σοσιαλισμός της ατομικής ιδιοκτησίας, του ιδιωτικού κεφαλαίου, της άντλησης υπεραξίας από τους εργάτες; Τέλος, είναι ή δεν είναι ο χρυσαυγίτικος αντι-μνημονιακός λόγος-χωρίς-βάθος απόδειξη για το ότι εμείς πρέπει να υιοθετήσουμε έναν ξεκάθαρο αντικαπιταλιστικό λόγο που να αποκαλύπτει στους εργάτες την ουσία του προβλήματος ( άρα και την ουσία της λύσης ) αποκαλύπτωντας έτσι τον συστημικό χαρακτήρα των νεοναζί; Χρειάζεται ξεκάθαρη θέση απέναντι στο ζήτημα της “εθνικής επίθεσης” που δεχόμαστε και της “εθνικής ανάπτυξης” όπως τελικά μπαίνει ως εναλλακτική λύση;
Πηγη   η λεσχη

H ευρω-δικτατορία αποκαλύπτει: Νέα μετεκλογική λεηλασία μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων!


Ο Ματίας Μορς είναι ο επικεφαλής της Ε.Ε. στην Τρόϊκα. (Ε.Ε.-ΔΝΤ-ΕΚΤ).
 Με δυο λόγια ο Ματίας Μορς είναι ο γενικός διοικητής της «ευρωδικτατορίας» που έχει επιβληθεί στη χώρα μας, αφού η Ε.Ε. εμφανίζεται σκληρότερη και αυταρχικότερη και αυτού του ΔΝΤ στο πλαίσιο της τρόικας.
Ε, λοιπόν, ο Ματίας Μορς προδιέγραψε όσα θα επακολουθήσουν μετά τις εκλογές και θα εφαρμόσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στημετεκλογική συγκυβέρνησή τους, αν και εφόσον πάρουν από κοινού κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο Ματίας Μορς δεν έδωσε τυχαία αυτή τη στιγμή, λίγο πριν ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική εκστρατεία, συνέντευξη στο «Έθνος της Κυριακής».
Η συνέντευξή του προκαθόρισε το κοινό πλαίσιο μέτρων που θα λάβουν μετεκλογικά από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΝΔαν έχουν κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.
Κοινώς, ο Ματίας Μορς «κάρφωσε» το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που παίζουν, μεταξύ τους ένα κακόγουστο και ανούσιο παιχνίδι αντιπαράθεσης, προκειμένου να κρύψουν τις σιδερένιες μεταξύ τους ουσιώδεις ομοφωνίες.
‘Ετσι, λοιπόν, ο Ματίας Μορς παρά το ότι «πρέπει» να ομιλεί «διακριτικά» και «διπλωματικά», δεν άφησε καμία αμφιβολία για τη θύελλα μέτρων που θα επακολουθήσει από τον Ιούνιο.
Ενώ είναι γνωστό ότι από τον Ιούνιο στη βάση του 2ου Μνημονίου θα εφαρμοστούν μέτρα ύψους τουλάχιστον 14 δις, τόσο τοΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, σχεδόν, τα αποσιωπούν και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουν να τα συγκεκριμενοποιήσουν, φοβούμενοι περεταίρω εκλογικό κόστος!
Ο Ματίας Μορς, όμως τους αποκάλυψε.
Συγκεκριμένα, ο γκαουλάιτερ της Ε.Ε. τόνισε διπλωματικά αλλά απερίφραστα ότι πρέπει να μπει χοντρό χέρι στις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα.
Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο(«λιγότερο προσωπικό»), στο πλαίσιο της «αναδιάρθρωσης» της κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ σημείωσε με έμφαση την ανάγκη να μειωθούν περαιτέρω τα επιδόματα πρόνοιας, μαζί με τις δαπάνες για φάρμακα και τη λειτουργία των Νοσοκομείων (στην ουσία υποβάθμιση μέχρι παραλύσεώς τους!)
Στην ίδια συνέντευξη ο Ματίας Μορς στο όνομα της κάλυψης του «ευρέως χάσματος ανταγωνιστικότητας» υπογράμμισε εμφατικά τηνανάγκη περαιτέρω μειώσεων των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μειώσεις που όπως είπε χαρακτηριστικά πρέπει να ακολουθήσουν «μακρύ δρόμο»!!!
Είναι προφανές ότι αν δεν ανακοπεί ο τροϊκανός – μνημονιακός κατήφορος της χώρας, μια ευκαιρία για πρώτη επιτυχία υπάρχει στις εκλογές, η Ελλάδα βαδίζει ολοταχώς στο «μακρύ δρόμο» των μισθών Βουλγαρίας και μάλιστα με τιμές Γερμανίας!
Πηγη  Stop euro-E,E

Η Στάση του Νίκα…


«…το σχέδιο απομόνωσης των λαθρομεταναστών δεν χωράει άλλη αναβολή».

*

Ιδού το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει το «Βήμα» της Κυριακής.

Πρόκειται για φιλότιμη – και εξώφθαλμη – προσπάθεια από μεριάς της εφημερίδας να πείσει (για την ακρίβεια: να προσανατολίσει) τους αναγνώστες της ότι είναι

«το μεταναστευτικό (που πρέπει να) κυριαρχεί στην προεκλογική αρένα»…

*

Αντί, δηλαδή, οι «σωτήρες» να απολογούνται στο λαό για τα μνημόνια, για τους κομμένους μισθούς και συντάξεις, για την ανεργία, για τις απολύσεις και την δυστυχία,

αντί τα κόμματα που στηρίζει το «Βήμα» να απολογούνται για το γεγονός ότι

μισό αιώνα μετά τις καραβιές του ’60 στην Αυστραλία, την Αμερική και τη Γερμανία, ένα νέο μεταναστευτικό κύμα απεγνωσμένων Ελλήνων εργαζομένων βρίσκεται επί θύραις,

αντί οι φίλοι του «Βήματος» να εξαναγκαστούν να μιλήσουν για τα όσα μακάβρια έχουν ήδη σχεδιάσει για την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών,

το «Βήμα» κάνει ό,τι περνά από το χέρι του ώστε να καταληφθεί η προεκλογική περίοδος απ’ ό,τι επιθυμεί η πολιτική και η τάξη που υπηρετεί:

Από την «μεταναστοφαγία».

*

Και πράγματι, στην «αρένα» τους την προεκλογική, αυτό θέλουν να κυριαρχήσει.

Γιατί στην «αρένα» τους, ειδικά τώρα που δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει «άρτο», όλος ο χώρος και ο χρόνος πρέπει να καταληφθεί από τα «θεάματα». Οσο πιο άγρια, δε, είναι τα «θεάματα», τόσο πιο αποπροσανατολιστικά καθίστανται.

Ως εκ τούτου, τι πιο… εξαιρετικό «θέαμα» για το «Βήμα»

(σ.σ.: την εφημερίδα της «δημοκρατικής παρατάξεως», παρακαλώ…)

από την κατασκευή μιας «αρένας» όπου τα εκατομμύρια των «ημιάνεργων» των 400 ευρώ, από κοινού με το 1,5 εκατομμύριο των ολοκληρωτικά ανέργων, θα στοιβαχτούν όλοι μαζί στην κερκίδα για να οδηγηθούν στην κάλπη αφού προηγουμένως θα έχουν αποχαυνωθεί και εξαχρειωθεί από το «θέαμα» των θηρίων να κατασπαράζουν μετανάστες.

*

Η «αρένα» τους, βέβαια, έχει ένα… κατασκευαστικό πρόβλημα:

Ο,τι «αρχιτεκτονικό» σχέδιο κι αν επιλέξουν για να την στήσουν. Ο,τι μακιγιάρισμα χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν τον υφέρποντα ρατσισμό των διάσπαρτων κλακαδόρων τους. Με όση ψηφοθηρική επιμέλεια κι αν εκμεταλλευτούν το αίσθημα ανασφάλειας και τα εκρηκτικά προβλήματα που συνδέονται με το μεταναστευτικό στο κέντρο της Αθήνας

(σ.σ.: προβλήματα που οι ίδιοι τα δημιούργησαν και τώρα τα αξιοποιούν αναπαράγοντάς τα πολλαπλασιαμένα με το δηλητήριο της μισανθρωπιάς),

στην «αρένα» τους δεν υπάρχει «τυφλό» σημείο».

Που σημαίνει πως ό,τι και να κάνουν, τους πραιτοριανούς που είναι εγκατεστημένοι στις θέσεις των «επισήμων» δεν μπορούν να τους κρύψουν. Τα πρόσωπά τους φαίνονται από παντού πεντακάθαρα.

Δείτε τους, λοιπόν:

Οι πραιτοριανοί, υπό τις διαταγές των οποίων ρίχνονται στα θηρία και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης οι μετανάστες, είναι οι ίδιοι

- οι στυγνοί και αδίστακτοι εκείνοι πραιτοριανοί της τάξης των χορτάτων -

που πριν ρίξουν το ανάθεμα στους μετανάστες,

πρώτα έριξαν στο εργασιακό δουλεμπόριο και στην σκλαβιά της φτώχειας, πρώτα μετέτρεψαν σε είλωτες και σε μετανάστες – μέσα στην ίδια τους τη χώρα -

τα δέκα εκατομμύρια των Ελλήνων της εργασίας και της βιοπάλης.

*

Αυτά οι είλωτες τα βλέπουν.

Και προφανώς όσοι χτίζουν «αρένες» κάνουν μεγάλο λάθος αν νομίζουν ότι η κατάληξη της «Στάσης του Νίκα» είναι η μόνη εκδοχή που μπορεί να υπάρξει στην Ιστορία…

«Σκούπα»!

Στον τόπο αυτό μπαίνουν κατά χιλιάδες τα «λουκέτα» στα μικρομάγαζα. Κλείνουν νοσοκομεία. Διαλύονται τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα σχολεία. Καταργούνται ερευνητικά κέντρα και φορείς Πρόνοιας.

Αλλά την ίδια ώρα, είναι σε αυτόν τόπο, που οι «σωτήρες» ανοίγουν… στρατόπεδα συγκέντρωσης!

Ναι! Μετέτρεψαν την Ελλάδα σε χώρα της ανεργίας, της ανέχειας, της πείνας, της κοινωνικής συμφοράς, και πάνω στα ερείπια αυτής της καταστροφής χτίζουν… στρατόπεδα συγκέντρωσης!

*

Και τίποτα άλλο να μην είχαν διαπράξει. Και τίποτα άλλο να μην είχε συμβεί. Και τίποτα άλλο να μην ξέραμε για αυτούς τους πολιτικούς εγκληματίες – που έχουν τόσο θράσος να ζητούν την ψήφο του λαού για να ολοκληρώσουν το κοινωνικό τους ολοκαύτωμα – τούτο το «έργο» τους, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης,

αυτή η τελευταία τους προεκλογική… «υπόσχεση», αυτού του τύπου η αναγόρευση της πολιτικής παλιανθρωπιάς σε «κοινωνική φροντίδα» (!), το να βαφτίζουν

τα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε «κοινωνική πολιτική» (!),

και μάλιστα σε μια χώρα που έζησε στο πετσί της την προσφυγιά, τη μετανάστευση και την γκετοποίηση της φτώχειας,

είναι από μόνος του λόγος αρκετός: Να πάρει ο λαός τη δική του «σκούπα» και να τους στείλει εκεί που τους αξίζει.

Στα σκουπίδια και στα τσακίδια!
Πηγη  INPRECOR

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Χρηματοδότηση κομμάτων.Ομερτά



Κόμματα: Ανοίγουν (λόγω εκλογών) οι κρουνοί της χρηματοδότησης Απελευθερώνονται η τελευταία δόση του 2011 και οι δυο πρώτες του 2012
Στο παρά πέντε της προκήρυξης των εκλογών ανοίγουν οι κρουνοί της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα. Με τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την τοπική αυτοδιοίκηση, προβλέπεται η απελευθέρωση της τέταρτης δόσης του 2011, καθώς και οι δυο πρώτες δόσεις του τρέχοντος έτους της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων και των συνασπισμών τους.
Μάλιστα, ένεκα των ανεξόφλητων οφειλών τους προς τις τράπεζες, οι οποίες για το ΠαΣοΚ και τη ΝΔ είναι 244,2 εκ. ευρώ, προβλέπεται τα χρήματα της κρατικής χρηματοδότησης να μην μπορούν να κατασχεθούν από τους πιστωτές, όπως και να μην εκχωρούνται από τα κόμματα, προφανώς προς τις τράπεζες. Σημειώνεται, ότι λόγω των ανεξόφλητων υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες, είχαν «παγώσει» οι κρατικές χρηματοδοτήσεις, οι οποίες τώρα απελευθερώνονται...

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην εν λόγω ρύθμιση, προκειμένου να διασφαλισθούν οι προϋποθέσεις απρόσκοπτης λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων, ενόψει διενέργειας των εθνικών εκλογών, ορίζεται εξαιρετικά ότι η οφειλόμενη τέταρτη δόση έτους 2011 (περίπου 13,5 εκ. ευρώ) καθώς και η πρώτη και δεύτερη δόση έτους 2012, της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και των συνασπισμών τους, καθώς και οι αντίστοιχες δόσεις της οικονομικής ενίσχυσης, είναι ανεκχώρητες και ακατάσχετες και καταβάλλονται υποχρεωτικά σε τραπεζικό λογαριασμό του κόμματος ή του συνασπισμού, που γνωστοποιείται στο υπουργείο Εσωτερικών μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

Διευκρινίζεται, εξάλλου, ότι οι επόμενες δόσεις του έτους 2012 και εφ’ εξής, θα διέπονται από τους περιορισμούς και τις δεσμεύσεις που έχουν συνομολογήσει τα πολιτικά κόμματα με τις τράπεζες με τις οποίες έχουν συνάψει δάνεια.

Σημειώνεται, ότι απελευθερώνονται οι αντίστοιχες δόσεις χρηματοδότησης των κομμάτων και για τους …επιμορφωτικούς σκοπούς τους. Έτσι, προβλέπεται ότι δεν κατάσχεται και δεν εκχωρούνται η τέταρτη δόση για το έτος 2011 και η πρώτη και δεύτερη δόση για το έτος 2012 της προβλεπόμενης από την κείμενη νομοθεσία χρηματοδότησης των κομμάτων και συνασπισμών και της ετήσιας οικονομικής ενίσχυσης για την ίδρυση και λειτουργία κέντρων ερευνών και μελετών, κατά τη διοργάνωση προγραμμάτων επιμόρφωσης των στελεχών τους.

Υπενθυμίζεται, ότι η χρηματοδότηση των κομμάτων για το 2011 ήταν 54 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξημένη κατά 5,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010 που ήταν 48,8 εκατ. ευρώ. Από αυτά μόνον το ΠαΣοΚ και η ΝΔ λαμβάνουν τα 38,8 εκατ. ευρώ (21,8 εκ. και 17 εκ. ευρώ αντιστοίχως), ενώ το ΚΚΕ 5,2 εκατ. ευρώ, ο ΛΑΟΣ 4,4 εκατ. ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,9 εκατ. ευρώ και οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,8 εκατ. ευρώ.
Πηγη  Δεν Πληρωνω

Σκουριές Χαλκιδικής : Αίμα και Χρυσός


Η συνταγή είναι παλιά και δοκιμασμένη: “Διαίρει και βασίλευε”.

Στον ασφυκτικό οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κλοιό που επιβάλλουν στην ελληνική κοινωνία οι πολιτικές επιλογές κυβέρνησης και τρόικας, η κοινωνική βία γίνεται εργαλείο στα χέρια της εξουσίας, αφορώντας όλο και ευρύτερες κοινωνικές ομάδες που τεχνηέντως στρέφονται η μία απέναντι στην άλλη. Σ’ αυτές τις συνθήκες πάντα ο μεγάλος χαμένος είναι το συλλογικό συμφέρον, η βιωσιμότητα και…το περιβάλλον.

Ο κοινωνικός αυτοματισμός ήταν αναπόφευκτο ότι σύντομα θα γενικευόταν και θα μετακόμιζε από τα κέντρα των πόλεων στην περιφέρεια. Εκεί, όμως, στις κοινωνίες, όπου πολλοί άνθρωποι ζουν μαζί παιδιόθεν, η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού που προκαλεί είναι δυσεπανόρθωτη.

Την περασμένη Τρίτη στις Σκουριές Χαλκιδικής οι κάτοικοι μιας μικρής τοπικής κοινωνίας βίωσαν το ξέσπασμα μιας πρωτοφανούς μεταξύ τους βίας. Αφορμή, η εξόρυξη χρυσού. Αιτία, η εργασιακή ανασφάλεια μιας κοινωνικής ομάδας απέναντι στην αντίρροπη αγωνία άλλης κοινωνικής ομάδας για το μέλλον του τόπου τους. Τα προσωπικά και κοινωνικά αδιέξοδα τροφοδότησαν το μίσος, που τα ανατροφοδοτεί, σε έναν φαύλο κύκλο αυτοκαταστροφής της μικρής κοινωνίας της Χαλκιδικής.

Το υπόβαθρο της σύγκρουσης είχε χτιστεί αριστοτεχνικά από τους επίσημους φορείς της Πολιτείας, υπουργείο περιβάλλοντος, δήμαρχο και αστυνομία, σε αγαστή συνεργασία με τους ανθρώπους της μεταλλευτικής εταιρίας. Το σκηνικό της σύγκρουσης, συμβολικό: το φυλάκιο, το παρατηρητήριο που έστησαν ενεργοί πολίτες στο βουνό, για να κάνουν αυτό που δεν έκανε τόσα χρόνια η πολιτεία: να ελέγχουν τις εργασίες της μεταλλουργίας. Η συμπλοκή είχε όλα τα στοιχεία μιας πραγματικής σύρραξης. Και τα παιδιά των ανθρώπων που αλληλοχτυπήθηκαν την επόμενη μέρα πήγαν στο ίδιο σχολείο.

Στο κλίμα απαξίωσης των συλλογικών αγαθών, υποτίμησης της εργασίας, διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής και γενίκευσης της απόγνωσης στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, η καταλήστευση των φυσικών πόρων προβάλλει ως μονόδρομος, που πείθει ανθρώπους που δεν έχουν άλλη έγνοια από την φυσική τους επιβίωση, να συγκρουσθούν με αυτούς που συνεχίζουν να διεκδικούν ένα βιώσιμο μέλλον για τα παιδιά τους. Και κάπου εκεί ένα καλύτερο μέλλον χάνεται, πριν καν διεκδικηθεί.

Αυτό, όμως, που χρειαζόμαστε σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι να ξανασχεδιάσουμε την οικονομία μας με επίκεντρο τον άνθρωπο, τα δικαιώματα και την ποιότητα της ζωής μας και των επόμενων γενεών, και στόχο την ταυτόχρονη διέξοδο από την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση. Και να μην ξεχνάμε πως καμία “ανάπτυξη” δεν μπορεί να θεμελιωθεί στη βία.

Ηχηρό μήνυμα με πολλούς παραλήπτες

Στην μεγάλη μαθητική παρέλαση για την 25η Μαρτίου στην Ιερισσό, πρωτεύουσα του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, οι μαθητές παρέλασαν με σφιγμένες γροθιές και φορώντας μαύρα περιβραχιόνια. Το κάναν μόνα τους τα παιδιά, χωρίς να ρωτήσουν ούτε γονείς ούτε δασκάλους. Όχι για το Μνημόνιο, την οικονομική κατάσταση, την ανεργία, αλλά για το πρόβλημα της δικής τους περιοχής, το καρκίνωμα που απειλεί να τους στερήσει το μέλλον και λέγεται “μεταλλεία χρυσού”. Καμμιά εξέδρα “επισήμων” δε στήθηκε και κανένας πολιτικός δεν τόλμησε να φανεί γιατί γνωρίζουν ότι είναι ανεπιθύμητοι. Το πολιτικό κατεστημένο της Χαλκιδικής είναι υπέρ των μεταλλείων άρα ενάντια στη θέληση της κοινωνίας, ενώ ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας λόγω του ρόλου του στην υπόθεση των μεταλλείων δεν τολμάει ούτε να ζυγώσει την Ιερισσό – την έδρα του Δήμου!

Μετά την παρέλαση, οι κάτοικοι δεν κατέβηκαν ως συνήθως για χαλαρή βόλτα στην παραλία και ουζάκι με μπακαλιάρο στη λιακάδα. Έμειναν όλοι στην πλατεία, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα σχεδια της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και στις αλήτικες τακτικές της εταιρείας που πριν από λιγες μέρες είχε στείλει 500 μισθοφόρους, εργαζόμενους που τους μετέτρεψε σε τραμπούκους, να χτυπήσουν 30 άνδρες και γυναίκες που είχαν πάει πάνω στις Σκουριές για να εμποδίσουν την καταστροφή του δάσους.

Και λίγο αργότερα μπήκαν στα αυτοκίνητά τους για να πάνε να διαδηλώσουν στη Μ.Παναγιά, το χωριό που είναι δίπλα στις Σκουριές και που υφίσταται τη μεγαλύτερη πίεση από την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς της εταιρείας. Μια ατελείωτη αυτοκινητοπομπή με πολλές εκατοντάδες αυτοκίνητα κατέφτασε στη Μ.Παναγιά και πάνω από 3.000 άνθρωποι έκαναν πορεία στους δρόμους του χωριού και διαδήλωσαν στην κεντρική πλατεία. Μια πραγματικά μεγαλειώδης κινητοποίηση, πρωτόγνωρη για τα δεδομένα αυτής της περιοχής και πιθανόν και της Ελλάδας.

Μετά τη διαδήλωση, με τα αυτοκίνητα ή με πόδια (απόσταση 3 χλμ) ο κόσμος πήγε στη θέση “Χοντρό Δέντρο” από όπου ξεκινάει ο δρόμος που ανεβαίνει στις Σκουριές, για να απαιτήσει να αποσυρθούν από το βουνό οι δυνάμεις κατοχής της εταιρείας. Ο δρόμος ήταν κλεισμένος από αστυνομία και ΜΑΤ, σε βάθος όσο έφτανε το μάτι. Μπροστά μπροστά ήταν η απλή αστυνομία της περιοχής, χωρίς κράνη και ασπίδες, από πίσω οι σιδερόφρακτοι με τις μπλε στολές κι ακόμα πιο πίσω οι “πράσινοι”, οι επίλεκτες μονάδες για την αντιμετώπιση τρομοκρατών. O κόσμος εξαγριώθηκε που είδε στην πρώτη γραμμή τους γνωστούς τους, Μεγαλοπαναγιώτες αστυνομικούς, “Γιατί τους βάζετε αυτούς μπροστά; Θα μας βάλετε να σκοτωθούμε μεταξύ μας;” φώναζαν.

Όμως οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν τρομοκράτες. Ήταν κάτοικοι της περιοχής όλων των ηλικιών, νέοι άνθρωποι με τα παιδιά τους, γυναίκες με καροτσάκια, έγκυες, παππούδες, κυρίες με ταγιέρακια από την πρωινή εκκλησία. Και δεν είχαν έρθει για φασαρίες. Ήρθαν για να επιβεβαιώσουν ότι αυτό το βουνό δεν ανήκει σε καμμιά εταιρεία, είναι δικό τους και έχουν το δικαίωμα να περπατήσουν σ’αυτό και να ζήσουν σ’αυτό. “Αφήστε μας να πάμε μια βόλτα στο βουνό”, έλεγαν στους ανέκφραστους αστυνομικούς. “Θα περπατήσουμε ειρηνικά. Πάτε εσείς μπροστά και εμείς από πίσω”. Η μόνη απάντηση ήταν “Έχουμε εντολή να μη σας αφήσουμε”. Τα μέλη των Επιτροπών Αγώνα τόνισαν ότι η εταιρεία δεν έχει ούτε άδεια για ότι εργασίες εκτελεί πάνω στο βουνό ούτε ιδιοκτησία του χώρου και ζήτησαν να έρθει Εισαγγελέας. Ο επικεφαλής της Αστυνομίας μας έδωσε ένα τηλέφωνο, το καλέσαμε πολλές φορές, όμως Εισαγγελέας δεν υπήρχε πουθενά.

Μία ολόκληρη ώρα κράτησαν οι “διαπραγματεύσεις” με την Αστυνομία, κανένας δεν έφυγε, ούτε οι ηλικιωμένοι, ούτε οι έγκυες γυναίκες και ο κόσμος όσο περνούσε η ώρα εξαγριωνόταν. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να μπούμε στο βουνό, ποιους φυλάτε, σας βάλαν απέναντι στ’αδέρφια σας, θα μας χτυπήσετε για 500 ευρώ το μήνα; Την Τρίτη αφήσατε απροστάτευτα 30 άτομα απέναντι σε 500 και τώρα έχετε τόσες διμοιρίες να φυλάνε τους τραμπούκους;;;

Πολύ ώρα μετά κάποια παιδιά ξέφυγαν αριστερά και δεξιά του δρόμου και πήγαν να ανεβούν στο βουνό από τα πλάγια. Οι αστυνομικοί που ήταν μπροστά έφυγαν αμέσως πίσω και ήρθαν μπροστά τα ΜΑΤ με τις πράσινες στολές που άρχισαν να πετούν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα. Ο κόσμος τρόμαξε, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δεν είχαν ξαναφάει δακρυγόνα, όμως δεν έφυγαν. Μη, έχει παιδιά… ΡΕ ΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ;;; Ο κόσμος υποχώρησε προς τα πίσω, στην άσφαλτο, αλλά δεν μπήκε στ’αυτοκίνητα να φύγει. Μόνο τα παιδιά και οι έγκυες φυγαδεύτηκαν προς τη Μ.Παναγιά και όλοι οι άλλοι έμειναν εκεί, πιο αποφασισμένοι από πριν. Από τη μεριά του Παλαιοχωρίου ήρθαν κι άλλα ΜΑΤ και άρχισαν να ρίχνουν χημικά ακόμα και μέσα στον κόσμο. Κάποιοι ηλικιωμένοι ζαλίστηκαν από τα χημικά και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο γειτονικό Κέντρο Υγείας. Το βουνό γέμισε λευκά κράνη κι από τις δυο πλευρές του δρόμου που έριχναν δακρυγόνα στον κόσμο που ήταν από κάτω και προσπαθούσε να συνέλθει. Και πάλι κανένας δεν έφυγε, γιατί αυτό το βουνό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ!

Μετά τις 5:00 το απόγευμα οι περισσότεροι έφυγαν από το βουνό και πηγαίναν προς τα χωριά τους, αλλά η Αστυνομία δεν παρέλειψε να δείξει τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετεί. Σταματούσαν τα αυτοκίνητα, τους κατέβαζαν όλους κάτω και έψαχναν τα πάντα μήπως και βρουν κάτι που να δικαιολογήσει προσαγωγή. Άνοιγαν τσάντες, ψάχναν τσέπες, κάποιους τους είπαν να βγάλουν και τα παπούτσια τους. Το λεωφορείο με αλληλέγγυους από τη Θεσσαλονίκη, το σταμάτησαν για ώρες στα Πλανά όπου το περικύκλωσε μια διμοιρία ΜΑΤ και το έκανε φύλλο φτερό. Πέντε από τους επιβαίνοντες προσήχθησαν για εξακρίβωση στοιχείων στον Πολύγυρο διότι δεν είχαν ταυτότητα. Στον Πολύγυρο προσήχθησαν και άλλα πέντε άτομα από την Ιερισσό. Τελικά το βράδυ αφέθηκαν όλοι ελευθεροι χωρίς να απαγγελθούν σε κανεναν κατηγορίες, γιατί απλούστατα δεν βρήκαν τίποτα. Αυτά που λέει σε τηλεοράσεις και εφημερίδες ο Δήμαρχος Χρήστος Πάχτας, ότι βρήκαν μολότωφ και καπνογόνα, είναι ΚΟΙΝΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΚΟΙΝΟΥ ΨΕΥΤΗ.

Ήταν σημαδιακή μέρα η μέρα της εθνικής μας εορτής. Πολλοί μύθοι κατέρρευσαν. Ο βασικότερος από αυτούς είναι ότι οι αντιδρώντες είναι όλοι κι όλοι 30 ή 300 γραφικοί “οικολόγοι” ή ότι είναι “ξενόφερτοι ταραξίες”. Τα λόγια είναι περιττά, γιατί ο ισχυρισμός διαψεύδεται πανηγυρικά από το βίντεο της διαδήλωσης στη Μ.Παναγιά. Όλοι πέρασαν μπροστά από το φακό, περίπου 3.000 άνθρωποι με πρόσωπα, χωρίς κουκούλες, κάτοικοι αυτού του τόπου, αναγνωρίσιμοι ένας προς έναν.

Και ναι, είχαμε συμπαραστάτες από άλλες περιοχές. Δεκαπέντε άτομα από το Κιλκίς, δεκαπέντε από τη Ροδόπη και δεκαπέντε από τον Έβρο! Όλοι άνθρωποι γνωστοί και ενεργοί στις τοπικές τους κοινωνίες, που ήρθαν να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα μας που είναι και δικός τους αγώνας. Ήταν επίσης ένα και μοναδικό πούλμαν με αλληλέγγυους, από τη Θεσσαλονίκη και όχι φυσικά από τα Εξάρχεια όπως διαδίδουν οι γνωστές πηγές παραπληροφόρησης. 50 άτομα. Σύνολο 100 από άλλες περιοχές, αριθμός σίγουρα αστείος για να κάνει τη διαφορά στους 3000 που ήταν η τοπική κοινωνία!

100 άτομα όλα κι όλα ήταν χθες οι “ξένοι”, όμως από εδώ και πέρα θα είναι πολύ περισσότεροι. Ο αγώνας της Χαλκιδικής ενάντια στην “ανάπτυξη” της καταστροφής και ενάντια στα ΜΑΤ είναι σήμερα το πρώτο θέμα σε όλη την Ελλάδα. Την Ελλάδα που ενημερώνεται όχι από τα πουλημένα τηλεοπτικά κανάλια που το μόνο που έδειξαν χθες ήταν οι δηλώσεις του Δημάρχου του Καναδικού Προτεκτοράτου της βόρειας Χαλκιδικής, αλλά την Ελλάδα του διαδικτύου που χθες και σήμερα έχει πάρει φωτιά. Οι τραμπουκισμοί, τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα, όχι μόνο δεν τρομοκράτησαν τον κόσμο αλλά έχουν φέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Σας ευχαριστούμε, κύριοι της εταιρείας και της κυβέρνησης, που δυναμώσατε τον αγώνα μας!


Εκδιώχθηκε από τις Σκουριές η ΠΑΡΑΝΟΜΗ “Ελληνικός Χρυσός”

Τα μαζεύει και φεύγει άρον άρον η εταιρεία από το βουνό. Με έγγραφό του την Δευτέρα 26 Μαρτίου, το Δασαρχείο Αρναίας διέταξε την άμεση διακοπή κάθε εργασίας στις Σκουριές από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, την αποχώρηση όλων όσων βρίσκονται στην “φρουρά” εκεί και την εντός τριών ημερών εκκένωση του βουνού από τα μηχανήματα, οχήματα, κοντέινερς, προσωπικό της εταιρείας και συνεργεία υπεργολάβων.

Σήμερα Πέμπτη λήγει η τριήμερη προθεσμία και το Δασαρχείο διεξάγει καταγραφή όλων των έργων και επεμβάσεων που πραγματοποίησε παράνομα στο δάσος η εταιρεία από τις 19 Μαρτίου, προκειμένου να υποβληθούν μηνύσεις και να επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος.

Έστω και με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, το Δασαρχείο αντέδρασε. Θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί η διαδικασία της αυτόφωρης σύλληψης των υπευθύνων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και των υπεργολάβων της και της κατάσχεσης των μηχανημάτων και οχημάτων τους.

Παράνομη λοιπόν η εταιρεία και οι τραμπούκοι της και παράνομες οι εργασίες τους.

Παράνομη η Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής που την Κυριακή 25 Μαρτίου έστειλε αστυνομικές δυνάμεις και ΜΑΤ, με κροτίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα, απέναντι στους πολίτες που θέλησαν ασκήσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους να περπατήσουν στο βουνό. Χαρακτηριστικές η δηλώσεις του Υποδιοικητή της αστυνομικής δύναμης Αντισυνταγματάρχη κ. Σαρακατσιάνου ότι “το βουνό είναι ιδιοκτησία της εταιρείας” και ότι “υπάρχουν άδειες” για τις εργασίες. Μόνο που τις άδειες αυτές δεν τις είδε ποτέ κανείς γιατί απλούστατα δεν υπήρχαν.

Περίεργη τουλάχιστον η ηχηρή απουσία του Εισαγγελέα Χαλκιδικής από τα ντροπιαστικά γεγονότα της Κυριακής.

Θλιβερό το κατάντημα της Δημοτικής Αρχής Αριστοτέλη με το Δήμαρχο Χρήστο Πάχτα και τον Αντιδήμαρχο Βασίλη Μοσχόπουλο να εκπροσωπούν την παράνομη ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και τους τραμπούκους της.

Η προσπάθεια της εταιρείας να κάνει επίδειξη δύναμης και να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα, παραβιάζοντας με θράσος τους νόμους, γύρισε μπούμερανγκ εναντίον της. Η λαοθάλασσα της Κυριακής απέδειξε περίτρανα ότι οι πολίτες της Β. Χαλκιδικής δεν υποκύπτουν στην τρομοκρατία και ότι είναι αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν το πολύτιμο βουνό τους, τον Κάκαβο.

Ο Κάκαβος μεταλλείο δεν πρόκειται να γίνει.
Πηγη  INPRECOR

Η Μεταμοντέρνα Αριστερά

Ο όρος «Μεταμοντέρνος» (Post Modern) αφορά ουσιαστικά την τάση, προσπάθεια και προδιάθεση αποδόμησης – διάλυσης ουσιαστικά – όλου του «Μ...