Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

«ΝΟΜΟΣ» ΚΑΙ «ΤΑΞΗ»


Επιτέλους!! Επανήλθε σ` αυτόν το χιλιοβασανισμένο τόπο ο «νόμος» και η «τάξη».

Συνελήφθησαν, επιτέλους, οι επικίνδυνοι «ληστές» και «τρομοκράτες» οι οποίοι ένιωσαν στο πετσί τους την περιποίηση της «δημοκρατίας». Μια περιποίηση που αναβιώνει μαύρες μέρες της κατοχής, της Γκεστάπο και των Ες-Ες. Μια περιποίηση που κάνει τη Δημοκρατία και τον Πολιτισμό να γυρίζουν το κεφάλι τους με αποστροφή από τις εικόνες που αντικρίζουν στις οθόνες. Ένα θέαμα που περιφερόταν από κανάλι σε κανάλι, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού και προειδοποίησης της κοινής γνώμης για τις δυνατότητες του αστυνομικού κράτους και την ασυδοσία των οργάνων του.

Με αφορμή, λοιπόν, τη σύλληψη των νεαρών, με την κατηγορία της τρομοκρατίας, και του, φασιστικού τύπου, βασανισμού τους από την αστυνομία, καλό θα ήταν να δούμε και να.....
ξεκαθαρίσουμε το τοπίο γύρω μας. Ένα τοπίο μέσα στο οποίο οι μαιτρ του είδους διαμορφώνουν και διαγράφουν τον πίνακα με τις δικιές τους πινελιές. Τον διαμορφώνουν με γεγονότα και καταστάσεις που γεννιούνται από τα έγκατα του συστήματος που, με τις ενέργειες και τις πράξεις του, προσπαθεί να εθίσει μια κοινωνία ολόκληρη στην αποδοχή των πρακτικών του και τελικά στην αποδοχή της ανοιχτής επιβολής ολοκληρωτικού και φασιστικού καθεστώτος.

Μέσα σε ένα φαιό περιβάλλον, που πνίγει στην καταχνιά και την αντάρα κάθε κομμάτι του κοινωνικού ιστού, μας σερβίρουν, κάθε λίγο και λιγάκι, από μια δόση «τρομοκρατίας». Ξεκίνησαν από τα γκαζάκια, πέρασαν στις κατσαρόλες και τις βόμβες και προχώρησαν στα καλάσνικωφ. Ο χορός του αποπροσανατολισμού και της κατατρομοκράτησης της κοινωνίας καλά κρατεί. Θέλουν κόσμο κλεισμένο στο σπίτι και την ατομική του απομόνωση, την ίδια στιγμή που το κράτος – τρομοκράτης και βιαστής, συνεχίζει το έργο της εξόντωσης μιας ολόκληρης κοινωνίας. Την ίδια στιγμή που η κτηνωδία της βίαιης συσσώρευσης νέων φόρων στην πλάτη της κοινωνίας, αφήνει τρομοκρατημένο και άναυδο έναν ολόκληρο λαό. Την ίδια στιγμή καταργούν την εθνική υπόσταση αυτής της δύσμοιρης χώρας. Μας σερβίρουν το μπαμπούλα της «τρομοκρατίας» και ξετυλίγουν μπροστά στα μάτια μας το show των συλλήψεων και των προσαγωγών, χωρίς να μπει ποτέ και κανένας στον κόπο να μας εξηγήσει το ποιες αιτίες μπορούν να γεννήσουν την τρομοκρατία, αλλά και τι είδους παιγνιδάκια μπορούν να παιχτούν στο όνομα της «τρομοκρατίας».

Όταν ένα καταπιεστικό - και ξεπουλημένο στους κατακτητές- «κυβερνητικό» σχήμα, όταν ένας εσμός δωσίλογων και προδοτών, που παριστάνουν την κυβέρνηση, τρομοκρατεί ασύστολα έναν ολόκληρο λαό, με αιχμή της απειλής τη φυσική εξόντωση λόγω ανέχειας και τον εθνικό αφανισμό, ξεδιπλώνει μπροστά μας το «αντίπαλον δέος» των τρομοκρατών με τα καλάσνικωφ. Διπλός ο στόχος τους. Από τη μια να στρέψουν την προσοχή της κοινωνίας μακριά από τη μαύρη επικαιρότητα της φορολογικής και τραπεζικής τρομοκρατίας και από την άλλη να κερδίσουν την αποδοχή, από την κοινωνία, της έντασης της καταστολής από το κράτος. Να αποστομώσουν τους «κακόπιστους». Αυτούς που προειδοποιούν τον ελληνικό λαό ότι έρχονται πιο μαύρες και φαιοπράσινες μέρες, με μισθοφόρους που θα κυκλοφορούν με βαριά οχήματα και βαρύ οπλισμό 24 ώρες το εικοσιτετράωρο για …….. την καταστολή της …..τρομοκρατίας !!!



Για την εφαρμογή του «νόμου» και της «τάξης» της Black Water, της μητρικής εταιρείας μισθοφόρων. Για να θολώσουν τα νερά και να αποκρύψουν έντεχνα ότι αυτά τα όπλα και οι μηχανισμοί έχουν ένα και μοναδικό στόχο. Τον «εχθρό λαό» που θα τολμήσει να εναντιωθεί στα σχέδιά τους - για δήμευση και τελικά την εκποίηση δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων - και να εξεγερθεί κατά του φασιστικού καθεστώτος, που σαν καρκίνωμα κατατρώει τα σωθικά αυτής της χώρας.

Θέλουν να εισχωρήσουν βαθιά στη συνείδηση του κάθε απλού πολίτη και να εξασφαλίσουν τη σιωπή του – αν όχι την αποδοχή του – για το βαριά οπλισμένο φασισμό που θα κυκλοφορεί ασύδοτος στους δρόμους, εκτελεστής των αποφάσεων των ντόπιων και διεθνών τοκογλύφων. Να εθίσουν την κοινωνία στην απροκάλυπτη παρουσία ξένων κατοχικών στρατευμάτων, που θα κυκλοφορούν με το μανδύα της «ελληνικής αστυνομίας». Θέλουν να πείσουν τον κόσμο ότι άλλοι είναι οι τρομοκράτες, ενώ αυτοί είναι οι προστάτες του νόμου. Να αποκτήσουν την άδεια όχι για απλή συνταγματική εκτροπή –που ήδη την έχουν κάνει – αλλά για ακραία φασιστική εκτροπή και επιβολή δικτατορίας.

Θα πρέπει να γνωρίζουν όμως ότι αυτός ο λαός, αργά και βασανιστικά αλλά σταθερά, αρχίζει και ξυπνά από το λήθαργο που τον έριξαν – δεκαετίες τώρα – και να αντιλαμβάνεται όσα οι ίδιοι προσπαθούν να αποσιωπήσουν. Αρχίζει να αντιλαμβάνεται αυτός ο λαός το γεγονός ότι η τρομοκρατία είναι γέννημα θρέμμα των αυταρχικών, φασιστικών και δωσιλογικών καθεστώτων. Σε τέτοια καθεστώτα, που οδηγούν κάθε λαό στην εξαθλίωση και τον αφανισμό, οι διεργασίες αντίδρασης βράζουν σε ένα περίεργο και ταυτόχρονα επικίνδυνο καζάνι, που μπορεί να βγάλει τα πιο αντιφατικά και «περίεργα» προϊόντα βρασμού.

Τα κοινωνικά στρώματα που συμπιέζονται στις συμπληγάδες της εξαθλίωσης, όταν και αν φτάσουν σε σημείο αντίδρασης, θα επιλέξουν διάφορους δρόμους έκφρασης και εκτόνωσης αυτής της αντίδρασης, που θα είναι ευθέως ανάλογοι με το οικονομικό, αλλά κυρίως, με το πολιτικοκοινωνικό υπόβαθρο που διαθέτει το κάθε κοινωνικό στρώμα και ομάδα.

Θα δούμε κάποια κομμάτια της κοινωνίας να οδηγούνται στην απελπισία, την παραίτηση και την υποταγή ή και τον αυτοχειριασμό. Θα δούμε κάποιες άλλες ομάδες να μένουν απαθείς μπροστά στον Αρμαγεδδώνα, με την ελπίδα ότι αυτοί έχουν ακόμα «λίπος» και ….. «θα τη βγάλουν καθαρή» αδιαφορώντας για την εκατόμβη των θυμάτων γύρω τους.

Οι άνθρωποι που ανήκουν σ` αυτή την ομάδα είναι εκείνοι που όταν νιώσουν την ανάσα του τέρατος στο σβέρκο τους θα ορμήσουν όχι στο τέρας αλλά στο διπλανό τους για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Αυτοί είναι και οι πιο επικίνδυνοι γιατί είναι έτοιμοι για οποιαδήποτε ηθική υποχώρηση – και παραχώρηση – αρκεί να επιβιώσουν. Είναι αυτοί που εύκολα και γρήγορα θα μεταπηδήσουν στο απέναντι στρατόπεδο των φασιστοπροδοτών.

Ένα άλλο κομμάτι της κοινωνίας αυτής, ερμηνεύοντας λάθος «τους καιρούς» ή έχοντας πλήρη άγνοια της ιστορικής εμπειρίας της ανθρωπότητας, καταφεύγουν στην εξατομικευμένη αντίδραση με τρομοκρατικές ενέργειες, αδιέξοδες και εκ προοιμίου καταδικασμένες πρακτικές, που πέρα από το γεγονός ότι αποτελούν το βούτυρο στο ψωμί του συστήματος, αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για αποπροσανατολισμό της κοινωνίας.

Υπάρχει το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που τα μέλη της, λόγω έλλειψης πολιτικής, ιστορικής και κοινωνικής παιδείας, λειτουργούν σαν τα παραπλανημένα λεμφοκύτταρα που, στην περίπτωση των αυτοάνοσων νοσημάτων, αντί να επιτεθούν σε ξένους προς τον οργανισμό εισβολείς, επιτίθενται και καταστρέφουν υγιείς μονάδες αιμοπεταλίων, νευρικών κυττάρων και συστημάτων ζωτικών για τον οργανισμό του ανθρώπου. Η κοινωνική αυτή ομάδα, πιστεύοντας ότι έτσι χτυπά το σύστημα που την εξαθλιώνει, εντάσσεται σε μορφώματα φασιστοειδών που δεν είναι τίποτε λιγότερο από το μακρύ, και πιο μαύρο, χέρι του ίδιου του συστήματος. Το μακρύ και μαύρο χέρι που σύντομα θα βρεθεί με το όπλο στο χέρι σαν εμπροσθοφυλακή των κατοχικών δυνάμεων και έχοντας σαν στόχο όλους τους εξαθλιωμένους της κοινωνίας και γιατί όχι τον αδερφό του, το φίλο του, το γείτονά του. Και τότε θα είναι πλέον αργά για δάκρυα, συγγνώμες και μετάνοιες.

Τέλος υπάρχει μια άλλη μεγάλη – αλλά εν αναμονή ακόμα – κοινωνική ομάδα που αφουγκράζεται, ερευνά και μετράει τις δυνάμεις της. Είναι εκείνη η κοινωνική ομάδα που αρχίζει να συγκροτείται και να εξελίσσεται σε λαϊκό πολιτικό υποκείμενο, με συγκεκριμένους στόχους και προτάγματα που αποτελούν το δυναμίτη στα θεμέλια του συστήματος των κατοχικών δυνάμεων. Είναι το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που – ιστορικά αποδεδειγμένα – έχει και τη δύναμη και το δικαίωμα να ασκήσει τη δική του τρομοκρατία, που θα στρέφεται εναντίον ενός τρομοκρατικού κρατικού συστήματος, που καταδυναστεύει, ανενδοίαστα, μια ολόκληρη κοινωνία και προχωρά στη γενοκτονία ενός ολόκληρου λαού.

Αυτή η κοινωνική ομάδα τρομοκρατεί, συνειδητά, τους πραγματικούς τρομοκράτες και είναι προδικασμένη η δικαίωση αυτής της πάλης της, στο βαθμό που θα βρίσκει καθημερινά όλο και περισσότερα ερείσματα στη λαϊκή μάζα που μπαίνει στο προσκήνιο των εξελίξεων σαν πολιτικό υποκείμενο, σαν οργανωμένος λαός. Έχει ηθικό και ιστορικό δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να αντιτάξει βία, στη βία που θα επιχειρηθεί εναντίον της και να τρομοκρατήσει αυτούς που την τρομοκρατούσαν κατ΄ εξακολούθηση.

Μοναδικός δρόμος γι αυτήν την κοινωνική ομάδα είναι η πάλη για την προσέγγιση των προηγούμενων κοινωνικών ομάδων, την ενημέρωσή τους, τη συσπείρωσή τους γύρω από την ίδια και την οργανωμένη, και με συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους, διεκδίκηση του δικαιώματος στην επιβίωση και τελικά στην πρόοδο αυτού του λαού.

Ο Κώστας Γιαννιώτης είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΕΠΑΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Μεταμοντέρνα Αριστερά

Ο όρος «Μεταμοντέρνος» (Post Modern) αφορά ουσιαστικά την τάση, προσπάθεια και προδιάθεση αποδόμησης – διάλυσης ουσιαστικά – όλου του «Μ...