Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΧΡΕΟΣ, ΕΥΡΩ & ΕΡΤ


Στη μαύρη οθόνη της ΕΡΤ υπάρχει ένας υπότιτλος «γιατί;». Το εύλογο ερώτημα δημιουργήθηκε, διότι λέγεται, ότι η ΕΡΤ έχει κέρδη.
Σε αυτό το άρθρο θα γίνει αναφορά για τη βαθύτερη αιτία που διέπει τις ζωές όλων μας. Οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα πρέπει να βγουν από το καβούκι τους και να μην αναφέρονται μόνο στην ΕΡΤ. Είναι ευκαιρία να βγουν στην επιφάνεια μέσα από την απεργιακή οθόνη όλες οι αιτίες του προβλήματος. Αυτό δεν θα γίνει αν αναπαράγονται οι ίδιες ηλίθιες «ιδέες» που ακούμε τα τελευταία χρόνια με περιτύλιγμα τα φιλικά συναισθήματα προς τους απολυμένους.
Ακούστε το και διαβάστε το : Οι βαθύτερες αιτίες για το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι το χρέος και το ευρώ.
Λόγω της χρεοκοπίας της χώρας το δημόσιο δεν μπορεί να βρει χρήμα από τις αγορές και τις τράπεζες. Το κλείσιμο της στρόφιγγας εκδηλώνεται με τα απαγορευτικά επιτόκια και τα haircutsτης αξίας των κρατικών ομολόγων. Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων έφθασαν μέχρι και το 60%. Με άλλα λόγια για κάθε 100 ευρώ ομόλογο παίρνουμε 40 ευρώ. Επομένως το δημόσιο δεν μπορεί να βρει χρήμα με τους παραδοσιακούς τρόπους της αγοράς.

Ο σύγχρονος μονεταρισμός (που διέπει το ευρώ) επιδιώκει τη σταθερότητα των τιμών (πληθωρισμός – αποπληθωρισμός) μέσω του ελέγχου της ποσότητας του χρήματος, δηλαδή δεν εκδίδεται χρήμα, αν υπάρχουν ελλείμματα. Η έκδοση του χρήματος, όμως δεν αποκλείει την λιτότητα, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.
Και το χρέος και το σύστημα του ευρώ λοιπόν συντελούν στην αναζήτηση χρήματος από το Δημόσιο μέσα από την ίδια χώρα. Δηλαδή από αύξηση φόρων, μείωση μισθών και συντάξεων, κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών, αποθεματικά ταμείων, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση ασφαλιστικών παροχών, εκποίηση δημόσιας περιουσίας κτλ.
Γι’ αυτό το λόγο η λιτότητα και η εκποίηση περιουσίας του δημοσίου και του κάθε δημόσιου φορέα είναι συνέπειες της διακοπής χρηματοδότησης της χώρας από την ΕΚΤ και τις αγορές. Το δημόσιο πρέπει να βρει πόρους για την χρηματοδότηση της λειτουργίας του και δεν έχει άλλη επιλογή από τη λιτότητα και το ξεπούλημα της περιουσίας του. Αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμοποίηση, διότι έχουν το προνόμιο της ανεξαρτησίας, δηλαδή να μην δέχονται καμία παρατήρηση και παρέμβαση από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις.Το πολιτικό προσωπικό που εκτελεί αυτές τις αποφάσεις έχει καταστρώσει όλο αυτό το σύστημα αδιαφάνειας και υποτέλειας.
Η εκποίηση της ΕΡΤ εντάσσεται σ’ αυτό το γενικότερο πλαίσιο. Η υπουργική απόφαση που καταργεί την ΕΡΤ αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της στην περιουσία της ΕΡΤ. Για τους απολυμένους υπαλλήλους δεν γίνεται καμιά αναφορά αν και απαιτείται σύμφωνα με το νόμο, καθώς οι απολύσεις είναι άκυρες, διότι δεν έχει γίνει γραπτή ειδοποίηση, δεν έχει τηρηθεί προθεσμία και δεν έχει καταβληθεί αποζημίωση.
Ο Στουρνάρας και ο Σαμαράς έδρασαν πρόχειρα και αγχωμένα αναζητώντας διακαώς χρήμα για τους τοκογλύφους και τις χρεοκοπημένες τράπεζες. Για την πληροφόρησή σας η περιουσία της ΕΡΤ περνάει στο Δημόσιο. Ο Στουρνάρας δήλωσε ότι θα επιστραφεί στο νέο σχήμα που θα ιδρυθεί. Ποιος όμως εγγυάται ότι δεν θα καταλήξει στο ΤΑΙΠΕΔ ;

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Μεταμοντέρνα Αριστερά

Ο όρος «Μεταμοντέρνος» (Post Modern) αφορά ουσιαστικά την τάση, προσπάθεια και προδιάθεση αποδόμησης – διάλυσης ουσιαστικά – όλου του «Μ...