Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Χαλκιδική: Η μοίρα του τόπου και του ανθρώπου ταυτίζονται


Συνέντευξη με το Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού

Με αφορμή τη συναυλία στην Ιερισσό τό Σάββατο 25 Μάη, πώς οργανώνεται η αντίσταση των κατοίκων στην Ιερισσό και τη ΒΑ Χαλκιδική (αυτοοργάνωση, ομάδες εργασίας, συμμετοχή του κόσμου, μπλόκα, ανυπακοή);

Στις 25 του Μάη, η Χαλκιδική έστειλε ένα δυναμικό μήνυμα αλληλεγγύης και αγώνα σε κάθε γωνιά της χώρας. Στη συναυλία “για μια εξόρυξη που δε θα γίνει ποτέ” αγαπημένοι καλλιτέχνες ένωσαν τη φωνή τους με πάνω από δέκα χιλιάδες ανθρώπους, αποδεικνύοντας ότι η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα και η συνεργασία είναι τα ισχυρότερα όπλα της κοινωνίας ενάντια σε κάθε μορφή αυταρχικής εξουσίας.

Η επιτυχία της εκδήλωση, όπου δε σημειώθηκε το παραμικρό πρόβλημα, οφείλεται αποκλειστικά στη συλλογική προσπάθεια εκατοντάδων ανθρώπων, που δούλεψαν ακούραστα για πολλές εβδομάδες. Χωρίς αστυνομία, τροχαία, δήμο. Χωρίς αρχηγούς, εντολείς κι εντολοδόχους, όλοι αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν να συζητήσουν, να οργανωθούν.

Η αυτοογάνωση – είναι παράδοξο – ήρθε μέσα απ’ τις απαιτήσεις της ίδιας της ζωής μας. Όπως σε πολλά σ’ αυτόν τον αγώνα, δεν είχαμε άλλη επιλογή από έναν δρόμο πρωτόγνωρο. Αντιστεκόμαστε στην επιβολή αποφάσεων για τη ζωή μας. Αντιστεκόμαστε σε ό,τιδήποτε μπορεί να καλεστεί “η μόνη λύση”, ειδικά όταν αυτή είναι φανερά καταστοφική για τη ζωή μας. Αντιστεκόμαστε σε μια σιωπηλή υποταγή απέναντι σε βίαιη καταστολή. Η αντίσταση – στην πράξη – μοιραία σε καλεί να αυτενεργήσεις. Να στηριχθείς στον διπλανό σου, να συνεργήσεις, να συν-διοργανώσεις τον καθημερινό αγώνα.

Ό,τι αφήνεις, το παίρνουν άλλοι..


Τον τελευταίο καιρό ακούγονται φράσεις όπως “έχω δει τόση ΕΡΤ όσο δεν είδα ποτέ “, “είχα να δω τόση ΕΡΤ από τότε που έπαιζε το Χριστός ξανασταυρώνεται” κλπ. Τέτοιες φράσεις ακούστηκαν και προχθές στο προαύλιο της ΕΡΤ, ακόμα και από μικροφώνου, από ανθρώπους που δίνουν σπουδαίο αγώνα αλληλεγγύης όλες αυτές τις μέρες.

Αυτό είναι άλλη μια απόδειξη του ότι μας παίρνουν ό,τι αφήνουμε. Και μπορεί να πει κάποιος ότι την ΕΡΤ, τη δημόσια τηλεόραση την αφήσαμε επειδή την έκαναν κρατική και την απαξίωσαν αλλά αυτό δεν ισχύει για τόσα άλλα και μάλιστα πρωταρχικά. Όλα όσα αξιωματικά αποτελούσαν αγαθά κοινοκτημοσύνης της ανθρωπότητας, τα έχουμε αφήσει, τα ξεχάσαμε κι έτσι πέρασαν ή περνούν τώρα σε χέρια ανήθικων και κερδοσκοπικών πολυεθνικών ετιαριών, οι οποίες αλλάζουν τα αξιώματα, αυθαιρετούν και εξουσιάζουν, ελέγχουν τον παγκόσμιο πληθυσμό καταναλωτών.

Αφήσαμε τους σπόρους. Δεν ασχολείται πλέον κανείς με δαύτους. Διότι μεταλλαχθήκαμε και νομίζουμε πως ο φυσικός πόρος που μας θρέφει είναι το χρήμα, πως άμα έχεις χρήμα θα αγοράσεις τροφή, η οποία κάπου, κάπως μαγικά παράγεται, ούτε μας ενδιαφέρει να ξέρουμε πού και πώς. Έχεις χρήμα στην τσέπη, τρως, δεν έχεις, πεινάς, τέλος. Κι έτσι οι σπόροι γίνανε κτήμα ανήθικων κερδοσκόπων με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με το νερό, με την ενέργεια, με όλα. Οι άνθρωποι που ζουν εντός του χρηματοοικονομικού συστήματος δεν έχουν καμιά σχέση με όλα αυτά τα αγαθά, τα έχουν παραδώσει σε άλλους να τα κατέχουν, να τα διαχειρίζονται και να τους τα πουλάνε.

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Tο τσεκούρι που κανιβαλίζει τους Έλληνες


Δεν είναι τα υλικά αγαθά που χάνουμε από την κρίση, είναι ο πολιτισμός, η ανθρωπιά μας.

Ένα χρόνο µετά τη µεθυστική αποχαύνωση των Ολυµπιακών Αγώνων του 2004, όταν ακόµη οι περισσότεροι ζούσαν στους ρυθµούς του ευρωπαϊκού εκσυχρονισµού µας και η διαπλοκή κατέτρωγε και τα τελευταία κονδύλια, ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς παρουσίασε µια «προφητική» -όπως αποδείχθηκε- ταινία, «Το Τσεκούρι». Το πολιτικό αυτό θρίλερ, µε δόση µαύρου χιούµορ, παρουσίαζε αυτά που σήµερα ζει η ελληνική κοινωνία, τον κοινωνικό εµφύλιο και κανιβαλισµό.

Ο ήρωας της ταινίας, ο Μπρουνό, -υψηλόβαθµο στέλεχος εταιρείας- απολύεται ύστερα από 15 χρόνια άψογης υπηρεσίας. Αρχικά, συνεχίζει να ψάχνει για δουλειά, ύστερα όµως από τρία....
χρόνια ανεργίας, οδηγείται σιγά σιγά στην αποξένωση, όχι µόνο από την κοινωνία, αλλά και από την ίδια του την ανθρωπιά, την ορµέµφυτη ανάγκη του ανθρώπου να κοινωνεί το διπλανό του και που µας διαχωρίζει από το ζωικό βασίλειο. Μπροστά στο αδιέξοδο και για να µπορέσει να συντηρήσει την οικογένειά του, εντοπίζει τους υποψήφιους ανταγωνιστές του -για τη νέα θέση εργασίας που διεκδικεί- και αρχίζει, έναν έναν, να τους εξοντώνει!

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Χειραγώγηση των μαζών και παιδεία


Η πλειονότητα των μελών των σύγχρονων καταναλωτικών κοινωνιών, από τη στιγμή που εκχώρησε σε τρίτους το δικαίωμά της να μετέχει της αρχής, επόμενο ήταν να μεταβληθεί σε μάζα. Σ’ ένα, δηλαδή, ανομοιογενές ως προς τη σύνθεσή του ανθρωποσύνολο, το οποίο διακατέχεται από ακατανίκητη ορμή προς οτιδήποτε ερεθίζει τα πλέον πρωτόγονα εκ των ενστίκτων του και ικανοποιεί τις ταπεινότερες των επιθυμιών του.

Έλκεται από την ευτέλεια, καθηλώνεται από τη χυδαιότητα, τέρπεται από τις ύβρεις, παθιάζεται με τις εξελισσόμενες επί της οθόνης λεπτομέρειες της ερωτικής συμπεριφοράς άσημων και διάσημων, καταναλώνει ό,τι γαργαλιστικό βίαιο και ποταπό συμβαίνει στην κρεβατοκάμαρα του καλλιτέχνη, στο γραφείο του πολιτικού, στην οικογένεια του γείτονα, στον κόσμο• με διάθεση, που λίγο απέχει από το να χαρακτηριστεί παθολογική. Κι όλα αυτά δια της κλειδαρότρυπας, την οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση υποκαθιστά η Τηλεόραση.

Η περιθωριοποιημένη, και κατ’ ουσίαν αμαθής αυτή μάζα, έχει την ψευδαίσθηση ότι δια της προβαλλόμενης ενώπιόν της αθλιότητας ψυχαγωγείται και ταυτοχρόνως ξορκίζει το κακό, που την απειλεί σε κάθε της βήμα. Απαίδευτη καθώς είναι, αδυνατεί να αποκρυπτογραφήσει τα φαινομενικώς ουδέτερα μηνύματα των προαναφερθέντων εκπομπών και παγιδεύεται στην επιτηδευμένη απλότητά τους• με αποτέλεσμα να καθίσταται θύμα των κυρίαρχων, οι οποίοι μέσω αυτών των μηνυμάτων τη χειραγωγούν. Οι διανοούμενοι, που είναι σε θέση να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα και να της αποκαλύψουν την αλήθεια, είναι, σκοπίμως, κομμένοι από τα μέσα αυτά. Όμως, ακόμα και όταν προσφερθεί στη μάζα αποκωδικοποιημένο το μήνυμα και ολόκληρη η αλήθεια, που την αφορά, κατά κανόνα αρνείται να τα αποδεχτεί.

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Το σπιράλ θανάτου της ελληνικής οικονομίας σε κατάσταση πτώχευσης.


...Βρισκόμαστε είτε μας αρέσει, είτε όχι, σε σπιράλ θανάτου.

Μπορεί να ανακάμψει με κάποιο τρόπο η ελληνική οικονομία μέσα στα υπάρχοντα πλαίσια; Ο Στουρνάρας με τ’ όνομα έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στις ιδιωτικοποιήσεις: «Το ελληνικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που υλοποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ, είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Στόχος του η προσέλκυση ροής διεθνών κεφαλαίων που θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και θα τροφοδοτήσουν την οικονομική ανάπτυξη.»

Ναι, μόνο που ποτέ και σε καμιά χώρα στον κόσμο δεν συνέβη να υπάρξει ανάκαμψη από την κρίση και μάλιστα ανάπτυξη με αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Αντίθετα, ακόμη κι αν το πρόγραμμα αυτό πάει κατά γράμμα, τότε η ελληνική οικονομία θα δεχθεί επιπλέον πλήγματα:

(α) Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και οι υποδομές που ιδιωτικοποιούνται συνεπάγονται απολύσεις, συρρίκνωση μη κερδοφόρων δραστηριοτήτων και αφαίρεση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

(β) Οι ιδιωτικοποιήσεις οδήγησαν παντού σε μεγαλύτερη δαπάνη του λαϊκού εισοδήματος μιας και η παροχή υπηρεσιών και αγαθών εξαρτάται πλέον από ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια όπου πρυτανεύει η μεγιστοποίηση του ιδιωτικού κέρδους.

(γ) Όλα τα προγράμματα ιδιωτικοποίησης είχαν ως αναγκαίο αποτέλεσμα την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης του πληθυσμού, ιδίως των πιο λαϊκών στρωμάτων, ώστε να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά που δημιουργούνται λόγω ακριβώς των ιδιωτικοποιήσεων. Πολύ περισσότερο όταν το όποιο «αντίτιμο» των ιδιωτικοποιήσεων δεν προορίζεται για τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά για την πληρωμή μέρους των χρεωστικών απαιτήσεων των δανειστών.

Η υπερβολική υποτέλεια οδηγεί στην τρέλα... και όχι μόνο


Ναι σε όλα είπαν και λένε συνέχεια οι πολιτικοί της μεταπολίτευσης, οι πολιτικοί που μαζί με τις οικογένειές τους και την μεταπολιτευτική τους κληρονομιά, έχυσαν και συνεχίζουν να χύνουν το αίμα του Λαού μας στο όνομα της Δημοκρατίας. Τώρα πια, η υποτέλεια τους, ο ραγιαδισμός τους, έχει φτάσει στο σημείο της απόλυτης παράνοιας.

Το τελευταίο κεφάλαιο τις πικρής μας μεταπολιτευτικής ιστορίας έχει πλέον ανοίξει για τα καλά. Όμως, τα τελευταία κεφάλαια ως γνωστόν προχωρούν πιο γρήγορα και εμπεριέχουν όλες τις αποκαλύψεις που δεν αποκαλύφθηκαν μέχρι στιγμής. Έτσι και τώρα, με την τραγωδία που ζούμε. Και τι μυστικά δεν έχουμε μάθει ακόμα! Πραγματικά, μπορουμε να φανταστούμε τι ξεφτιλισμένα ξεπουλήματα και μειοδοσίες δεν μας έχουν αποκαλυφθεί ακόμα;

Ότι δεν αποκαλύφθηκε στα πρώτα κεφάλαια του έπους της προδοσίας που όλοι μας γνωρίσαμε, τώρα θα αποκαλυφθούν. Τα ξεπουλήματα πίσω από κλειστές πόρτες, οι αμέτρητες πράξεις απίστευτου δοσιλογισμού, ο ξεφτιλισμένος τους ραγιαδισμός και υποτέλεια που έχει ξεπεράσει κάθε όριο, από εδώ και πέρα, θα αποκαλύπτονται σωρηδόν και σχεδόν κάθε μέρα. Γιατί θα με ρωτήσετε; Γιατί κατά την γνώμη μου, το απαιτεί το "σενάριο". Ή εάν θέλετε, γιατί πολύ απλά αυτό θα είναι το αποτέλεσμα των ίδιων των πράξεών τους.

Εγκλημα διαρκείας


ΛΙΓΕΣ μόλις ώρες κράτησε η κυβερνητική ευφορία για την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ, που θα μεταφέρει μέσω Ελλάδας το αζερικό αέριο στην Ευρώπη. Παρελθόν αποτελούν και οι πανηγυρισμοί για την πλήρη «κινεζοποίηση» του ΟΛΠ. Το success story του Α. Σαμαρά και των συνεργατών του μοιάζει ήδη μακρινό και άπιαστο όνειρο.

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ της τρόικας επιστρέφει. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επανέρχονται με άγριες απαιτήσεις. Μας επαναφέρουν στη συνήθη εδώ και 4 χρόνια σκληρή πραγματικότητα. Το κοινωνικό κράτος καταρρέει, η παιδεία συρρικνώνεται, η δημόσια διοίκηση παραπαίει.

ΟΣΟΙ ακόμη στη κυβέρνηση νόμιζαν ότι η τρόικα δεν θα επαναφέρει προαπαιτούμενες δράσεις, προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, έκαναν ξανά λάθος. Μία από αυτές είναι οι απολύσεις-διαθεσιμότητες. Μετά το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ και τη μαζική απόλυση 2.656 εργαζομένων, ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης, έχει μπροστά του ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει να θέσει σε διαθεσιμότητα εντός της εβδομάδας άλλους 12.500 δημόσιους υπαλλήλους. Ομως επειδή αυτό είναι πρακτικά αδύνατο, για να πάρει παράταση ώς το φθινόπωρο φέρεται έτοιμος να προσφέρει ως αντάλλαγμα την άμεση απόλυση άλλων 2.000 υπαλλήλων μέσα στο καλοκαίρι.

ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ της υγείας, το υπουργείο σχεδιάζει να κλείσει 13 νοσοκομεία, να περικόψει δαπάνες και αγορές φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, να αυξήσει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων, παρά την αντίδραση γιατρών, εργαζομένων και κατοίκων. Την ίδια στιγμή δέκα ασφαλιστικά ταμεία, που στηρίζουν τα έσοδά τους και σε κοινωνικούς πόρους (Μηχανικών, Νομικών, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κ.ά.), κινδυνεύουν να καταρρεύσουν εφ’ όσον υλοποιηθεί άμεσα η πρόθεση τρόικας και κυβέρνησης να καταργηθούν άμεσα οι πόροι αυτοί, που τους αποφέρουν ετησίως περί τα 600.000.000 ευρώ.

ΑΛΛΑ και στην παιδεία η κατάσταση είναι τραγική. Η κατάργηση 2.000 σχολείων, οι συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ με το σχέδιο «Αθηνά» οδηγούν σε συρρίκνωση. Οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης έχουν μειωθεί κατά 12% μέσα σε δύο χρόνια, ενώ με την κατάργηση άλλων 7.000 οργανικών θέσεων, εξαιτίας της αύξησης των ωρών διδασκαλίας, χιλιάδες υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί είτε θα γίνουν περιφερόμενοι καθηγητές είτε θα οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για κοινωνικό έγκλημα διαρκείας.

πηγη

Η Μεταμοντέρνα Αριστερά

Ο όρος «Μεταμοντέρνος» (Post Modern) αφορά ουσιαστικά την τάση, προσπάθεια και προδιάθεση αποδόμησης – διάλυσης ουσιαστικά – όλου του «Μ...