Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Τάξτα, Χαράλαμπε

Πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, πριν τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΝΔ στις εκλογές του 2012, ο κ. Αθανασίου θεωρείται από τους πλέον πετυχημένους προέδρους, καθώς του αναγνωρίζονται πολλές προσπάθειες για να απεξαρτηθεί η δικαστική εξουσία από την εκτελεστική. Στην Ελλάδα, βλέπετε, και δη στην ελληνική δικαιοσύνη, απαιτούνται αγώνες για να επιτευχθεί η αυτονόητη διάκριση των εξουσιών.

Στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε όταν η κυβέρνηση έγινε… δικομματική. Στους λίγους μήνες της θητείας του δείχνει ότι είναι, πάντως, ένα από τα πιο αποτελεσματικά στελέχη της κυβέρνησης καθώς γνωρίζει πολύ καλά τα της ελληνικής δικαιοσύνης (και προσωπικά πολλούς από το δικαστικό σώμα, άλλωστε).

Τους τελευταίους δύο μήνες έχει φέρει σε πέρας δύο δύσκολες αποστολές: Η πρώτη αφορά τις συλλήψεις των μελών της Χρυσής Αυγής, έπειτα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αποστολή την οποία οι ίδιοι οι κυβερνώντες δεν έχαναν ευκαιρία να χαρακτηρίζουν «απόλυτα επιτυχημένη». Τώρα, θα μου πείτε, τι δουλειά έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης με τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης; Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, δίκιο θα είχατε. Αλλά δεν το θέτω εγώ το θέμα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός το έθεσε: Στη συνέντευξη που έδωσε στον Γιάννη Πρετεντέρη, ο Αντώνης Σαμαράς, σε μια αποστροφή του λόγου του περί «ανεξάρτητης δικαιοσύνης», διερωτήθηκε: «Μπορούσα να κάνω ένα τηλέφωνο και να πω παρακαλώ πείτε τους να τους κρατήσουνε; Είδατε ότι δεν συνέβη αυτό, τουλάχιστον στην αρχή». Για το μετά μη με ρωτάτε… Δεν παίρνει όρκο ούτε κι ο πρωθυπουργός!

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Οι πολιτικές της φτώχειας (σε απλά μαθηματικά)


Στις 21 Νοεμβρίου κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014. Περίπου μια εβδομάδα μετά, στις 29 Νοεμβρίου, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών και τον κίνδυνο φτώχειας στην Ελλάδα.

Αν και τα στοιχεία αυτά αφορούν στο 2012-που σημαίνει ότι η σημερινή εικόνα είναι μάλλον πιο ζοφερή-αξίζει να τα δούμε αναλυτικά.

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να ωραιοποιήσει τα στοιχεία ή να πείσει μέσω των πληρωμένων δημοσιογράφων, ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Μακριά από λαϊκισμούς και υπεραπλουστεύσεις ας αφήσουμε να μιλήσουν οι αριθμοί.

Στην Ελλάδα της ανάπτυξης λοιπόν, το 2012 - μέσα σε ένα χρόνο- τα νοικοκυριά μείωσαν τις μηνιαίες δαπάνες σχεδόν κατά 12% σε σχέση με το 2011.

Η μεγαλύτερη πτώση αφορούσε σε έξοδα ένδυσης και υπόδησης τα οποία οι οικογένειες περιόρισαν κατά 15% -κάτι που καταγράφεται και στις στατιστικές του λιανικού εμπορίου το οποίο συνεχίζει την πτώση του. Τον Σεπτέμβριο του 2013 το λιανικό εμπόριο μειώθηκε κατά 6,4% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2012. Αν και το 2012 η πτώση ήταν ακόμα μεγαλύτερη (10,4 %) σε σχέση με το 2011, η μικρότερη μείωση ου 2013 δεν οφείλεται σε κάποια στρατηγική ανάπτυξης αλλά στον μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που στο μεσοδιάστημα έκλεισαν. Φυσικά αυτά δεν έχουν καμία απολύτως σημασία, διότι η κυβέρνηση βρήκε τη λύση: τα καταστήματα θα ανοίγουν Κυριακές.

Η Μεταμοντέρνα Αριστερά

Ο όρος «Μεταμοντέρνος» (Post Modern) αφορά ουσιαστικά την τάση, προσπάθεια και προδιάθεση αποδόμησης – διάλυσης ουσιαστικά – όλου του «Μ...