Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Σχέδιο Pro Work


Λύση στην κρίση ή έμμεση υποβάθμιση της χώρας;

της Στελίνας Μαργαριτίδου

Το Σχέδιο Pro Work υπόσχεται νέες θέσεις εργασίας για τους νέους των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, σε «χωριά» ειδικά διαμορφωμένα για φιλοξενία συνταξιούχων της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Ωστόσο, η «ποιότητα» των υποσχόμενων θέσεων για τους άνεργους μεν, αλλά ως επί το πλείστον επιστημονικά καταρτισμένους νέους των χωρών του Νότου, προκαλεί μεγάλο προβληματισμό ως προς τους πραγματικούς σκοπούς αυτού του μεγαλεπήβολου εγχειρήματος...

Τα ονόμασαν «χωριά συνταξιούχων» στη Νότια Ευρώπη. Αυτό είναι το Πρόγραμμα Pro Work: ευκατάστατοι Ευρωπαίοι, κυρίως από χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, αναζητούν ήλιο και ξεγνοιασιά στις θάλασσες του Νότου.
Ο Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας για το πρόγραμμα Pro Work που δειλά ξεκίνησε στην Ελλάδα μέσω του θεσμού «Θεσσαλονίκη, Ευρωπαϊκή Πρωτεύσα Νεολαίας 2014», ομολόγησε ότι προσπάθησε στις αρχές του ’90 να εντάξει και το Νυμφαίο (Φλώρινας, έδρα του Αρκτούρου) στο πρόγραμμα Pro Work. Ωστόσο, τα χωριά των γερόντων στον Ευρωπαϊκό Νότο δεν έ-χουν τύχει μέχρι τώρα καλής υποδοχής, κυρίως από τα ΜΜΕ.
Παρόλα αυτά, μέλος της βασικής ομάδας 10 ατόμων, επιστη­μόνων κυρίως, οι οποίοι ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα και έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη, εξηγεί ότι «το εγχείρημα θα δημιουργήσει θέσεις όχι μόνο για σερβιτόρους ή νοσοκόμους, αλλά για πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες που θα ασχοληθούν με τον κατασκευαστικό τομέα ή δικηγόρους και υπεύθυνους μάρκετινγκ, αλλά και εμπόρους που θα ανοίξουν καταστήματα στην περιοχή».



Το Σχέδιο για τον Νότο

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ομάδα ειδικών στο Λονδίνο επεξεργάζονται προτάσεις για το πού θα στηθούν τα χωριά του Nότου. Στην Ελλάδα, η νεοσύστατη ομάδα που ήδη δέχθηκε πολλά χτυπήματα έχει εντοπίσει εκτάσεις στην Αίγινα και σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπως δηλώνουν η πολιτικός μηχανικός Σοφία Παπαφλωράτου, αλλά και η Κυριακή Μεταξά.
Σε πρώτη φάση, ορισμένοι που αποτελούν την ομάδα του Pro Work στην Ελλάδα εντοπίζουν περιοχές κοντά σε μεγάλους οδικούς άξονες και αεροδρόμια, λιμάνια με εύκολη πρόσβαση και σε σχετικά μικρή απόσταση από νοσοκομεία και μονάδες παροχής υπηρεσιών. Οι Έλληνες εκπρόσωποι κατασκευαστικών εταιρειών, ιατρικών κέντρων κ.ά. βλέπουν επιτέλους τη μεγάλη ευκαιρία του ιατρικού τουρισμού να υλοποιείται και ετοιμάζονται να πάρουν θέση.
Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές το πλαίσιο του έργου, όπως το αντιλαμβάνονται κυρίως οι ξένοι ιδιώτες επενδυτές, διαπιστώνεται ότι, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και επιδεικνύοντας τη γνωστή μας ανοργανωσιά, εδώ στη χώρα του Ιπποκράτη και του Ασκληπιού, με τα υπέροχα τοπία και νησιά, όχι μόνο δεν μπορέσαμε να αναδείξουμε τον ιατρικό τουρισμό, αξιοποιώντας το εξειδικευμένο –και ακριβά σπουδασμένο– επιστημονικό μας προσωπικό, αλλά τώρα αφήνουμε το πεδίο ελεύθερο για να το εκμεταλλευτούν άλλοι, ενοικιάζοντας απλώς χώρους και πιθανότατα εργαζόμενους.

Το Pro Work στην πράξη

Η πρωτοβουλία ProWork, όπως αναφέρεται από τους δημιουργούς της ιδέας, είναι μια συλλογική πρωτοβουλία ανέργων νέων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Οι νέοι θα προσφέρουν:
• Τη δημιουργία νέων (ή την αναζωογόνηση εγκαταλειμμένων) χωριών στις ζεστές και ηλιόλουστες χώρες τους, όπου ηλικιωμένοι πολίτες από λιγότερο ηλιόλουστες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούν είτε να αποσυρθούν μόνιμα, είτε να περνούν ένα διάστημα των χειμερινών τους μηνών.
• Την παροχή υπηρεσιών: υγειονομική περίθαλψη, φροντίδα του νοικοκυριού,γλωσσική, νομική και διοικητική συνδρομή κ.λπ.
• Την παροχή γενικών υπηρεσιών φροντίδας για τους ηλικιωμένους πολίτες που μένουν σε αυτά τα χωριά.
Η νέα διαγενεακή επιχειρησιακή κίνηση συνδυάζει: την ικανότητα, την ενέργεια και τη διαθεσιμότητα των νέων και των δεξιοτήτων, αλλά και την εμπειρία, τις επαφές και την καλή υγεία των συνταξιούχων που μόλις συνταξιοδοτήθηκαν.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Pro Work, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και οι κυβερνήσεις θα κληθούν να εγγυηθούν από κοινού ευνοϊκές και ασφαλείς συνθήκες διαμονής και επενδύσεων για τους ηλικιωμένους και άλλους άμεσους ξένους επενδυτές, και να παρέχουν στη νεολαία την κατάλληλη επαγγελματική κατάρτιση για την κατασκευή και τις υπηρεσίες φρο-ντίδας. Οι εταιρείες που υποβάλλουν προσφορά για τις συμβάσεις κατασκευής θα συμφωνήσουν να απασχολούν τους ντόπιους και άλλους Ευρωπαίους νέους. Όπως προκύπτει, δηλαδή, το πεδίο που μένει για να αναλάβουν δράση οι άνεργοι νέοι είναι πολύ συγκεκριμένο.
Οι συνταξιούχοι που θα μένουν στα χωριά μισθώνοντας ακίνητο ή αγοράζοντάς το με χρονομίσθωση, είτε κανονική αγορά, θα επωφελούνται από τις εγγυήσεις και τους όρους που προβλέπονται, θα αυξάνουν την αγοραστική τους δύναμη και θα βελτιώνουν την υγεία και την ποιότητα της ζωής τους, λόγω του ήπιου μεσογειακού κλίματος, του ήλιου και της θάλασσας.

Το σχέδιο δημιουργήθηκε για να ωφεληθεί η γερασμένη τρίτη ηλικία της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Όσο για τους νέους του λεηλατημένου ευρωπαϊκού Νότου, η κίνηση Pro Work αναμένεται:
• να συμβάλει στην αναστροφή της τρέχουσας κατάστασης απώλειας εξειδικευμένης πνευματικής και τεχνικής εργασίας που οδηγεί τους νέους στη μετανάστευση (braindrain), η υπό φτωχαίνει περισσότερο της υπό κρίση χώρες.
• να φέρει άμεσα ξένες και διεθνείς επενδύσεις στις χώρες όπου θα εφαρμοστεί, στο πλαίσιο των διεθνών εγγυήσεων και κινήτρων.
• να αντλήσει συμπληρωματικούς ανθρώπινους και υλικούς πόρους των διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
• να συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας αντίληψης της ευρωπαϊκής ιθαγένειας και της ταυτότητάς της, με απτά οφέλη.
• να ενισχύσει την ευρωπαϊκή συνεργασία και την αλληλεγγύη στην πράξη μεταξύ διαφορετικών γενεών και εθνικοτήτων, που γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές μεταξύ τους λόγω της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της.
• να ορίσει έναν διαφορετικό τόνο στον δημόσιο διάλογο μεταξύ των ευρωπαϊκών ομάδων του πληθυσμού, μετακινώντας τον από την αμοιβαία κατάρριψη ευθυνών, τη βία στους δρόμους ή την προσκόλληση σε συρρικνωμένα προνόμια, καθώς και προς την εποικοδομητική συνεργασία.
• να αποκαταστήσει ένα κομμάτι της χαμένης εμπιστοσύνης μεταξύ των Ευρωπαίων που προέρχονται από διαφορετικές εθνικότητες, καθώς και την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη.

Τα επόμενα βήματα

Για να λειτουργήσουν τα «χωριά συνταξιοδότησης» (retirement villages) και οι άλλες εργασίες (job and enterprise) που θα αναπτυχθούν σταδιακά εκεί, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι έξι πυλώνες του «Σχεδίου Κατασκευής».
– Οι νέοι από τον ευρωπαϊκό Νότο δημιουργούν μια ενιαία πλατφόρμα και επικοινωνούν σε καθημερινή βάση, ανταλλάσσοντας ιδέες, εμπειρίες και προβληματισμούς.
– Εντοπίζονται οι δήμαρχοι και τα τοπικά όργανα, με τα οποία αναπτύσσεται η στενή συνεργασία των χωριών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τα χαρακτηριστικά που αφορούν στο κλίμα, στη φυσική ομορφιά, στην οδική σύνδεση και στη γειτνίαση με ιατρικά κέντρα, η τοπική κοινωνία θα πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί και να υποστηρίξει τους νέους ενοίκους των χωριών που θα δημιουργηθούν στην περιοχή.
– Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και οι κυβερνήσεις των χω-ρών-μελών της ΕΕ αναλαμβάνουν έμπρακτη υποστήριξη στις νέες δομές: Νομική και οικονομική. Δηλαδή, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και οι εθνικές κυβερνήσεις που στηρίζουν την πρωτοβουλία αυτή παρέχουν διεθνείς εγγυήσεις και επιδοτήσεις ή ακόμη και φορολογικά κίνητρα, ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκές προϋποθέσεις για επενδύσεις.
– Μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ενδεχομένως και άλλων μηχανισμών, στηρίζεται οικονομικά το κομμάτι της δημόσιας χρηματοδότησης αυτών των χωριών. Όμως τα νέα αυτά επενδυτικά σχήματα αποτελούν συνδυασμό δημοσίων και ιδιωτικών κεφαλαίων. Έτσι, ιδιωτικοί ξένοι επενδυτές μπορούν να βάλουν κεφάλαια για έργα κατασκευής των χωριών ή για εξ ολοκλήρου ανέγερση εγκαταλελειμμένων χωριών, ανάλογα με την περίπτωση.
– Παρέχεται η δυνατότητα στους νέους του Νότου να εκπαιδευτούν κατάλληλα, ώστε ν αναλάβουν και κομμάτι του τεχνικού μέρους των χωριών αυτών – να συμβάλουν, για παράδειγμα, στην ανέγερσή τους. Για την εκπαίδευσή τους μεριμνούν οι εθνικές κυβερνήσεις. Παράλληλα, οι γηραιότεροι Ευρωπαϊοι πολίτες από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν χρήση των υπηρεσιών των χωριών, μπορούν ακόμη να συμμετέχουν στο διαγενεακό επιχειρησιακό σύστημα «European Silicon Valleys», δημιουργώντας οι ίδιοι καινοτόμες επιχειρήσεις.
Στις νέες επιχειρηματικές κοινοπραξίες των χωριών που θα έχουν τοπική βάση, αλλά διεθνή προσανατολισμό, θα μπορούν να εργάζονται και οι ίδιοι οι συνταξιούχοι, ώστε να αυξήσουν το εισόδημά τους, το οποίο μπορεί στο μέλλον να συρρικνωθεί λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν γενικότερα στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ευρώπης.
– Αναζητούνται αρχιτέκτονες σχεδιαστές-εταίροι του εγχειρήματος, οι οποίοι θα σχεδιάσουν τους οικισμούς, έτσι ώστε να εντάσσονται πλήρως στο φυσικό τοπίο, τις αρχιτεκτονικές παραδόσεις και τα τοπικά πρότυπα.
Ουσιαστικά, προτείνεται μια ενδυνάμωση και αναζωογόνηση του γηράσκοντος πληθυσμού της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Ο δε νεανικός πληθυσμός της Νοτίου Ευρώπης μάλλον δεν θα γλυτώσει την μοίρα των «γκαρσονιών», έτσι όπως την απευχόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου... ΗΝ

λεζάντα στο κείμενο:
«Η δράση αυτή έχει ως στόχο να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, που μαστίζονται από την ανεργία», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Εμμανουήλ Χατζηγιάννης, εθελοντής στην τοπική ομά­δα του ProWork στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας πως, όσον αφορά τη χώρα μας, υπάρχουν ήδη προτάσεις για δημιουργία είτε νέων χωριών, είτε αναζωογόνησης εγκαταλελειμμένων, στη Νότια Ελλάδα και τη Χίο.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει και πολλές αντιδράσεις, μία εκ των οποίων είναι και εκείνη της Πρωτοβουλίας «Μένουμε Θεσσαλονίκη». Όπως αναφέρεται σε σχετική τους ανακοίνωση, «έρχεται η πρωτοβουλία Pro Work με τον δήμαρχο και μας λένε ότι "αλληλεγγύη" και "προοπτική" σημαίνει να δουλεύεις ως υπηρέτης, μπάτλερ και παιδί για τα ψώνια γι’ αυτούς στους οποίους θα ξεπουλήσουμε τα έρημα χωριά μας».
 [Πηγή: http://www.agelioforos.gr]

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Μεταμοντέρνα Αριστερά

Ο όρος «Μεταμοντέρνος» (Post Modern) αφορά ουσιαστικά την τάση, προσπάθεια και προδιάθεση αποδόμησης – διάλυσης ουσιαστικά – όλου του «Μ...