Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Jeffrey Sacks: Ο “άλλος” σύμβουλος του Βαρουφάκη


Μετά τις… συμβουλευτικές φιλίες με την Lazard, σκάει η βόμβα και για έναν ακόμα σύμβουλο του Βαρουφάκη τον οικονομολόγο Jeffrey Sacks


Ο Jeffrey Sacks είναι φανατικά υπέρ της «θεραπείας του σοκ»: Στα οικονομικά, η θεραπεία του σοκ αναφέρεται στην αιφνίδια απελευθέρωση του ελέγχου των τιμών και του συναλλάγματος, απόσυρση των κρατικών επιχορηγήσεων και την άμεση απελευθέρωση του εμπορίου μέσα σε μια χώρα, που συνήθως περιλαμβάνει και μεγάλης κλίμακας ιδιωτικοποιήσεις της κρατικής ιδιοκτησίας και περιουσιακών στοιχείων – αυτό που θέλουν τα μνημόνια και η Τρόικα.

Είναι όλα αυτά στα οποία αντιτίθεται η Naomi Klein στη θεωρία και βιβλίο της «το Δόγμα του Σοκ».

Και όμως, το περίεργο είναι ότι και οι δυο, είναι πιστοί της εκκλησίας της Βιώσιμης Ανάπτυξης -Ατζέντα 21! Απίστευτο; Της ατζέντας που είναι ντυμένη στα πράσινα και προσποιείται την οικολόγο και κρατά κόκκινη σημαία για δήθεν εξάλειψη της φτώχειας. Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει είναι η προσπάθεια να εδραιώσει την παγκόσμια κυριαρχία της παγκόσμιας ελίτ μέσα από το πρόσχημα της διάσωσης του πλανήτη.

Το βιογραφικό του διάσημου -όχι και τόσο στην Ελλάδα- οικονομολόγου Sacks είναι πλούσιο από Α21 και παγκόσμια διακυβέρνηση:

Ο Jeffrey D. Sachs, είναι ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Γης, καθηγητής Βιώσιμης Ανάπτυξης και Πολιτικής Υγείας & Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Είναι Ειδικός Σύμβουλος του Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, Είναι Διευθυντής του Network Solutions της Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Είναι συν-ιδρυτής και επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Millennium Promise Alliance, και είναι διευθυντής της και συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Πιο Ατζέντα 21 δεν πάει άλλο, πεθαίνεις!

Έχει επίσης διατελέσει σύμβουλός της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – ε, δεν έμεινε και κάτι…



Αυτός, λοιπόν, ο καλός κύριος και που δεν έχει πάει και συνδράμει. Από τις 180 χώρες του ΟΗΕ, έχει βοηθήσει τις… 90! Γι’ αυτό πάει κατά διαόλου ο πλανήτης;

Από την μια Αφρικάνικη χώρα στην άλλη, βοήθησε τον Γιέλτσιν να διαλύσει τη Σοβιετική Ένωση (κατά τα άλλα αριστερός) για να γίνει η καπιταλιστική Ρωσία, εργάστηκε στενά με ανώτερους αξιωματούχους της διοίκησης του George W. Bush για την ανάπτυξη του προγράμματος PEPFAR για την καταπολέμηση του HIV / AIDS, και το ΡΜΙ για την καταπολέμηση της ελονοσίας αλλά… αποτέλεσμα δεν είδαμε και αν θέλετε διαβάστε ΕΔΩ όλο το βιογραφικό του πολυπράγμονα και άξιου αυτού ανθρώπου.

Από την Βολιβία στη Ρωσία και…

Η πρώτη αποστολή του ήταν στη Βολιβία το 1985. Πρότεινε μια θεραπεία σοκ ως το μόνο γιατρικό για την κρίση υπερπληθωρισμού της χώρας. Τι πρότεινε; Αύξηση τιμών, κατάργηση δασμών για τις εισαγωγές, μια σειρά από δημοσιονομικές περικοπές, καθώς και μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, ενώ πρότεινε ακόμα και τη σύνδεση του τοπικού νομίσματος με το δολάριο. Η θεραπεία φαινομενικά πέτυχε, με τον πληθωρισμό να φτάνει το 11% αλλά τα εισοδήματα των ήδη φτωχών βολιβιανών κατρακύλησαν ακόμη περισσότερο.

Ακολούθησε η Πολωνία… που έπρεπε να μετατραπεί από σοσιαλιστική οικονομία, σε φιλελεύθερη. Μαζί με τον Ντέιβιντ Λίπτον του ΔΝΤ, ο Σακς σχεδίασε τις μεταρρυθμίσεις που θα μετασχημάτιζαν την πολωνική οικονομία και θα έφερναν οικονομική βοήθεια για την αποπληρωμή του χρέους. Και σε αυτή την περίπτωση οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν στην πρώτη γραμμή.

Το 1991 ο Σακς ανέλαβε σύμβουλος του Μπόρις Γιέλτσιν με στόχο τον μετασχηματισμό της οικονομίας στα πρότυπα της Πολωνίας. Ο ίδιος υποσχέθηκε τότε βοήθεια από το εξωτερικό για να αντιμετωπιστεί το χρέος, χρησιμοποιώντας μάλιστα τις διασυνδέσεις του. Το σχέδιο του για τη ρωσική οικονομία περιελάμβανε απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, άμεσες αποκρατικοποιήσεις και μεγάλες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Και μπορεί το σχέδιο να εφαρμόστηκε, ωστόσο η οικονομική βοήθεια που έταξε δεν ήρθε ποτέ.

Σακς ΓΑΠ…και το ‘μάτι’ στην Ελλάδα…

Αυτό που δεν αναφέρει το βιογραφικό, είναι ότι ο κος Jeffrey D. Sachs είναι στενός συνεργάτης και τακτικός θαμώνας στα συμπόσια της Σύμης του ΓΑΠ. Αγαπούν, βλέπετε και οι δύο την Βιώσιμη Ανάπτυξη, μάχονται κατά της Κλιματικής Αλλαγής και πιστεύουν στην παγκόσμια “πράσινη” διακυβέρνηση.συμη γαπ

Το 2012 ο Jeffrey Sacks προσφέρθηκε… εθελοντικά να αναλάβει θέση συμβούλου στο υπουργείο Οικονομικών, επί Γιάννη Στουρνάρα. Η προσφορά του απορρίφθηκε.

Ενα χρόνο μετά την αρχική προσφορά του, ο Jeffrey Sacks δήλωνε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει μόνο από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, αλλά να ακολουθήσει τη δική της στρατηγική με βασικό χαρακτηριστικό την ανάπτυξη των εξαγωγών. Ο ίδιος είχε επισημάνει την σημασία του πρωτογενούς πλεονάσματος σε συνδυασμό με μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση των ελληνικών δανείων.

Μιλώντας ακριβώς πριν ένα χρόνο στην Wiener Zeitung o Sachs είπε ότι «και οι πιστωτές έχουν μια ευθύνη να κατανεμηθούν καλύτερα τα βάρη, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές και κοινωνικές αντοχές της χώρας (Ελλάδας)».

Χαρακτήρισε θετικά τα προγράμματα λιτότητας, ωστόσο, είπε ότι υπάρχουν και όρια. Και υπό αυτή την έννοια δηλώνει ότι είναι πολέμιος της λιτότητας. «Η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της», πως; «οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τους επενδυτές θα είχαν νόημα, αλλά η ΕΕ απαγορεύει αυτούς του είδους τις ενισχύσεις. Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι όλοι έχουν ευθύνη», δήλωσε.

Και τι είναι αυτό που αγχώνει πιο πολύ τον Jeffrey Sachs και προτείνει “λιτό βίο” αλλά όχι “λιτότητα”; Οι επικίνδυνες για την ΕΕ ενδεχόμενες μεγάλες κοινωνικές συγκρούσεις. Για να κατανοήσετε καλύτερα τη βαθύτερη σημασία αυτής της φράσης και γιατί η ελίτ επενδύει στην Νέα-Αριστερά, διαβάστε τι γράψαμε χτες: Γιατί ο Σόρος επενδύει σε αριστερά κινήματα και γη

Σύμφωνα με την Καθημερινή, λοιπόν, ο καλός αυτός κος Jeffrey Sacks συνόδευε τον κο Βαρουφάκη στο χθεσινό συμβούλιο του Eurogroup!!!

Φιλικά; Αφιλοκερδώς; Ή προσφέρει κι αυτός “εθελοντικά” τις υπηρεσίες του, κάτι που κάνει ΚΑΙ η Lazard, σύμφωνα με δηλώσεις του κου Βαρουφάκη. Μήπως τελικά και ο Σόρος προσφέρει κι αυτός τις δικές του συμβουλές “εθελοντικά”;

Jeffrey Sachs, Paul Krugman (ο μέντορας του Βαρουφάκη) και ο… “φιλάνθρωπος” George Soros πάνε… πακέτο!

Ποιος είσαι τελικά, Γιάννη Βαρουφάκη; Και γιατί σε επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ για την πιο κρίσιμη στιγμή της Ελλάδας; Σε επέλεξε ή μας ήρθες πακέτο;

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Μεταμοντέρνα Αριστερά

Ο όρος «Μεταμοντέρνος» (Post Modern) αφορά ουσιαστικά την τάση, προσπάθεια και προδιάθεση αποδόμησης – διάλυσης ουσιαστικά – όλου του «Μ...