Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Προκόπης Παυλόπουλος: "Θα αγωνισθούμε με όλους τους εταίρους μας από κοινού για την παραμονή της χώρας μέσα στην Ε. Ε. και την Ευρωζώνη."


Νίκος Μέντζας

Στις 8 Απριλίου του 2015, ο Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΠροκόπης Παυλόπουλος είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του γραφείου της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα, Πάνο Καρβούνη.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι “βαθιά ριζωμένη στην ψυχή των Ελλήνων, γενικότερα, είναι η πορεία της χώρας μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα από την Ευρωζώνη” και πως “θα αγωνισθούμε γι’ αυτό και θα αγωνισθούμε με όλους τους εταίρους μας από κοινού, γιατί είναι κοινός στόχος”. Ο Πάνος Καρβούνης διαβεβαίωσε τον ΠτΔ ότι θα μεταφέρει το μήνυμα “στο άντρο των Βρυξελλών”, όπως και στην συμμορία που ονομάζεται “Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

Το βιογραφικό του κ. Καρβούνη αποτυπώνει μια μακρά πορεία τεχνοκρατισμού και φανερώνει καταβολές που έχουν να κάνουν με το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Έχει υπηρετήσει τα συμφέροντα της Ένωσης, μέσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1982 και έχει διατελέσει προϊστάμενος σε κομβικές θέσεις, όπως στη Διοίκηση και Προϋπολογισμό του Γραφείου Τύπου στο Παρίσι για τη Γαλλία, στον ΟΟΣΑ και την UNESCO, στην διεύθυνση “Μικρές Επιχειρήσεις, Εμπόριο και Διανομή, Συνεταιρισμοί, Ταμεία Αλληλασφάλισης, Ενώσεις και Ιδρύματα”, στην διεύθυνση “Ανθρώπινοι πόροι” και στην διεύθυνση “Στρατηγικές και πολιτικές ενημέρωσης και επικοινωνίας”. Το 2010 αναλαμβάνει επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Στους ρόλους της Επιτροπής αναφέρεται η σκοπιμότητα “να είμαστε η φωνή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και να υποβάλουμε εκθέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις σημαντικές εξελίξεις στη χώρα”. Ο κ. Καρβούνης, προφανώς, φροντίζει να λειτουργεί προπαγανδίζοντας τις θέσεις των αφεντικών του και ταυτόχρονα, να μην αφήνει ανενημέρωτο κανέναν προϊστάμενό του στην Ε.Ε. Μέλημα του πληροφοριοδότη, η στοιχειοθέτηση όλων των δεδομένων που επιτρέπουν στους προϊσταμένους του να ξεπεράσουν αγκάθια που παρεμποδίζουν την ολοκλήρωση του “έργου” τους.



Σε συνεντεύξεις του έχει αναφέρει επανειλημμένως ότι “σήμερα, όλοι οι Ευρωπαίοι είναι αναγκασμένοι να δουν την αλήθεια κατάματα και να πάνε μερικά βήματα παραπέρα. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προχωρήσει περαιτέρω· είναι η μόνη μακροχρόνια απάντηση στην κρίση! Το ευρώ είναι το κοινό νόμισμα που μας έβαλε στο γκρουπ των ισχυρών, που δεν έχει μόνον προνόμια, αλλά και υποχρεώσεις” . Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, τα προνόμια είναι υπέρ των λίγων, ενώ οι υποχρεώσεις της χώρας πολλές και αιματηρές και βαραίνουν το σύνολο του ελληνικού λαού όπως και την ίδια την υπόσταση της χώρας…

- Το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, έχει φτάσει επίσημα στο 26%, που σημαίνει αναλογία ένα προς τέσσερα. Το ανεπίσημο ποσοστό προφανώς, είναι πολύ μεγαλύτερο…

- Μεγάλος αριθμός νέων φεύγει στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία. Το 2012 έφυγαν 34.000 Έλληνες για την Γερμανία, αριθμός αυξημένος κατά 43% σε σχέση με το 2011. Μάλιστα η Γερμανία, όπως και η Αυστραλία, συγκαταλέγονται στις χώρες που δέχονται το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα από την Ελλάδα. Περισσότεροι από 7.340 γιατροί έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια, με βάση τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο “γκάουλάιτερ” της Ελλάδας, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, υπεύθυνος για την ελληνογερμανική “συνεργασία” σε Δήμους και Περιφέρειες προωθεί - μεταξύ άλλων - και προγράμματα όπως το πιλοτικό πρόγραμμα “Στέγκλιτς-Τσέλεντορφ-Λαγκαδάς”. Άνεργοι θα ταξιδεύουν στην Γερμανία, όπου θα εργάζονται υπό την μορφή της πρακτικής άσκησης, με μισθό 818 ευρώ το μήνα, αν και πρόσφατα στη Γερμανία ο κατώτατος μισθός θεσπίστηκε στα 1.400 ευρώ.

- Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “BMJ Open”, παρατηρείται αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα από τότε που η χώρα εντάχθηκε στη ζώνη του Ευρώ. Συγκεκριμένα, τις χρονιές 2011 - 2012 οι αυτόχειρες αυξήθηκαν κατά 35%, ενώ σήμερα το ποσοστό έχει αυξηθεί κι άλλο.
Παράλληλα, η μελέτη καταδεικνύει πως κάθε πρόσθετη ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας στην Ελλάδα (η οποία σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2010 - 2012) συσχετιζόταν κατά προσέγγιση με μια αύξηση του δείκτη αυτοκτονιών κατά 0,19 ανά 100.000 κατοίκους ή με 20 περισσότερους θανάτους από αυτοκτονία.

- Οι γεννήσεις περιορίζονται σε σημαντικά επίπεδα για πρώτη φορά από το 1932, ενώ οι θάνατοι διαρκώς αυξάνονται. Όπως καταγράφηκε από το Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ληξιαρχικών Πράξεων, το 2014 οι θάνατοι ήταν κατά 20.659 περισσότεροι από τις γεννήσεις, ενώ μέχρι τις 6 Μαρτίου του 2015 είχαμε 25.959 θανάτους και 15.682 γεννήσεις. Ως εκ τούτου, το ποσοστό θανάτων βρίσκεται στην δεύτερη θέση μετά από το αντίστοιχο της περιόδου του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου.

- Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μετά τον Β’ Π.Π. και μέχρι το 2001 - την περίοδο δηλαδή της δραχμής - είχε φτάσει τα 151.9 δις ευρώ. Από το 2002, τη χρονιά της ένταξης της χώρας στην ζώνη του ευρώ, μέχρι σήμερα έχει φτάσει τα 350 δις ευρώ. Ό,τι δεν συντελέστηκε σε δεκαετίες εθνικού νομίσματος, τελικά συνέβη με το ευρώ, το οποίο μέσα σε 12 χρόνια υπερδιπλασίασε το δημόσιο χρέος, εκτινάσσοντας το στο 175% του ΑΕΠ. Το χρέος συνεχίζει βέβαια την ανοδική του τροχιά με γοργούς ρυθμούς.

- Η πρώτη δανειακή σύμβαση, που υπογράφτηκε τον Μάιο του 2010, πιστοποιεί ότι η Ελλάδα παραιτείται άνευ όρων και αμετάκλητα από κάθε ασυλία που της παρείχε η εθνική της κυριαρχία. Η σύμβαση αυτή τελεί υπό το αγγλικό δίκαιο, το οποίο λειτουργεί πάντα προς όφελος του δανειστή και όχι του οφειλέτη. Με αυτό τον τρόπο υποθηκεύτηκε η χώρα και τα περιουσιακά της στοιχεία.




Στο παρελθόν, ο κ. Καρβούνης είχε σπεύσει να υπερασπιστεί τους συνεργάτες του από την Task Force, το κλιμάκιο δηλαδή της τρόικας που επισκέπτεται τα τελευταία χρόνια την Αθήνα για να κουνήσει το δάχτυλο στον “διεφθαρμένο” ελληνικό λαό. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι οι μισθοί των εν λόγω επιτρόπων κυμαίνονται στα 250.000 ευρώ ετησίως. Το 2013, ο κ. Καρβούνης σε συνέντευξή του επισήμανε: “Νομίζω ότι οι ξένοι σέβονται το γεγονός ότι οι Έλληνες έσφιξαν το ζωνάρι, δεν επαναστάτησαν και προσπαθούν να προσαρμοστούν. Δεν ξεσηκώθηκαν, διότι έχουν την ελπίδα ότι θα βγούμε από την κρίση. Και η Ε.Ε. εξασφαλίζει ότι όσο ακολουθούμε τον σωστό δρόμο, δεν υπάρχει περίπτωση να μας εγκαταλείψουν στη μοίρα μας, ούτε το ευρώ να εξαφανιστεί. Το νόμισμά μας είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει”.

Αυτά τα λόγια θυμίζουν έντονα εκείνα του δωσίλογου πρωθυπουργού της κατοχής, Γεώργιου Τσολάκογλου, το 1941:

“Πρέπει ο Ελληνικός λαός να προσγειωθή εις την σκληράν πραγματικότητα. Να εννοήση καλώς ότι έχει υποχρέωσιν να εκφράση όλην του την ευγνωμοσύνην πρός τας Γερμανικάς Αρχάς της Κατοχής, διότι ενώ τα αποθέματα τροφίμων θα εξήρκουν μόλις μέχρι της 15ης Μαΐου, αι γερμανικαί αρχαί μας χορήγησαν τοιαύτα επαρκούντα μέχρις της 15ης Ιουνίου. Παραλλήλως μας παρέχουν πάσαν διευκόλυνσιν δια την αποκατάστασιν των συγκοινωνιών και την επάνοδον εις ομαλόν ρυθμόν της όλης κρατικής διοικήσεως. Χάρις εις τον επιδειχθέντα ιπποτισμόν εκ μέρους των νικητών κατωρθώσαμεν να ευρισκώμεθα σήμερον εις κάπως ευχάριστον σημείον από απόψεως επισιτισμού, συγκοινωνιών και διοικήσεως. Και δια τούτο επαναλαμβάνω ότι έχομεν υποχρέωσιν όλοι οι Έλληνες να επιλαμβανώμεθα της πρώτης διδομένης εις ημάς ευκαιρίας δια να διατρανούμεν την ευγνωμοσύνην μας προς τους Γερμανούς, οι οποίοι συμπεριφέρονται απέναντι μας ουχί ως νικηταί, αλλ’ ως φίλοι.”

Τελικά, στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Καρβούνης καταλήγει ότι “κανένας δεν μας επέβαλε το Μνημόνιο. Εμείς το επιλέξαμε στο χείλος του γκρεμού, όπου οδηγηθήκαμε μόνοι μας.” Παρόλα αυτά, υπήρξαν πολλοί “προεστοί” που ψήφισαν το μνημόνιο αλλά δεν το διάβασαν, ενώ άλλοι το ψήφισαν “με το πιστόλι στον κρόταφο” χωρίς την συγκατάθεση και ερήμην του ελληνικού λαού…

Στις αρχές του 2014, ο επικεφαλής του γραφείου της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμήνυε πως “το μνημόνιο τελειώνει στο τέλος του χρόνου, το 2014 θα είναι χρονιά ανάκαμψης.” Παρόλα αυτά, το μνημόνιο ή “συμφωνία” (Contract), όπως φαίνεται να είναι η νέα ονομασία του, είναι ακόμη εδώ, όπως είναι και η δανειακή σύμβαση, μέρος της οποίας είναι το μνημόνιο ή η “συμφωνία” (Contract)…

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Μεταμοντέρνα Αριστερά

Ο όρος «Μεταμοντέρνος» (Post Modern) αφορά ουσιαστικά την τάση, προσπάθεια και προδιάθεση αποδόμησης – διάλυσης ουσιαστικά – όλου του «Μ...